Четвер, 25.04.2024, 07:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 12 » ФУТБОЛ
11:40
ФУТБОЛ
Покутське «золото»
Представники Коломийщини перемогли у половині останніх чемпіонатів Івано-Франківщини


Чемпіоном області знову стає команда з назвою «Карпати». Всьоме поспіль. Змінюються лише місця прописки переможців – Яремче, Печеніжин, Коломия… Цього разу святкувати знову будуть у столиці Покуття. Після річної перерви. Втім, і минулого року коломияни також мали підстави для  гучних торжеств: посівши в обласних змаганнях третє місце, місцеві футболісти вибороли звання чемпіонів України серед аматорів.

Суха статистика стверджує, що саме представники Коломийщини домінують на обласній арені у новому столітті. Починаючи з 2000 року, вони виграли рівно половину змагань – сім із 14-ти. Тричі «золото» здобувала «Дельта» з Гвіздця, двічі – «Карпати» з Коломиї, по одному разу – ФК «Королівка» і печеніжинські «Карпати».
Вклинитися у коломийську компанію вдалося лише «Пробою» з Городенки, франківському «Тепловику», ямницькому «Цементнику», ну й, звісно, яремчанським «Карпатам», які перемагали чотири рази.
Яремчанці, а бо як їх іще люблять називати журналісти, «курортники», цього року різко здали свої позиції. Лідери команди розійшлися по інших колективах (головно – у коломийські «Карпати» та «Газовик»), а молодь, що їх замінила, змогла фінішувати тільки сьомою. Настільки потужного регресу у чемпіона не спостерігалося більше десяти років: у 2002-му городенківський «Пробій» скотився на 9-ту сходинку.
«Срібним» призером вдруге поспіль став богородчанський «Газовик». Богородчанці, звісно, прагнули більшого, проте у підсумку поступилися чемпіону двома балами, однією «зайвою» нічиєю. Водночас, команда вперше в своїй історії здобула кубок області. Зазначимо, що фінальним супротивником «газовиків» став клуб другого дивізіону – ФК «Турка», який дебютував в обласних змаганнях! Серйозного опору новачок вчинити не зумів, поступившись – 1:5.
«Бронза» дісталася «Кроно-Карпатам» з Брошнева-Осади. Представники Рожнятівщини зійшли на п’єдестал після 20-річної перерви, коли чемпіоном області стала «Лімниця» з Перегінського. Щодо брошнівчан, то вони не приміряли медалей обласного чемпіонату майже 40 років, у 1974-му. «Кроно-Карпати» могли розраховувати на більше, проте другий сезон поспіль провалили осінню частину змагань.
Найбільшим прогресом у порівнянні з минулим сезоном був позначений виступ «Ніки-Тепловика» з обласного центру (з 10-го місця на 4-те). Та навряд чи це дуже тішить франківських вболівальників. Кращі вихованці місцевих шкіл далі здобувають титули іншим колективам. Згуртувати їх не вдається навіть на рівні обласних змагань. Щось занадто круте піке у франківського футболу…
Якщо в попередні роки обласній федерації вдавалося підтримувати кількісний склад 1 ліги на рівні 16 колективів, то цього року їх число скоротилося до 13-ти. З фінансових міркувань відмовилися від участі у змаганнях городенківський «Пробій» і делятинський «Прут», котрі перейшли у 2 лігу (городенківці сезон не завершили), а «Карпати» з Кут не забажали підвищуватися у класі. Єдиним новачком «еліти» стала «Славія» з Отинії.
Обласна федерація, втім, не має наміру відновлювати «великий» чемпіонат. Більше того, регламентом передбачено скоротити кількість команд до 12-ти. Відтак за підсумками сезону провідний дивізіон залишили одразу троє. Невдахами стали ФК «Калуш» і ФК «Снятин», а також відвертий аутсайдер – угринівський «Сокіл», який встановив низку антирекордів турніру і був зрештою знятий через неявки на матчі.
Водночас суттєво зросла кількість команд у другому дивізіоні – з 10 до 16-ти. Причому, з торішнього складу залишилося лише шестеро учасників. Уперше з середини 1990-х команди довелося ділити на групи. По чотири кращі зустрілися у фіналі. Знову перемоли «Карпати» з Кут, конкуренцію яким склали новачки – павлівський «Сокіл» і ФК «Турка».       
За кількістю клубів-учасників обласних змагань першість утримувала Коломийщина – п’ять: «Карпати» і «Славія» – у першій лізі, ФК «Турка», ФК «Гвіздець» і «Карпати» Печеніжин – у другій (останні, щоправда, турнір не завершили, як і «Пробій» з Городенки). Від решти регіонів виступали не більше двох колективів. Не були представлені у турнірах тільки Рогатинщина і Верховинщина. Рогатинці востаннє фігурували серед учасників ще в 2005 -му. Верховинці, хоч подекуди заявляються до змагань, проте завершити їх не можуть.

Добірку підготував Володимир ГОРОЩАК

Переглядів: 692 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]