Вівторок, 16.04.2024, 20:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 19 » ДІЛО
10:21
ДІЛО
Імітація діалогу

Стосунки виконавчої влади та українського малого бізнесу знову нагадують швидше розмову глухого з німим, аніж прагнення почути один одного і дійти згоди. Можливо, тому масові акції протесту представників малого бізнесу у столиці і в багатьох обласних центрах носять такі активні назви, як «Вперед», День гніву тощо
.

Незважаючи на те, що уряд Азарова проголосив тра вень місяцем сприяння підприємництву і діалогу з бізнесом, а в обласних центрах пройшли форуми «Бізнес і влада – партнери», чимало тих, кого називають тим самим малим бізнесом, вважають, що влада лише імітує діалог з суспільством, а насправді ж веде політику на знищення малого й середнього бізнесу. Про це, зокрема, публічно заявила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська.
Ці твердження нардепа стосувалися в першу чергу того, що влада проігнорувала вимоги, висунуті учасниками Всеукраїнського автомобільного маршу протесту, зокрема – ухвалення розроблених Радою підприємців України законопроектів про спрощену систему оподаткування, посилення відповідальності чиновників за перешкоджання підприємницької діяльності і введення мораторію на перевірки до 1 січня 2012 року. Голова комітету Верховної Ради відзначила також, що урядовий законопроект про спрощене оподаткування, обіцяний ще на Податковому майдані, досі не затверджений і не поданий у Верховну Раду.
Ще місяць тому, 13 квітня, в Києві відбулося засідання Народної колегії Всеукраїнської цивільної акції «Вперед», на якому ухвалено рішення про початок безстрокової акції протесту. 12 травня пройшли масові протестні акції в Чернігові, Полтаві, Вінниці, Запоріжжі, Харкові, Львові, Сєвєродонецьку і Сквирі, минулої суботи підприємці зібралися у Маріїнському парку в Києві, де їх фактично розігнали правоохоронці. На 19 травня, тобто сьогодні, в Києві заплановано Весняний марш протесту й друге засідання Народної колегії Всеукраїнської громадянської акції «Вперед», під час якого планується прийняти пакет законопроектів «Народна реформа».
Такі дії підприємців цілком зрозумілі, бо зумовлені великою недовірою до того, що обіцяє влада, але, на жаль, не реалізує. Члени економічної ради УСПП на недавньому своєму засіданні дійшли однієї спільної думки: за підсумками першого кварталу цього року можна зробити висновок, що впровадження нового Податкового кодексу не забезпечило сприятливих умов для розвитку бізнесу, створення нових робочих місць, самозайнятості населення задля їх достойного життя.
Зрештою, про це говорили й прикарпатські підприємці під час форуму «Бізнес і влада – партнери». Зокрема, голова обласного ГО «Ділові люди Прикарпаття» Василь Гродюк не розуміє, «чому держава не любить власного товаровиробника, відпускаючи електроенергію для вітчизняного бізнесу вдвічі дорожче, ніж зарубіжним підприємствам»,  директор коломийського готелю «Писанка» Ольга Руданець переконана, що якщо влада проголошує себе партнером для бізнесу, то й вибудовувати стосунки повинна по-партнерськи, а не намагаючись обдурити підприємця, та й голова правління ВАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» Василь Дутчак вважає, що, сповідуючи партнерські цінності, потрібно й діяти на користь розвитку бізнесу, а не піднімати плату за землю в час, коли економіка та підприємства переживають кризу, як це зробила міська влада Івано-Франківська.
Коментуючи протестні дії підприємців з усіх регіонів України, директор івано-франківської фабрики іграшок Володимир Окрепкий для «Західного кур’єра» зазначив:
«Однозначно підтримую всеукраїнську акцію, заплановану на 19 травня. І хоча ми вважаємося великим підприємством і нова система оподаткування нас не торкнулася, однак погіршилися наші справи у зв’язку з тим, що відтепер ми не можемо співпрацювати з приватними підприємцями. Ми не можемо давати їм роботу, як це було раніше, оскільки вони – не платники ПДВ. На сьогодні ми змушені були відмовитися від співпраці з майже двома десятками приватних підприємців з Калуша, Брошнева, Коломиї, інших міст і містечок, відмовляємося від послуг приватних перевізників. А це ж для них – робота, заробіток, робочі місця. Уряд обіцяв переглянути в Податковому кодексі цю норму витрат, яку не можна віднести на валові витрати підприємства, однак перший квартал минув, а нічого не змінилося. Тож вимоги підприємців справедливі, і я їх цілком підтримую».
Голова Асоціації перевізників Івано-Франківська Роман Харук також зазначає, що підприємці протестують, оскільки не мають уже довіри до влади:
«Ми будемо підтримувати всеукраїнську акцію протесту, тим самим висловлюємо свою громадянську позицію і відкрито говоримо, що не відчуваємо ніяких реформ, які б знаходили розуміння в суспільстві, у колі підприємців. На жаль, про цю акцію протесту є мало інформації. Вважаю, підприємці повинні голосніше заявляти про себе, більш злагоджено координувати свої дії. Влада повинна нас не просто почути, а й прислухатися і змінити те, що заважає бізнесові нормально працювати. А поки що це лише імітація діалогу, а не діалог».
Переглядів: 850 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]