Четвер, 18.04.2024, 03:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 7 » Чи правда, що……незабаром подорожчає «комуналка»?
23:39
Чи правда, що……незабаром подорожчає «комуналка»?
Ще на початку літа Україну сколихнула поголоска про те, що можливо вже незабаром в державі вкотре подорожчає газ. Саме тоді над урядом України «нависла» вимога Міжнародного валютного фонду, аби влада підвищила ціни на «голубе паливо» для населення, і таким чином скоротила дефіцит держбюджету. Інакше МВФ не надасть країні нового траншу кредиту. 
Представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України на днях також сповістили населення про, на їхню думку, неминуче подорожчання тарифів на тепло і воду. 
Але найвищі чиновники вперто заперечують можливе подорожчання в Україні «комуналки». З цього приводу, виступаючи на засіданні господарського активу Харківської області, Президент України Віктор Янукович звернувся до всіх керівників комунальної сфери і попередив їх, аби ті «не мріяли», що після виборів може статися щось подібне до подорожчання тарифів.
Але дехто вже сприйняв таку «клятву» вищого керівництва, як один із чергових продуманих передвиборчих кроків. Бо, як відомо, давати при потребі обіцянки-цяцянки  українська влада вміє, проте виконувати їх аж ніяк не поспішає.
Отож, які сьогодні  в Україні перспективи подорожчання газу та комунальних послуг «ЗК» поцікавився безпосередньо у керівників місцевих комунальних підприємств.
...Для початку нагадаємо читачам, що востаннє тарифи на газ для жителів Івано-Франківщини зростали ще 1 серпня 2010 року.
А про те, що «прикарпатська» ціна на газ не є найдешевшою в Україні, констатує сам голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Прокопів, делікатно називаючи її «доволі не комфортною в плані оплати».
«Стосовно цін на газ, то мушу сказати, що кількість споживачів у нас в області сьогодні зростає, а об’єм транспортованого газу навпаки – зменшується, – сказав у понеділок на прес-конференції Ігор Прокопів. – Якщо у 2007 році ми транспортували 2 мільярди кубів газу, то у 2011 році – лише 1 мільярд 6 мільйонів. Тобто, майже вдвічі менше».
А такі «коливання», за словами голови облгазу, прямо відбиваються на тарифі для населення, бо сума, яка затрачається на транспортування «голубого вогню» фактично одна і та сама, незалежно від її кількості. Отже, чим більший об’єм газу транспортується, тим нижча його вартість.
«Але, маємо надію, що змін у ціні на газ найближчим часом не буде. Принаймні сьогодні ніяких мотивів очікувати цього ми не маємо. Зараз усі тарифи залишаються такими, як були», – заспокоїв Ігор Прокопів.
А от заступник директора Івано-Франківського «теплокомуненерго» Ігор Угриновський з приводу подорожчання тепла для жителів міста припустив, що, вірогідно, збільшення тарифів може бути. А от на скільки – це вже інше питання.
Аби оптимізувати тарифи на комунальні послуги, в Україні нещодавно була створена спеціальна структура – Національна комісії держрегулювання в сфері комунальних послуг. Вона централізовано приймає документи з усіх міст України, стандартизує їх та розглядає наскільки необхідне збільшення тарифів в тому чи іншому регіоні. Якщо на основі поданих документів комісія прийме рішення про потребу збільшення цін на «комуналку» у конкретній області, то тарифи збільшать. Сьогодні комісія вважає за потрібне збільшити тарифи в загальному по країні на 35%, мовляв, лише тоді вони досягнуть економічно обґрунтованого рівня.
За вартістю тарифів на теплопостачання Івано-Франківськ серед всіх регіонів України  знаходиться, так би мовити, «в золотій середині» рейтингу. Але, власне собівартість вироблення тепла у нас найвища в Україні, а рівень відшкодування населенням витрат «теплокомуненерго» всього лише 59%, а це один з найнижчих показників в державі. Отже, комунальні тарифи на Прикарпатті таки треба піднімати, – вважає Ігор Угриновський.
«Незалежно від того чи буде збільшення тарифів, зараз ми готуємо всю необхідну нормативну базу для Національної комісії держрегулювання в сфері комунальних послуг, і до 10 вересня повинні її надіслати, – каже заступник директора Івано-Франківського «Теплокомуненерго». – Але, якщо постанова про збільшення цін на тарифи і буде, то не раніше листопаду». 
Востаннє тарифи «на тепло» для населення збільшувалися 10 лютого 2011 року.
Отже, «зліпивши» все вищесказане докупи, щодо наболілого питання цін на комунальні тарифи, можна робити, хоч і не остаточні, але прогнози. З одного боку, якщо взяти до уваги, що 80 відсотків собівартості тарифів на тепло – це газ та електроенергія, то і їх подорожчання потягне за собою вгору ціни на опалення. А якщо поки подорожчання газу на Прикарпатті (та і в Україні в цілому) майже всі компетентні особи заперечують, то і хвилюватися нам з вами нема чого.
Але викликає занепокоєння «державна оптимізація тарифів» в обличчі новоствореної Національної комісії держрегулювання в сфері комунальних послуг. За словами заступника директора «Теплокомуненерго», «бути чи не бути» подорожчанню «комуналки», остаточно вирішуватиме саме ця структура. А вона, за останніми даними, таки планує піднімати тарифи.
Отож, українцям тепер лишається тільки «з нетерпінням» чекати листопада та вирішальної постанови Нацкомісії, і, звичайно, сподіватися, що зима цьогоріч буде теплою. 
Оксана Глушкевич
Переглядів: 793 | Додав: vovak | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Владу Геть!  
0
Якщо "собівартість вироблення тепла у нас найвища в Україні", то якого хрЄна місцева влада перешкоджає встановленню населенням індивідуального опалення???

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]