П`ятниця, 29.03.2024, 07:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 9 » Будівництво має шанс
13:42
Будівництво має шанс
Впродовж останнього десятиліття Івано-Франківськ невпізнанно змінився. Спершу комплексна реконструкція історичної частини міста. Потім – інтенсивна забудова центру, ущільнення існуючих та розбудова нових мікрорайонів. Кілька років обласний центр Прикарпаття займав перші місця серед інших міст України за будівництвом на так звану душу населення. Але далася взнаки фінансово-економічна криза. Темпи будівництва впали, кількість нових будмайданчиків зменшилась.

Проте будівництво незабаром має шанс  відродитися. Уряд розробив і направив на розгляд до Верховної Ради законопроект про регулювання будівельної діяльності, який, за словами Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, стане каталізатором для відновлення будівництва в державі і матиме велике значення для економіки України. Він має на меті спростити дозвільні процедури в будівництві, оптимізувати вартість споруд і зменшити корупцію в цій галузі.
«Цей законопроект – продукт спільної роботи уряду з представниками будівельної галузі. Ми визначили, як вирішити проблеми, що накопичилися. Ми отримали, без перебільшення, революційний закон, – каже М. Азаров. – Так, встановлено граничний термін оформлення дозволів на будівництво – не більше 30 днів. В чотири рази зменшується кількість дозвільних процедур і в сім разів – час на отримання дозвільних документів», – зазначив Прем’єр-міністр.
Попередній 2009 рік для Івано-Франківська щодо будівництва був рекордним за весь час існування міста. Торік здали в експлуатацію 194 тисячі квадратних метрів площ. Тоді, як за найкращих для розбудови міста радянських часів, рекордним вважався 1988 рік, коли було здано 144 тисячі квадратних метрів площ. Але варто зазначити, що в 2009 році здавалися об’єкти, будівництво яких розпочали кілька років тому. І хоча за 9 місяців цього року введено в експлуатацію 92,4 тис. квадратних метрів загальної житлової площі, що на 17% більше, ніж за аналогічний період минулого року, темпи обсягів будівельно-монтажних робіт за цей час зменшились на 24%. Тому можна прогнозувати, що наступні два-три роки будівельних об’єктів в місті здаватимуть менше. За інформацією головного управління статистики наразі в Івано-Франківську є 161 об’єкт незавершеного будівництва.
«Пік падіння будівництва ми вже пережили. Зараз ми вже, образно кажучи, на дні і потихеньку мали б підніматися, – каже перший заступник міського голови Зіновій Фітель. – Відновлюється система кредитування. Фірми-забудовники, яких у нас є понад сотню, можуть брати кредити і на свій страх і ризик розпочинати нові об’єкти в надії на те, що побудоване ними хтось купить».
Щодо розробленого урядом законопроекту, то перший віце-мер прокоментував його так.
«Ухвалення цього закону потрібне, бо воно трохи спростить нам життя. Але він має гандж, – вважає Зіновій Фітель. – Цей закон може вступити в силу і повноцінно запрацювати лише за певних обставин. Скажімо, надання землі майбутнім забудовникам передбачається без проведення земельних аукціонів, тоді як зараз вони обов’язкові. Також потрібно ухвалити закон про доступне житло. Лише за цих умов він запрацює на повну силу. Інакше – він зніме лише певні обмеження, зменшить кількість дозвільних документів, але не дасть потужного поштовху для ведення будівництва.
Але найголовніше, що цей закон опирається на генеральні плани міст. Якщо місто має сучасний генплан, йому набагато легше розвиватися. На жаль, Івано-Франківськ такого генплану не має. Він у нас затверджений ще в 2001 році. В 2009 році почали його коректуру. Але коштів на це виділяється дуже мало. З 600 тисяч гривень ми проплатили лише 250 тисяч. Тому зараз будемо лобіювати в міськраді питання виділення в 2011 році необхідних  коштів на коректуру генплану, – заявив З.Фітель, – бо генплан міста – це основа основ».
Стах Мірчук
Переглядів: 868 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]