Субота, 20.04.2024, 14:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 17 » Багаті поділяться з бідними?
10:39
Багаті поділяться з бідними?
В комунальній галузі очікуються чергові зміни. Про необхідність її реформування говорять вже впродовж десятиліть. Саме говорять, бо на ділі реформ не видно. Виправдовуються тим, що будь-яка реформа потребує фінансового ресурсу. Яка ж то реформа без грошей? А де їх взяти? Правильно! У споживачів. Тобто у нас з вами. Коли буде результат – ще не відомо. А платити комунальникам більше доведеться вже. Чергове підняття комунальних тарифів ініціює сам прем’єр-міністр Микола Азаров. Правда, він запевняє, що малозабезпечені громадяни його не відчують. Бо багаті поділяться з бідними. Чи досягнуть тарифні стрибки Івано-Франківська, де, за твердженням міської влади, вони на цей час вважаються економічно обгрунтовані?

У понеділок в ефірі Першого національного телеканалу прем’єр-міністр України Микола Азаров сказав, що тарифи на житлово-комунальні послуги для населення мають відповідати собівартості, але тарифне навантаження на малозабезпечених громадян може бути мінімізоване за рахунок заможних громадян. Микола Янович також висловився за введення так званого податку на розкіш: «Наша позиція проста: там, де тарифи занижені, де вони не відповідають реальній собівартості, їх слід переглянути. Як покрити різницю малозабезпеченим – це справа уряду. Але жодна малозабезпечена сім’я не платитиме більше. Все навантаження буде перекладене на тих, хто може платити. Якщо таке рішення буде ухвалене», — заявив прем’єр-міністр. Що ж до «податку на розкіш», то Азаров вважає: «Все, що до 500 квадратних метрів, взагалі не підлягатиме оподаткуванню, або буде облікова ставка. А все, що понад 500 квадратних метрів, повинно обкладатися за високою непропорційною ставкою», щоправда, її розмір прем’єр наразі не уточнив. Натомість зазначив, що податок на розкіш в Україні запровадити буде проблематично, бо «у нас Верховна Рада далеко не бідних громадян». Але вони, на переконання Миколи Яновича, «повинні піднятися над своїми особистими інтересами і думати на користь суспільства».
Втім, іванофранківцям турбуватися про підняття комунальних тарифів наразі передчасно. Принаймні в цьому запевняє заступник начальника управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Василь Ковальчук: «Підстав для перегляду в бік збільшення комунальних тарифів в Івано-Франківську наразі нема, — каже Василь Остапович. – Для підвищення тарифів має бути висновок Держфінінспекції, яка дуже скрупульозно підходить до цього питання. Лише після висновку Держфінінспекції міськвиконком може розглядати питання про підвищення тарифів. Хочу зазначити, що ми завжди стояли на тому, що тарифи мають відшкодовувати 100% вартості послуг та бути економічно обгрунтованими, і ми завжди підходили до цього питання об’єктивно. Єдине, що ми зараз розглядаємо і вивчаємо, — це питання щодо плати за утримання будинків та прибудинкових територій. В цьому тарифі є така складова, як мінімальна заробітна плата. Зараз, відповідно до закону про бюджет, є зміни в розмірі мінімальної заробітної плати. І квартирна плата 100% вартості послуг не відшкодовує.
Щодо інших комунальних тарифів, то тариф на тепло не збільшувався вже півтора роки. З 1 січня вступив в дію новий тариф на послуги «Водоекотехпрому». В цих тарифах закладався 3% рівень рентабельності цих комунальних підприємств. Тому, навіть якщо і є якісь зміни у складових тарифів, то за рахунок рентабельності до планової норми прибутку ці підприємства ще можуть деякий час до розгляду питання про зміну тарифів працювати.
Взагалі ж тарифи мають відшкодовувати 100% вартість послуг. Якщо ж ні, то в бюджеті необхідно закладати кошти на покриття різниці в тарифах. Але є міста, де комунальні тарифи зараз занижені у кілька разів. Тому ініціатива уряду в цьому питанні правильна», — переконаний Василь Ковальчук.
Стах Мірчук
Переглядів: 1013 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]