Субота, 20.04.2024, 06:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Травень » 5 » АКТУАЛЬНО
16:31
АКТУАЛЬНО

Свято без гостей
Відзначення Дня міста відбудеться при мінімумі витрат та без помпезностей


Цьогоріч влада Івано-Франківська має намір провести День міста із мінімальним кошторисом. На все про все виділено тільки 170 тисяч гривень. Причому у міськвиконкомі більш ніж впевнені, що із цих коштів буде потрачено тільки половину. Для порівняння, минулого року на святкування Дня міста виділялося 600 тисяч гривень. Усі кроки економії пояснюють тим, що ситуація в державі не дозволяє відгуляти на широку ногу.
«Знаю, що буде багато різних розмов про святкування Дня міста, навіть достатньо скептичних. Комусь сподобається, комусь ні. Хтось навіть буде говорити, що будь-яке святкування є недоречним. Але я вважаю, що відзначення Дня міста є потрібним», – зауважує заступник міського голови Михайло Верес
.

Щороку на початку травня мешканці Івано-Франківська з нетерпінням чекають дня народження свого міста. Традиційно прийнято вважати, що День міста відзначається 7 травня. За деякими історичними даними, це саме той день, коли 352 роки тому місто отримало Магдебурзьке право. Щоправда, минулого року велися розмови про доцільність перенесення дати святкування, ба навіть, зміну самої назви міста. Але все залишилось так, як є.
Урочистості для зручності мешканців міста перенесли на вихідні – 10-11 травня. Власне, саме у ці дні відбудуться найбільш масові заходи. Хоча й у міськвиконкомі не заперечують, що відзначення Дня міста відбудеться дуже скромно.
Городяни пам’ятають, із якими помпезностями святкувалося 350-річчя Івано-Франківська, а тому, очевидно, будуть сподіватися знову побачити чимало цікавих подій. Зрештою, влада тільки розводить руками. Мовляв, усе, що змогли, те й організували. Але наголошують, що завжди готові вислухати пропозиції від громадських, молодіжних організацій чи пересічних мешканців міста. Попередньо планувалося, що у місті відбудеться новий фестиваль «Станіславська мармуляда». Це дійство було б дуже доречним, переконують у міському управління туризму, оскільки свого часу саме «мармуляда» стала яскравою, хоча й трагічною, сторінкою в історії міста. На жаль, ідея проведення такого фестивалю не отримала підтримки. Можливо, його притримають для іншого разу.
«День міста має свої традиції, а тому, відзначаючи це свято, ми намагаємося зберегти все найкраще, що подобається людям. Є ті традиційні фестивалі, котрі прижилися в нашому місті і стали окрасою Дня міста. Тому вони і є родзинкою святкування, – каже Михайло Верес. – Кожного року ми намагаємось придумувати щось нове, щоб не повторюватись. Але, звичайно, цього року ми мусимо враховувати ситуацію, яка є в державі».
Якщо минулого року на святкування було потрачено понад 600 тисяч гривень, то цьогоріч усі концертні програми будуть забезпечені силами місцевих артистів цілком безкоштовно. Таким чином, переконують у міськвиконкомі, талановиті люди мають можливість показати свій талант.
День міста відбудеться без звичної ходи від пам’ятника Франкові до міської ратуші, а також без урочистого прийому у міського голови, як це було дотепер щороку. «Ми завжди запрошували гостей із міст-партнерів, яких є понад два десятки. Але цього року, зважаючи на ситуацію в державі, не запрошуємо нікого. Відзначатимемо свято у своєму колі для своїх людей. З-за кордону завітають лише ковалі. Вже відомо, що понад 20 іноземних делегацій візьмуть участь у фестивалі «Свято ковалів», – наголошує Михайло Верес.
Одним із найбільш видовищних дійств щороку є традиційний фестиваль феєрверків «Грім Карпат» на стадіоні «Рух». Разом з тим там відбудеться концерт за участю «Скрябіна».
Іванофранківці пам’ятають, як лідер гурту Андрій Кузьменко нецензурно висловлювався під час концерту з нагоди Дня міста у 2007-му. Але після цього випадку «Скрябін» просив пробачення в іванофранківців. Тому тепер знову розважатиме франківську публіку своєю творчістю. Як зауважив заступник міського голови Михайло Верес, на проведення саме цього заходу, як і на фестиваль феєрверків, із міського бюджету не виділяється коштів.
Чимало франківців ще досі перебувають під враженнями від попередніх святкувань, у яких брали участь визначні знаменитості. Скажімо, італійська співачка Інгрід (2006), Кріс Норман (2008), гурт «Dazzle Dreams»(2010).
Влада сподівається, що під час святкувань погода сприятиме проведенню усіх запланованих заходів. «Якщо говорити про новинки, то буде виставка екзокультури у будинку «Просвіти». Знаю, що є багато прихильників екзотики, – продовжує Михайло Йосипович. – Також у місті відбудеться перший дитячий фестиваль хорової музики, в котрому візьмуть участь хорові колективи з нашого міста та області».
Михайло Верес переконує, що запланований кошторис у розмірі 170 тисяч гривень не буде використаний у повному обсязі, а орієнтовно наполовину. Левова частка фінансів буде потрачена на озвучення та освітлення.
День міста, звичайно, відбудеться із традиційним урочистим концертом у залі обласної філармонії. Родзинкою такого концерту, як завжди стає вручення премії Івана Франка в галузі журналістики та літератури. «Комісія вирішила нагородити в галузі журналістики кореспондента газети «Галичина» Оксану Процюк. Дещо важче давалося визначення переможців із літератури», – запевнив Михайло Верес. У положенні про премію вказано, що її можуть отримати тільки ті, хто проживає в місті Івано-Франківську. Фактично усі відомі письменники на сьогодні вже є лауреатами цієї премії. У номінації «поезія» премію отримає молода поетеса Юлія Головчин за поетичну книжку «Притчі». А в номінації «проза» премія буде розділена поміж двома письменниками. Одинакову кількість голосів отримали Богдан Голод за книгу «Глибока дорога» та Віра Багірова за збірку книг.
Як запевнив Михайло Верес, уже наступного року міська премія імені Івана Франка може стати всеукраїнською. Для цього планують внести зміни до положення про премію.
Попередньо планувалося, що на День міста буде вручення нагород «Тріумф», але організатори премії остаточно прийняли рішення не вручати цього року такі нагороди, бо якось недоречно.
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 936 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]