П`ятниця, 19.04.2024, 12:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 5 » АКЦЕНТИ ТИЖНЯ
11:26
АКЦЕНТИ ТИЖНЯ
Віктор АНУШКЕВИЧУС:

«Відбулися позитивні зміни. І це заслуга не тільки міського голови»

Традиція підбиття підсумків прожитого 2011 року в місті Івано-Франківську трохи порушилася, втім міський голова Віктор Анушкевичус одразу ж у перший робочий день нового року вирішив не гаяти часу і поділитися здобутками попереднього року із представниками засобів масової інформації. Під час зустрічі із журналістами мова йшла не тільки про пережитий рік, але і про подальші плани, зокрема, і щодо святкування 350-річчя нашого міста.
«Завершення старого року було надзвичайно напруженим. Ми мали величезний об’єм роботи. Ви були свідками того, що протягом останніх двох робочих днів ми проводили засідання сесії міської ради та виконавчого комітету, – пояснив причину підбиття підсумків на початку року міський голова. – Якщо говорити про всі досягнення протягом року, то, напевне, треба було б говорити дві години, тому що офіційний звіт, який буде слухатися 17 січня на третьому пленарному засіданні сесії міської ради, в першому варіанті нараховував більше ста сторінок друкованого тексту. За браком часу я просто хочу всім подякувати – комунальникам, працівникам освіти, медицини, культури, представникам бізнесу, спорту, своїй команді, депутатському корпусу. Словом, всій громаді Івано-Франківська дякую за те, що я сьогодні можу сісти і говорити про ті здобутки, які має Івано-Франківськ».


Про фінанси
«Хотів би подякувати всім, хто долучився до тих перемог, які були у місті в 2011 році. Незважаючи на ніякі кризові явища і на те, що фінансів на реалізацію всіх програм і заходів традиційно не вистачає, все-таки в Івано-Франківську відбулися позитивні зміни. І це заслуга не тільки міського голови, виконавчого комітету, депутатського корпусу, але всіх тих людей, які працювали над розвитком своєї галузі. Мене надзвичайно тішить те, що Новий рік місто зустріло без заборгованості із заробітної плати. Всі представники бюджетних установ у повному обсязі отримали і аванс, і зарплату. Є певні питання із комунальними підприємствами, але це вже не проблема виконавчої влади. Казначейство не пропускало платежів, які виходили за межі так званих незахищених статей».


Про економіку і рейтинги
«Ми досягли серйозних позитивних зрушень, зокрема, дуже суттєво зріс обсяг виробництва промислової продукції. Причому як у гривнях, так і можна говорити про доларовий еквівалент. Не вистачило декількох мільйонів до чотиримільярдного обороту обсягів промислового виробництва. Якщо говорити про вісім обласних центрів Західної України, то за десятьма основними показниками, які характеризують економічне зростання, Івано-Франківськ перебуває на першому місці. За версією журналу «Фокус», ми увійшли у трійку кращих після Одеси і Києва. Якщо говорити про міста із кількістю населення до 300 тисяч, то наше місто за комфортністю проживання на першому місці. У нас працює дорадча рада керівників великих промислових підприємств при міському голові. Абсолютну більшість засідань проводжу я. Також працює рада підприємців, яка представляє малий і середній бізнес. У Івано-Франківську найбільший показник підприємств малого і середнього бізнесу. Те, що зроблено в місті в економічному плані, відобразилося і в рейтингах».

Про житлово-комунальне господарство
«Якщо говорити про ЖЕО, то у 2006 році вони вже мали кредиторську заборгованість обсягом понад 20 мільйонів гривень. За попередні роки каденції мені вдавалося просто тримати ситуацію в руках. Тому коли постало питання реформи, я вам скажу: якщо ви поїдете в Європу чи Америку, то там місто на своїй шиї житлового фонду не тримає. Сьогодні нам потрібно щороку виділяти майже 40 мільйонів гривень з другого кошика, з власних надходжень на житловий фонд міста. Ці кошти можна виділяти на інші цілі. Але чому ми це робимо? Бо ми є заручниками старої совєтської системи. Люди в ході приватизації отримували у власність квартири, натомість не отримували будинок. Він залишився на балансі у місті. Так далі тривати не може. Тому ми закликаємо жителів створювати ОСББ. Їх дуже легко створювати у новому будинку, який не має комплексу проблем.
Є й другий шлях. Не може ефективно існувати система, коли ЖЕО збирало плату, замовляло послугу, контролювало вчасність її виконання тощо. Дякувати Богу, двірники у нас нормально працювали весь час. Але повний комплекс послуг, зазначених у квартплаті, ніколи не надавався. Тому свого часу ми вивели з квартплати копійчані послуги, за які люди платили. Сьогодні в Івано-Франківську найнижча квартплата в Україні. У тарифах, що розробили у ЄРЦ (проводили громадські слухання), був поданий великий відсоток спотвореної інформації.
Якщо говорити про реформи, то потрібно рухатись саме таким шляхом – створювати ОСББ і ринок комунальних послуг. Одна структура має це все організовувати, а інша – виконувати.
Щодо створення ЄРЦ у нас із депутатським корпусом не було протиріч. Що стосується стратегії, то тут ми мислили однаково. Що стосується тактики, то тут наші думки і підходи розійшлися. Я був прихильником створення шести управляючих компаній за територіальною ознакою, на базі ЖЕО. Не послухали міського голову – зробили одну велику управляючу компанію ЄРЦ. У результаті сьогодні є велика проблематика, бо люди ще вчаться. Думаю, що протягом першого півріччя всі питання втрясуться. На сьогодні затверджена гранична ціна квартплати. Ані ЄРЦ, ні приватна ЖЕО не може вийти за цю межу.


Про соціальний захист
«Незважаючи на фінансові труднощі, нам вдалося зберегти традиції у сфері соціального захисту. Маю на увазі муніципальну субсидію. За нею звернулося минулого року 6 тисяч 200 сімей. Така виплата склала 2,9 мільйона гривень. Ми також надали допомогу на оздоровлення на суму понад 550 тисяч гривень людям, які зверталися через експертну раду. Ще ми фінансували лікування та проведення операцій онкохворим дітям. З цією метою з міського бюджету було виділено 250 тисяч для 13 дітей. Також у 2011 році відкрилося нове приміщення міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді».


Про медицину
«Минулого року втілилася у життя давня мрія наших лікарів – було відкрито нове відділення малоінвазивної і реконструктивної хірургії, а також встановлено один із кращих ангіографів, які є в Україні. З його допомогою вже вдалося продіагностувати та пролікувати понад 150 пацієнтів. Ми і далі будемо підтримувати цей напрямок у медицині. Ще однією мрією, яку ми втілили в життя, стала підстанція «швидкої допомоги» №4 в Пасічній. Також ми здійснили капітальну реконструкцію та відкрили педіатричне відділення №5 на вулиці Хоткевича. Признаюсь чесно, воно не витримувало жодної критики. І ще величезний об’єм робіт виконується у Центральній міській клінічній лікарні».


Про ювілей міста
«Ви, думаю, були свідками того процесу, коли шостого листопада 2010 року було дано доручення президента щодо підготовки відповідної постанови із належного святкування 350-річчя міста Івано-Франківська. Точні цифри називаю. Чотири рази я особисто приїжджав до Києва, коли готувалася постанова у Кабінеті Міністрів. Нарешті у травні була прийнята ця постанова на засіданні Кабінету Міністрів з третього разу. Ще вісім разів я їздив у міністерство фінансів, економіки, регіонального розвитку, щоби ця постанова була підкріплена грошима. В результаті вкінці року було проінформовано, що в бюджеті від Мінрегіонбуду було закладено 20,4 мільйона гривень на святкування 350-ї річниці Івано-Франківська. Однак, прочитавши бюджет, який підписав президент, я не знайшов такого окремого рядка. З цього приводу я говорив з головою облдержадміністрації. Він сказав, що нічого страшного немає. Ці кошти обов’язково профінансуються з інших видатків. В іншому випадку, доручення президента не буде виконуватися.
Крім традиційних культурно-мистецьких заходів та підготовки належного стану міста до святкування, планується дуже серйозне видання «Станиславів. Станіслав. Івано-Франківськ». Над ним працює група науковців і письменників, також долучений до цього процесу Прикарпатський національний університет.
Ми плануємо комплексну реконструкцію вулиці Шевченка. Ця реконструкція вже давно на часі. Про неї багато говорять – і про стан тротуару, і проїжджої частини. Але найбільша проблема – те, що під землею, тобто мережі. Є нагальна потреба міняти і встановлювати новий каналізаційний колектор, новий водопровід, є питання із електромережами. Спеціалісти оцінюють цей комплекс робіт у 13-14 мільйонів гривень. Ми плануємо реконструкцію історичної будівлі – Центрального народного дому. Це не тільки колишній кінотеатр «Австрія», але й будинок уряду ЗУНР. Ще хочемо у 2012 році закрити питання із парком Воїнів-інтернаціоналістів. Там потрібно завершити реконструкцію відповідно до проектно-кошторисної документації. Це питання потягне до 2,7 мільйона гривень. Певні роботи будуть проводитися ще у сквері на розі вулиць Незалежності – Шухевичів.
Ми вже розпочали реконструкцію дитячого садочка на Вовчинецькій, 210. Це буде подарунок до Дня міста. У бюджеті ми передбачили кошти для введення в експлуатацію нового фізкультурно-оздоровчого комплексу на вулиці Симоненка, поруч із вже існуючим. І ще одна обіцянка – скейт-парк для представників і любителів екстремальних видів спорту. Все обладнання вже закуплено».


Про вибори
«Що стосується майбутніх парламентських виборів, чесно скажу, я ще не вирішив. Хоча пропонують. Єдиним аргументом, якщо я навіть наважуся на цей крок, буде те, що, перебуваючи на посаді міського голови, я в Києві не мав ніякої підтримки від народних депутатів, які представлені від Івано-Франківської області. Повинен бути лобіст і повинен бути присутній лобізм у Верховній Раді, а не тільки у Кабміні в особі голови облдержадміністрації. Є тільки поодинокі випадки, коли допомагають. Політика – це політика, а правда є правдою. Допомагає Чуднов і з економічних питань Зварич підставляє плече. А де інші? Коли на сесії міської ради стояло питання підготовки до опалювального сезону, я запросив усіх народних депутатів від Івано-Франківщини. І де вони були? А коли приймалася постанова про святкування ювілею міста, доводилося ходити з простягнутою рукою, кланятись, принижуватися. Це мені вже просто надоїло за ці роки. Чому міський голова має їхати і принижуватися? Чому це не має робитися в автоматичному порядку?»
Записав Володимир БОДАК

Переглядів: 841 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]