Четвер, 28.03.2024, 23:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 13
Гостей: 13
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 27 » АКЦЕНТИ
12:33
АКЦЕНТИ
Імена героїв увіковічнюють у назвах вулиць,
але це можливо зробити без перейменувань


Ще на зорі нашої незалежності франківці попрощалися з назвами вулиць і площ, які носили імена діячів більшовицької влади.
Однак час від часу з нагоди ювілеїв видатних людей України та з інших причин виникає потреба увічнити пам’ять про них у назвах вулиць міста. Але чи конче треба перейменовувати вулиці, назви яких не заідеологізовані, як це мало місце з вулицями Трускавецькою,  Будівельників та іншими? Для прикладу, паралельно до нічим не примітної вул. Трускавецької (яка нині носить ім’я видатного діяча Церкви) у генплані розвитку міста закладено нову вулицю від Незалежності до Г.Хоткевича. Вздовж зарезервованого на перспективу проїзду вже давно побудовані великі житлові квартали. Однак донині вулиця не має своєї назви. А управління архітектури і містобудування лише видумує «чотириповерхові» номери з прив’язкою до вулиці Г.Хоткевича будинкам, які на відстані від неї до півкілометра і більше. Тобто до номера будинку додають дроби, букви, номери корпусів тощо.


Фактично «вирисовуються» нові вулиці: від «Патріота» до вул. В.Чорновола, у житлових кварталах між вулицями В.Івасюка і В.Симоненка, Ст.Бандери і А.Мельника, Гетьмана Мазепи і В.Сухомлинського, Короля Данила і Південним Бульваром, Національної Гвардії та О.Сорохтея, набережної ім. В.Стефаника та І.Пулюя. І таких прикладів чимало. У кожному з цих житлових масивів є такі внутріквартальні проїзди, які можуть служити проїжджою частиною нових вулиць.
Дехто може зауважити, що не у всіх наведених випадках є повноцінні  дороги. У такому разі можу навести приклад вулиці Карпатської. Півстоліття тому починалось будівництво інституту нафти і газу, якому присвоєно адресу Карпатська,15. А дороги немає і нині. Як позитивний приклад можу назвати вул. М.Саєвича, будинки якої донедавна належали до іншої вулиці.
Місто дотепер не має вулиць з іменами  таких видатних людей, як Іван Огієнко, Олекса Гірник та багатьох інших. Нині на часі увіковічнення  пам’яті героїв «Небесної сотні». Та коли міська архітектура буде підходити до вирішення цього питання творчо і поступово, то проблем з перейменуванням  надалі виникати не буде.
Ігор ЛАПІНСЬКИЙ
Переглядів: 694 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]