П`ятниця, 29.03.2024, 00:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 28 » АКЦЕНТИ
11:55
АКЦЕНТИ
Несерйозно  про серйозне

Незабаром перше квітня – День сміху. Зараз таке життя, що почуття гумору необхідне. Без нього важко. Іноді сміємося крізь сльози. Свого часу наша газета під різними рубриками публікувала правдиві висловлювання владних мужів, якими вони  влучно характеризували ту чи іншу проблему, сферу діяльності, роботу чи, швидше, видимість роботи, або, як казав голова ОДА Михайло Вишиванюк, «імітацію бєшєной діяльності». За такими афоризмами, нестандартним мисленням і висловлюваннями йому нічим не поступався екс-перший заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Ониськів. Зараз представники влади уже менше радують громадськість своїми перлами. Але згадати є що.                       

Як зеків у тайзі шукали
Почнемо з наболілого. Сніг, навіть невеличкий, завжди  був проблемою для пішоходів і автомобілістів, бо комунальники завжди не встигали його розчищати. Як казав колишній начальник департаменту будівництва і земельних ресурсів міськвиконкому Микола Ковальчук, «снігоприбиральні машини у місті треба шукати з вертольотів, як зеків у тайзі». А ось колишній заступник міського голови з питань ЖКГ Василь Мельничук переконував: «Якщо на дорозі каша, це ще не значить, що її ніхто не чистив». Натомість колишній перший віце-мер Богдан Ониськів не йняв йому віри: «Я собі завжди думаю, що двірник має до роботи? Чому йому не замітати з п’ятої ранку, а не з восьмої, коли люди йдуть на роботу, а їм поперед носом мітлами махають?». «Нема у нас яскравих претендентів зразкового прикладу», – підсумовував роботу комунальників багаторічний керуючий справами міськвиконкому Василь Волощук.

Вантажівка здобутків

Ну, після зими, до Великодніх свят і Дня міста Івано-Франківськ завжди намагалися приводити до порядку. Але, як казав колишній заступник начальника управління житлово-комунального господарства Микола Говзан, «нам завжди одного дня не вистачає». Можливо тому, за словами Б.Ониськіва, «дороги у місті такі, що, коли їдеш, то пломби з зубів випадають». Хоча колишній начальник міськжитлокомунгоспу Володимир Кишенюк пояснював це дуже просто: «Одна бригада заасфальтувати всі розкопки не може. Тому, що скопали, то і лишилося». А чому та одна бригада не могла все заасфальтувати, пояснив один дорожник: «Ми там цілими днями сидимо і робимо», – казав він.
Втім, попри це все, міська влада завжди хотіла на День міста зробити іванофранківцям свято. «Треба вивести всіх, щоб місто гуділо, – казала колишня заступниця міського голови з гуманітарних питань Ганна Карась. – Буде підтягнуто і торгівлю, і всіх решта. Треба взяти вантажну машину і оформити її своїми здобутками».

З Ізраїлю через Одесу

Свого часу Івано-Франківськ мав серйозні проблеми із зовнішнім освітленням, а у житлових будинках відключали електроенергію. «Ідеш вночі, як у джунглях, а не як у місті», – ділилася враженнями Г.Карась. А Б.Ониськів додавав: «У місті темно, як у негра за пазухою». На це колишній начальник міського району електромереж Михайло Нестеренко відповідав: «Я готовий світити на мільйон, але платіть гроші». Але начальник відділу енергозбереження Мирослав Мельникович повторював улюблену фразу Б.Ониськіва: «Чуда не буде. Особливо, коли на нього чекаєш». Тим часом у неналежно освітленому місті погіршилася криміногенна ситуація. Колишній заступник начальника міськвідділу міліції Павло Татарин на одній із нарад повідомляв владу про таке: «Просто перестрівають на вулиці і наносять громадянам тілесні ушкодження».
Ситуацію із зовнішнім освітленням пробували дещо покращити під час реконструкції міста. «Але те, що ви там запроектували, пластмасове, завтра діти поб’ють і треба буде везти з Ізраїлю через Одесу нове», – дорікав проектантам М.Ковальчук, який на той час працював заступником начальника міськжитлокомунгоспу з реконструкції. На горіхи від нього перепало і тим, хто виготовляв хрест при вході на меморіальний сквер позаду драмтеатру: «Там хрест стоїть непропорціональний. Це не мистецтво, це ширпотреб», – вважав він.

«Нерозумних намірів не було»

Під час реконструкції міста підрядники часто бідкались на відсутність належного фінансування робіт. Був період, коли за словами М.Ковальчука, «реконструкція затухла». Генеральним підрядником реконструкції було «Спеціалізоване управління механізації будівництва», яким керував авторитетний ветеран будівельної галузі міста Йосип Біхдрікер. Коли місто невчасно розрахувалося з управлінням за роботи, він попереджав: «Якщо я щось буду робити, то я це буду робити там, де я щось з того буду мати». Ще один керівник підрядної організації, теперішній перший заступник міського голови Зіновій Фітель скаржився на те, що з проектантами важко працювати. «Що не архітектор, то інша думка. Причому – кожна геніальна», – казав він. А колишній головний архітектор міста Олександр Микуляк йому пояснював: «Нерозумних намірів у нас не було». Згодом хтось скаже: «У нас центр міста якщо не європейський, то зроблений «під Європу».

«Щурі отарою пішли»

Під час реконструкції міста несподівано виникла проблема… зі щурами. Як казав міський голова Зіновій Шкутяк, «коли Ониськів розрив місто, то щурі отарою пішли». З’явились вони у школах. Постало питання про дератизацію приміщень. Угоду уклали із санепідемстанцією. ЇЇ колишній головний лікар Микола Недоступ рапортував перед мером: «Угода така, генеральна, з міськвно підписана, але я не знаю, чи щурі про це знають». Мала мерія претензії не лише до санітарного, але і екологічного стану міста. У місті щось почало смердіти. Колишній начальник екобезпеки Микола Гнатишин підтвердив: «Навіть візуально видно, що там є запах», – і заходився досліджувати його причину.

«Що я зробив поганого для людей?»

Колись, як і тепер, влада особливу увагу приділяла прозорості своєї роботи і відповідям на звернення громадян. Колишній і теперішній заступник голови ОДА Василь Брус закликав публічно «заслухати того керівника, який, як кажуть, «склоняється» по всіх параметрах». Екс-перший віце-мер Б.Ониськів наказував підлеглим: «Ми повинні реагувати на всі звернення громадян, причому ввічливо». А екс-керівник апарату ОДА Роман Струтинський запевняв: «У нас є чимало форм прозорості: день контролю голови, день моніторингу села, зустрічі з громадянами по прозорості влади».
Так що влада про нас з вами, громадяни, не забуває і дбає. Час від часу тішить своїми перлами-афоризмами, цікавими філософськими міркуваннями про життя наше насущне. Однак, підсумовуючи свої перші п’ять років на посаді голови ОДА, Михайло Вишиванюк казав:  «Оце я думаю, а що я зробив поганого для людей за п’ять років? Але, якщо треба очорнити владу, то влада буде чорна. Можете не апелювати до вільної преси».  
Омелян МІЛЬКОВИЧ 
Переглядів: 696 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]