Четвер, 25.04.2024, 14:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28 » АКЦЕНТИ
11:48
АКЦЕНТИ
Соціальний діалог
20 лютого в нашій державі відзначили День соціальної справедливості

Законодавче закріплення основних принципів організації та «правил» функціонування соціального діалогу між органами влади, організаціями роботодавців та працівників – важливий крок з огляду на підтримку здійснення ефективного соціального діалогу в Україні.

Необхідною умовою розвитку та покращення економічної ситуації в місті є ефективна бюджетна політика, яка спрямована на оптимальне збалансування бюджетних параметрів з урахуванням бюджетних пріоритетів, розвитку бюджетної сфери та необхідності виконання міською владою головних функцій.
Питання легалізації заробітної плати набуває сьогодні великої актуальності, адже від розміру отриманої заробітної плати залежить як рівень соціального захисту людини, так і розвиток економіки міста. Для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно, розпорядженням міського голови створена міська робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Ця робоча група відповідно до Плану заходів у 2012 році перевірила 1210 суб’єктів господарювання щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками. Всього за 2012 рік в результаті перевірок зареєстровано в центрах зайнятості 815 трудових договорів. Сума легалізованої заробітної плати склала 743,7 тис. грн. Ефективна робота міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення сприяє подальшому удосконаленню та підвищенню ефективності результатів роботи, підвищенню соціальних гарантій і життєвого рівня населення, зниження соціальної напруги в суспільстві шляхом врегулювання належним чином трудових правовідносин між суб’єктами господарювання та найманими працівниками.
Контроль за  забезпеченням своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях міста та вирішення проблеми заборгованості з її виплати – одне з пріоритетних завдань департаменту соціальної політики виконкому міської ради. Для виконання цього завдання Департаментом ведеться постійний контроль, щотижневий та щомісячний моніторинги  стану виплати заробітної плати і погашення заборгованості по видах економічної діяльності та в розрізі економічно  активних підприємств-боржників, щотижнево інформується міська прокуратура для вжиття відповідних заходів.
Одним з чинників соціальної стабільності є укладення колективних договорів між роботодавцями та найманими працівниками, які регулюють виробничі, трудові і соціально-економічні відносини між працівниками та власниками; передбачають додаткові, порівняно з чинним законодавством, соціально-побутові гарантії, пільги та компенсації та захищають права і інтереси найманих працівників. При проведенні повідомної реєстрації колективних договорів, змін та доповнень департаментом соціальної політики перевіряється дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці працівників не нижче норм, визначених законодавством, галузевими та регіональними угодами, терміни та першочерговість виплати заробітної плати. В 2012 році виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради  проведено повідомну реєстрацію 140 колективних договорів підприємств, установ та організацій міста.
Впровадження в дію Закону України "Про соціальний діалог в Україні” є підтвердженням готовності влади до налагодження конструктивної співпраці із соціальними партнерами, що визначає  правові  засади  організації та порядку ведення соціального  діалогу  в  Україні  з  метою  вироблення  та реалізації державної соціальної і економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних  відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян,  соціальної стабільності в суспільстві.

Олександра Заклинська,
директор департаменту
соціальної політики
виконкому
Івано-Франківської
міської ради

Переглядів: 645 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]