П`ятниця, 19.04.2024, 00:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14 » АКЦЕНТИ
21:56
АКЦЕНТИ
«Оптимізацію» по-івано-франківськи призупинено

Школи та лікарні в області поки що не чіпатимуть

Саме так вирішили прикарпатські депутати-члени комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій обласної ради після довгих дискусій на засіданні 8-го лютого. Своїм одноголосним рішенням вони рекомендували призупинити розпорядження обласної державної адміністрації №59 «Про заходи щодо оптимізації мережі бюджетних установ області та економії видатків місцевих бюджетів на 2013 рік» від 31 січня 2013 року, яке передбачало закриття та реорганізацію багатьох освітянських закладів у різних куточках області, скорочення кількості ліжок у лікарнях, а також звільнення працівників із ряду бюджетних установ. Питання про план заходів щодо упорядкування мережі бюджетних установ комісія рекомендувала винести на розгляд Консультативної ради при голові ОДА, а також розглянути його на сесіях районних та обласної рад.

Затягнуті паски
Вищезгадане розпорядження облдержадміністрації, підписане першим заступником голови ОДА Василем Плав’юком, було видане на виконання протокольного доручення Кабінету Міністрів з метою збалансування місцевих бюджетів. Загалом, згідно із документом, по області планувалося таке: скорочення більше двох сотень ліжко-місць у лікарнях, закриття двох ФАПів та реорганізація однієї з районних лікарень у амбулаторію, ліквідація 18-ти шкіл та 5-ти бібліотек, скорочення більше 200 ставок у державних установах різних галузей. Такі заходи, вважають у ОДА, могли б заощадити місцевому бюджету понад 43 мільйони гривень.
І хоча перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плав’юк на засіданні переконував, що заходи, які стали основою розпорядження, були узгоджені з головами райдержадміністрацій та керівниками бюджетних установ, депутати обласної ради все ж не йняли віри. А присутній на засіданні перший заступник голови облради Олександр Левицький зауважив, що в окремих районах області процес «оптимізації» уже «успішно» стартував, причому без жодного обговорення, як от у лікарні селища Отинія.

«Прикрити собі одне місце»

Народний депутат України Володимир Шкварилюк, що теж знаходився на засіданні бюджетної комісії,зауважив: «Це розпорядження не погоджували з громадами та міськими радами, ні з ким не радилися. Поставили завдання головам РДА, а ті у свою чергу дали доручення і підтримали цю «оптимізацію».
На думку Володимира Шкварилюка, за допомогою «оптимізації» нинішні очільники держави «просто хочуть прикрити собі одне місце за провальні реформи».
Ще один нардеп Василь Гладій вважає, що процес економії потрібно починати з керуючої верхівки, а не з провінцій.
«Сьогодні нам треба говорити правду, – переконаний Василь Гладій. – Насправді основна причина цієї «оптимізації» – це катастрофічна економічна та фінансова ситуація в державі. Тому і здійснюються такі заходи. Але якщо є біда в державі – то це означає, що вона є і у Верховній Раді, і у Кабміні, і в Адміністрації Президента. Влада повинна починати з себе».
Отож, поки виконання розпорядження ОДА № 59 призупинено і про те, якою ж буде «оптимізація» на Прикарпатті, стане відомо лише після розгляду питання на Консультативній раді при голові ОДА, а також сесіях районних та обласної рад.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

до теми:
Михайло Вишиванюк:

Кожна реформа –  для людини, а не проти людини

На засіданні колегії облдержадміністрації та регіонального комітету економічних реформ голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк акцентував увагу присутніх на необхідності правильного розуміння проведення оптимізації бюджетних установ.
«Коли стоїть питання оптимізації, це не означає, що у бюджетних установ треба забрати кошти, – підкреслив голова ОДА. – Питання в тому, як ці кошти раціонально використати».
Зокрема, за довідкою департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, озвученою Михайлом Вишиванюком на колегії, з обласного бюджету на розвиток медицини виділяється понад 1 млрд. 301 млн. 74 тис. грн. З них 950 млн. грн. використовується на зарплату працюючих у медичній галузі, 8% коштів спрямовується на оплату енергоносіїв, 7% – медикаментів, харчування – 2%.
Голова облдержадміністрації поцікавився думкою присутніх на колегії: чи не було б доцільніше використовувати левову частку державних грошей не на зарплати, а, до прикладу, медикаменти для хворих.
«Чи правильно, коли є восьмирічна школа і там семеро дітей? – запитував Михайло Вишиванюк. – Яку ці діти можуть отримати освіту, коли всі вони сидять в одному класі? Чи не краще дати цим дітям автобус, відвезти їх у сусіднє село, де школа краща, де якісна освіта? А там не звільняти нікого, а зробити дитячий садочок?»
Запрошуючи до дискусії, голова облдержадміністрації наголошував: при пошуку варіантів раціонального використання бюджетних коштів важливо враховувати думку громадськості. «Останнє слово має бути за людьми, – зазначав голова ОДА. – Кожна реформа – для людини, а не проти людини».
Відповідаючи після колегії на запитання журналістів, Михайло Вишиванюк запевнив: після оптимізації бюджетних установ не буде звільнених. Скорочуючи ліжковий фонд у лікарнях, в області додатково створюватимуть пункти швидкої допомоги та медичні відділення. У приміщеннях малокомплектних шкіл відкриватимуть дитячі садочки. На Прикарпатті у кожному районі будуть діяти реабілітаційні центри для дітей та хоспісні відділення.
Зекономлені внаслідок оптимізації кошти, за словами голови облдержадміністрації, використають для придбання медичного обладнання, покращення харчування, збільшення рівня заробітної плати.

Переглядів: 693 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]