П`ятниця, 19.04.2024, 07:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 19 » АКЦЕНТИ
12:22
АКЦЕНТИ
Один за всіх і всі на одного?

Міськрада взяла до відома звіт міського голови і не підтримала пропозицію про дострокове припинення його повноважень
У вівторок завершила свою роботу 18-та сесія міськради. Головним питанням, яке розглядалось на її третьому пленарному засіданні, був звіт міського голови Віктора Анушкевичуса за 2011 рік. А співдоповідачем, за попереднім рішенням сесії, виступив голова тимчасової контрольної комісії міськради з вивчення та перевірки матеріалів щодо фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів, викладених у публікаціях ЗМІ, член фракції «УДАР-Громадський форум» Володимир Чорноус. Саме ця обставина й додала певної неординарності заслуховуванню на сесії планового звіту міського голови, яке, зазвичай, відбувається щороку.


Нічого особистого

Звітуючи, В.Анушкевичус зазначив, що 2011 рік «був непростим», зауважив, що впродовж нього «вдалося зробити чимало і закласти підвалини для подальшого динамічного розвитку міста в 2012 році» та наголосив, що «це досягнення всієї громади».
До головних здобутків минулого року міський голова зарахував 100% виплату зарплати працівникам бюджетної сфери, перше місце за економічними показниками, яке Івано-Франківськ посів серед восьми обласних центрів західної України, зростання обсягів реалізації промислової продукції, зміну кредитного рейтингу міста зі «стабільного» до «позитивного», подальше впровадження заходів з енергозбереження, початок реформування житлово-комунального господарства і створення конкурентного середовища на цьому ринку послуг, кардинальні зміни в медичній галузі, позитивні тенденції в галузі освіти, розвій культурно-мистецького життя та спорту в місті. (З доволі об’ємним звітом міського голови можна ознайомитись в минулому номері «ЗК»).
Підсумовуючи, міський голова зауважив, що в короткому звіті не міг висвітлити «всього, що зроблено», зазначив, що «не все вдалося» і ще раз заявив, що це заслуга не лише його, а й структурних підрозділів міськвиконкому, депутатського корпусу міськради та всієї громади Івано-Франківська.
На це конкурент В.Анушкевичуса на попередніх виборах міського голови і головний його опонент у теперішньому скликанні міськради, голова фракції «УДАР-Громадський форум» Юрій Соловей зазначив, що міський голова звітував один за всіх, адже «у звіті йдеться виключно про те, що зроблено профільними управліннями міськвиконкому за бюджетні кошти», а тому захотів довідатися, що в звітному періоді зробив особисто міський голова. Його запитання, здавалось, перетворились на справжній допит В.Анушкевичуса. На більшість своїх запитань Ю.Соловей відповідав сам, щоб, за його ж словами, «констатувати факт неналежного виконання міським головою посадових обов’язків». Зокрема, він зазначив, що В.Анушкевичус головував не на всіх засіданнях сесії та міськвиконкому, не вживав заходів для наповнення і виконання міського бюджету та економії його коштів, не залучав співфінансування з Міністерства фінансів для реалізації програм розвитку місцевого самоврядування й допустив зростання кредиторської заборгованості комунальних підприємств. «Ви мали б звітувати не про те, за що дякуєте громаді, а про те, за що люди мали б дякувати вам», – підтримуючи свого колегу по фракції заявив міському голові депутат Володимир Чорноус.

Дежа вю
Співдоповідаючи, В.Чорноус повідомив, що в процесі вивчення та перевірки тимчасовою контрольною комісією міськради матеріалів щодо фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів, викладених у публікаціях ЗМІ, окремі з них підтвердились. У проміжному звіті очолюваної ним комісії В.Чорноус детально зупинився на трьох епізодах. А саме: щодо придбання за лізинговою схемою 14-ти карет «швидкої допомоги», щодо придбання  установки для санації трубопроводів та створення міської геоінформаційної системи, які, начебто, ілюструють «зловживання міським головою владою і службовим становищем, перевищення влади і службову недбалість, що спричинили важкі наслідки». Тому співдоповідач запропонував «достроково припинити повноваження міського голови Івано-Франківська, як такого, що порушує Конституцію та закони України і не забезпечує виконання своїх повноважень». Однак член згаданої комісії, депутат від Партії регіонів Сергій Благодир зазначив, що це є думкою лише В.Чорноуса. А він самостійно не має права робити такі висновки, бо для цього є правоохоронні органи. «Всі ці доводи при захисті розсипляться і з них мокрого місця не залишиться», – вважає С.Благодир, який заявив: «Я проти того, щоб всі разом (нападали) на одного». (Очевидно, маючи на увазі міського голову).
Сам же міський голова сказав, що під час обговорення співдоповіді, яка, між іншим, не має нічого спільного з його звітом за 2011 рік, відчув дежа вю, адже про ці речі говорили ще в попередньому скликанні міськради, і ці факти вже перевіряли правоохоронці. «Мені дивно, чому комісія так довго працювала, адже всі ці матеріали були у Стасюка», – зауважив В.Анушкевичус і закликав «не перетворювати сесійну залу на судилище і не продовжувати виборчу кампанію». (Нагадаємо, що саме з ініціативи депутата від ВО «Батьківщина» Володимира Стасюка у березні 2011 року на сьомій сесії міськради депутати й вирішили створити згадану тимчасову контрольну комісію).
В підсумку, більшість міськради при голосуванні за дострокове припинення повноважень міського голови утрималася. Натомість 32-ма голосами «за» взяла звіт міського голови «до відома». Двоє депутатів при цьому  «утримались», а один голосував «проти».
Левко КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 783 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]