Вівторок, 23.04.2024, 18:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Червень » 30 » АКЦЕНТИ
12:37
АКЦЕНТИ
Мешканці знатимуть, за що платять
В Івано-Франківську хочуть запровадити індивідуальну побудинкову квартирну плату

Завтра, у п’ятницю, об 11-ій  годині в залі засідань українсько-канадського бізнес-центру на вул. Дністровській відбудуться відкриті громадські обговорення проекту рішення міськради про заходи з реалізації Комплексної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства Івано-Франківська «Реформи, порядок, розвиток», які дадуть старт низці громадських слухань з формування правового поля комунальної реформи. Одночасно пропонується обговорити і сам порядок проведення слухань, через які мешканцям буде доводитись розрахунки тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Адже відповідно до закону цей тариф має встановлюватися кожному будинку окремо з розрахунку фактичного надання послуг, а мешканці від надання окремих з них можуть і відмовитися. Однак всі ці процедури мають чітко регламентуватися.


Як розповів директор «Єдиного розрахункового центру» Вадим Войтик, вже розроблені правила щодо формування тарифу т.зв. квартплати. Напрацьовується типовий базовий перелік послуг, які до неї входитимуть, правила і регулярність їх надання. Після громадських обговорень, схвалення і затвердження органами місцевого самоврядування він буде дійсним для всіх суб’єктів господарювання, які працюють на цьому ринку.
Потім розроблятимуться переліки послуг, які виноситимуться на конкурс, і календарний графік його проведення, а також самі правила проведення конкурсу, який має відбуватися максимально відкрито, прозоро та зрозуміло як для його учасників, так і для мешканців, споживачів цих послуг. Але найперше мешканці мають знати, за що вони платитимуть квартплату, які послуги до неї входять, і зрозуміти логіку нарахування складових тарифу.
Чинний тариф квартплати в Івано-Франківську і справді є одним з найнижчих в державі. Управління житлово-комунального господарства давненько домагається його перегляду. Зараз до нього входять сім базових послуг у будинках без ліфтів і дев’ять – у будинках з ліфтами. Однак реальні витрати щодо складових тарифу якщо і ведуться, то доволі обтічно й поверхово, – каже В.Войтик, – а заробітна плата працівників в ньому складає 70%, левову частку з яких становить зарплата адмінперсоналу.
Щоразу, коли ще від часів СРСР підвищували загальний тариф квартплати, підвищували і всі його складові. Тож звідкіля у його структурі з’являлися ті чи інші цифри, мешканцям зараз не зрозуміло і достеменно це  з’ясувати вельми проблематично. Хоча деякі елементи тарифу й справді прораховані.
Зараз на державному рівні дискутується питання  про встановлення єдиних тарифів на житлово-комунальні послуги, чого вимагає Президент. Однак мова тут радше може йти не так про єдині тарифи в буквальному розумінні, як про єдині підходи обчислення їхніх складових. Крім того, як вже згадувалось, закон передбачає встановлення побудинкового тарифу квартплати, який залежатиме від площі і стану будинку, його прибудинкової території та кількості послуг з їх утримання.
«Тариф – це завжди компроміс між економікою й політикою, – каже В.Войтик. – Якщо враховувати лише економіку, то це вийде не лише резонанс, а й якась провокація, адже номінальний розрахунок зажене розмір квартплати на захмарний рівень».
За словами директора ЄРЦ, за кожною цифрою складової тарифу мешканці мають бачити логіку її утворення. Центр вже звернувся за роз’ясненням із засадничих питань щодо  формування тарифу до профільного міністерства та цінової інспекції. Потім розроблятиметься алгоритм формування тарифу та побудинкового його обчислення. Після чого наробки винесуть на суд мешканців.
Процедура проведення громадських слухань вже виписана. Визначено, як і яка інформація на них має доводитись, хто має брати в них участь і у який спосіб ухвалюватимуться рішення. «Мешканці не будуть обговорювати цифру кожної складової тарифу, бо на це будуть економічні розрахунки, – пояснює В.Войтик. – Їм надаватиметься вичерпна інформація про те, яким чином утворений тариф і від яких послуг та за якою процедурою вони зможуть відмовитися. Але є і обов’язкові послуги, як от очистка димово-вентиляційних каналів, яку мешканці самотужки зробити не зможуть. Натомість вони можуть відмовитися від послуги прибирання сходинкових кліток, прибудинкової території тощо».
Водночас В.Войтик зауважив, що в чинному тарифі квартплати не враховано ряд позицій, які теперішні ЖЕО надають начебто безкоштовно, але затрати на це покриваються з інших складових тарифу. Це робота паспортиста ЖЕО, утримання дитячих майданчиків, покіс трави влітку чи розчищення і вивезення снігу взимку.
«Ці послуги в квартплаті не передбачені і мешканці за них не платять. Але ЖЕО їх виконують! Тож треба бути чесними по відношенню до себе і ЖЕО, і передбачити їх у квартплаті», – вважає керівник ЄРЦ.
Мешканці нових будинків, затрати на утримання яких зараз є мінімальними, за логікою, мали б сплачувати меншу квартплату. Але колись і ці будинки необхідно буде ремонтувати, тож квартплата є такою собі інвестицією в майбутнє. Капремонт будинків мешканці самотужки теж не осилять і в цьому випадку може йти мова про їхню пайову участь у його фінансуванні. А з коштів на поточний ремонт будинків є думка створити щось подібне на страховий фонд.
«На нас чекає велика, об’ємна й копітка  робота із затвердження детальних тарифів та побудинкові громадські слухання з їх узгодження, але така вимога законодавства, – підсумував директор «Єдиного розрахунково центру». – Ми хочемо змінити логіку підходів до формування тарифу і забезпечити поінформованість про це населення. До жовтня має запрацювати сайт, де публікуватимуться побудинкові тарифи з детальним розшифруванням вартості послуг та історією платежів кожного абонента».
Стах МІРЧУК
Переглядів: 1124 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]