Субота, 20.04.2024, 01:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 30 » Нова мітла мела по-старому
12:14
Нова мітла мела по-старому
Реванш, іще реванш

Політичне життя цьогоріч, як і у всі останні роки, вирувало. Але якщо раніше це вирування загалом відбувалося всередині так званого помаранчевого табору через різного роду міжусобиці та протистояння, то тепер джерелом збурення в українському політикумі виступила Партія регіонів. В результаті реваншу її лідера Віктора Януковича на президентських виборах відбулося багато доленосних змін як в центрі, так і на місцях. Найголовніші з них ми спробували розмістити на щаблях своєрідного політичного рейтингу «ЗК».

Політичною подією року №1 хотілося б назвати відміну Конституційним Судом політичної реформи 2004 року та повернення до президентської форми державного устрою. Україна стала жити за Конституцією 1996 року, коли головним в країні був президент. Віктору Януковичу в рекордно короткий термін вдалося повернути собі повноваження Леоніда Кучми. Парламент, де Партія регіонів із сателітами – Народною партією Литвина, Компартією Симоненка та позафракційними перебіжчиками із помаранчевого табору – стає, по суті, декоративним органом, який обслуговує президентську вертикаль.
Такий, здавалося б, уже неможливий після помаранчевої революції поворот став можливим після президентських виборів, на яких лідер Партії регіонів Віктор Янукович із незначною перевагою переміг лідера БЮТ Юлію Тимошенко. Ця подія  зайняла друге місце у нашому рейтингу. Після поразки Тимошенко опозиція так і не змогла, незважаючи на багатообіцяючі заяви її численних лідерів, об’єднатися під вивіскою Комітету захисту України і фактично нічим, окрім кількох голосних, але безрезультатних акцій, не запам’яталася. Тепер же влада остаточно викорінює опозицію шляхом відкриття численних кримінальних справ на її лідерів.
Місцеві вибори, проведені в кінці жовтня, що займають третю сходинку рейтингу «ЗК», пройшли вже під повну диктовку влади. У результаті політичні карти регіонів центральних і західних областей України виявилися суттєво перекроєними. Націонал-демократичну складову у місцевій владі вдалося зберегти хіба що Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині, де в лідери електоральних симпатій вибилася „Свобода”, відтіснивши із насиджених депутатських місць „Нашу Україну” та БЮТ.
Переглядів: 1033 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]