П`ятниця, 26.04.2024, 12:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Листопад » 25 » Податковий кодекс знищить середній клас?
13:09
Податковий кодекс знищить середній клас?
У понеділок, 22 листопада, в багатьох районах Івано-Франківщини крамниці були зачинені. Прикарпатські підприємці з всієї області з’їхалися на робочу нараду з головою ОДА Михайлом Вишиванюком, яка відбулася в облмуздрамтеатрі. Під час зустрічі губернатор хотів «почути конструктивні зауваження і пропозиції щодо нового Податкового кодексу», проте через емоції обурених бізнесменів це не завжди вдавалося. 

Учасники зустрічі розповідали про безпідставні відмови центрів зайнятості у постановці на облік безробітних, проблеми з впровадженням касових апаратів та здійснення податківцями позапланових перевірок, зміну умов спрощеного оподаткування (зниження кількості найманих працівників, при якій дозволяється використовувати спрощену систему оподаткування, з 10 до 4 осіб та річного обороту з 500 до 300 тис. гривень).
Дати роз’яснювальну відповідь намагався начальник ДПА в області Віктор Рахміль, який визнав, що у роботі податкової ще існує багато суперечливих питань.  «На сьогодні з 60 тисяч зареєстрованих в області підприємців 35 тисяч користуються спрощеною системою оподаткування. При цьому 34,3 тисячі з них мають до 4 найманих працівників і лише у 700 підприємців кількість працюючих перевищує новий ліміт. Для "спрощенців” зміни до податкового законодавства не матимуть значного негативного впливу», – заспокоював головний податківець області.
Пан Рахміль також запевнив підприємців, що терміни проведення планових перевірок тепер будуть чітко регламентовані. Відповідно до Податкового кодексу здійснення планових перевірок дозволяється не раніше, ніж через рік після попередньої перевірки, а для підприємств з низьким ступенем ризику – не раніше, ніж через три роки. Якщо до підприємця прийшов перевіряючий, то він повинен показати посвідчення, лист-направлення і має розписатися у книзі перевірок. «Якщо чогось із цього він не зробив, то можете послати його… куди вам сподобається», – порадив В.Рахміль.
А ось на запитання із залу: «Хто «кришує» іноземців на ринку?» Віктор Григорович відповісти не зміг, але пообіцяв з’ясувати.
Михайло Вишиванюк закликав учасників наради «поводитись цивілізовано» і, в свою чергу, пообіцяв передати висловлені пропозиції в центральні органи. «Я погоджуюсь, що обговорення Податкового кодексу було формальним і центральні органи влади не зуміли донести всі його положення до народу. Я завжди був і залишаюсь прихильником малого і середнього бізнесу. Тому й зібрав цю зустріч, щоб вислухати проблеми усіх галузей», – наголосив голова ОДА.
Пообіцяв підтримку підприємцям і міський голова Віктор Анушкевичус, який заявив, що не підвищуватиме ставку єдиного податку для "спрощенців”. До речі, 30 тис. підприємців із 35 тис. в області зареєстровані саме в обласному центрі. За словами мера, ставка єдиного податку в Івано-Франківську є однією з найнижчих в Україні (від 20 до 200 грн.). «Поки не вийдемо з кризи, ніхто нічого не підвищить», –  запевнив Віктор Андрюсович. 
Біля входу до театру лунали патріотичні пісні, які так нагадували про революційний листопад 2004 року. Але чомусь ці спогади тільки дратували.  Підприємці «випустили пару» і розішлися...  
Мар’яна РИНДИЧ  

Vox  populi
Ярослав Думанський, таксист:

– Цим кодексом вони знищать середній клас, який і так ледве виживав. У нас є багаті і бідні, а пересічного українця практично немає. Я працюю на службі таксі, а після підписання цього кодексу доведеться хіба на вулицю іти. Бензин дорогий, клієнтів меншає з кожним роком. Кажуть, що з нового року літр пального буде коштувати 10 грн. А подивіться, які у нас дороги, авто треба щотижня на сервіз везти. Заробітки і так мізерні, а якщо підпишуть цей Податковий кодекс, то просто уб’ють службу перевезень.

Віталій Прошак,приватний підприємець:
– Тут дуже багато питань… З одного боку, такий кодекс давно потрібен для держави. Але не в такій редакції. Нарахування проводиться від 300 тис. грн. доходів. Але вони не врахували те, що у підприємця є ще й розходи – на транспорт, робочий інструмент, оренду приміщень… Наприклад, я купив столярний верстат і повинен уже сплачувати за нього податки, а заробити на ньому ще не встиг. Якщо я заробив 300 тис. грн., розходи у мене склали десь 260 тис. грн., то прибуток склав 40 тис. грн. А заплатити податок – це якраз майже 40 тис. грн. Доходу нуль! Звичайно, ті, котрі заробляють по 3 млн. грн., можуть заплатити податок, а дрібні підприємці змушені будуть іти в тінь.  

Ярина Владика, приватний підприємець:
– Просто страшно стає… Не знаєш, на чому стоїш. Я маю вищу освіту дизайнера, але продаю посуд. Хто зараз має можливість замовити дизайнера, якщо більшість у харчах себе обмежує? А в торгівлі є «живі гроші» щодня. Я навіть з декрету через рік вийшла, щоб якось утримувати дитину. А тут такий сюрприз від влади.

Василь Дутчак,  голова правління ВАТ „Івано-Франківський локомотиворемонтний завод”, голова правління регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців в Івано-Франківській області:

– Я позитивно ставлюсь до прийняття Податкового кодексу, бо, по-перше, добрим вже є те, що його розробили, над ним працювали і його, як наслідок, прийняли. По-друге, я бачу великий позитив у тому, що під час його розробки експерти дослухались до думки усіх зацікавлених сторін.
Зараз продовжується доопрацювання Податкового кодексу. І це процес не одного дня. Так, цей документ регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування.
В прийнятому Податковому кодексі вже запропоновано впровадити методологічні засади визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, максимально наближені до бухгалтерського обліку, які передбачають, що визнання та класифікація доходів і витрат здійснюється за принципом «нарахування та відповідності доходів та витрат», прийнятим у бухгалтерському обліку, тобто незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів, з урахуванням певних обмежень. Але, на мою думку, це лиш перший крок до наближення податкового та бухгалтерського обліку. Україна повинна максильмано спростити сам механізм ведення бухгалтерського обліку, щоб він не був таким складним, яким є на сьогоднішній час.
УСПП наполягає на вдосконаленні розділу спрощеної системи оподаткування, а саме – на розширенні видів діяльності для «спрощенців», поетапному введенні касових апаратів тощо. Необхідно змінити норму, коли підприємствам-юридичним особам  забороняється включення до складу витрат вартість товарів, робіт, послуг, придбаних у фізичної особи – підприємця, що сплачує єдиний податок. Таке рішення автоматично робить невигідною таку співпрацю, нанесе завуальований удар по малому бізнесу.

Переглядів: 951 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]