П`ятниця, 26.04.2024, 05:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 28 » НАСАМПЕРЕД
23:10
НАСАМПЕРЕД
Terra incognita

Ціна івано-франківських земель відлякала навіть столичних покупців


Івано-Франківську ніяк не вдається скористатись головним 

 джерелом наповнення міського бюджету – продажем земель несільськогосподарського призначення з аукціону. Минулого тижня, уже втретє поспіль, він так і не відбувся через відсутність заявок претендентів. Потенційних покупців відлякує стартова ціна земельних ділянок на рівні нормативної грошової оцінки, яка у два-три рази більша від ринкової.

Хаотична забудова
Тема відведення земель під будівництво в Івано-Франківську завжди була дратівливою. Під час так званого «будівельного буму» у місті «ущільнили» забудовою всі можливі і не можливі території. Багатоповерхівки повиростали у зелених зонах, дворах будинків, на територіях парків, скверів, дитячих майданчиків, дошкільних навчальних закладів і навіть на колишніх клумбах. Яскравий приклад останнього – споруда торгового центру перед колишнім будинком побуту за адресою: вулиця Галицька, 22. Все це згодом охрестили «хаотичною забудовою», яку, звісно, зносити вже ніхто не буде і її намагатимуться офіційно «вписати» у відкорегований генплан Івано-Франківська.

Втрачені можливості

З 2008 року всі вільні і так звані не обтяжені земельні ділянки мали б продавати на конкурентних засадах на аукціонних торгах. Але, як стверджує теперішній голова земельної комісії міськради Петро Гавриш, така процедура в Івано-Франківську майже не застосовувалась. Спершу міська рада намагалася продати кілька земельних ділянок у мікрорайоні «Пасічна». Але покупців на них не було. Через рік на аукціоні намагались «продати» право оренди цих ділянок на 25 років під спорудження об’єктів житлової та громадської забудови, гіпермаркетів, торгово-офісних приміщень та об’єктів роздрібної торгівлі. Однак знову ніхто на це не зголосився. Не вдалося міськраді віддати ці землі і під спорудження обласного перинатального центру за урядовою програмою.

Марні ілюзії
З перемогою на минулих виборах до міськради Всеукраїнського об’єднання «Свобода» його фракція у міському представницькому органі територіальної громади вирішила відродити земельні аукціони. За словами голови фракції Романа Онуфріїва, продаж землі на конкурентних засадах мав стати потужним джерелом наповнення міського бюджету. Минулого тижня мав відбутися аукціон, на який виносили чотири компактні і, на переконання міської влади, комерційно привабливі земельні ділянки на вулицях Хмельницького та Довженка під комерційну забудову і дві ділянки на вулиці Флотській під житлову забудову. Однак аукціон знову не відбувся.

За словами заступника начальника управління земельних відносин міськвиконкому Миколи Іванчишина, потенційних покупців відлякали стартові ціни. Відповідно до чинного законодавства, вони були встановлені на рівні нормативної грошової оцінки земель, яка у два-три рази більша за ринкову. «Нашими ділянками попередньо цікавились покупці з Києва і Харкова, але коли ми називали стартові ціни, їхній інтерес до них зникав», – каже М. Іванишин.

Перспективні плани
Водночас, як повідомив секретар міськради Руслан Марцінків, з огляду на попередню зацікавленість потенційних покупців земельними ділянками, у Івано-Франківську не збираються відмовлятись від подальшого проведення земельних торгів.
На повторний аукціон планують винести не лише уже згадані ділянки на вулицях Хмельницького, Довженка і Флотській, але й інші. Зокрема, сесія міськради доручила відповідним управлінням підготувати матеріали щодо проведення аукціону ще на три земельні ділянки за адресою: вул. Довженка, 5-а, вул. Надрічна (поруч річкового моста) та на розі вулиць Сагайдачного-Надрічної. Всі надії на успішне проведення земельних торгів чиновники покладають на зміни до законодавства, які б дали змогу формувати стартові ціни на земельні ділянки на рівні експертної оцінкиЩо більше, то менше
Тим часом міськвиконком ініціює збільшення орендних ставок за земельні ділянки, які впродовж п’яти і більше років забудовниками не використовуються за призначенням. За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, таких візуально вільних ділянок, які, однак, довший час перебувають в оренді у забудовників, у місті є чимало. На ділянки, які не використовуються за призначенням впродовж п’яти і більше років, мер пропонує підвищити орендну плату у розмірі від трьох до десяти відсотків, відповідно до нормативної грошової оцінки. Якщо ж підприємці не забажають платити таку орендну плату, землі можна буде повернути у запас міської ради і згодом реалізувати на конкурентних засадах.
Однак, на переконання голови ради підприємців міста Петра Строїча, ні до чого доброго така ініціатива не призведе. «Це лише погіршить ситуацію і зменшить надходження до бюджету, – каже П.Строїч. – Міський бюджет від цього лише втратить. Ті, хто платив орендну плату, вже її платити не будуть, а інші підприємці не візьмуть ці землі в оренду і не викуплять їх, бо це надто дорого. І останні земельні аукціони це якраз і доводять», – зазначив він.
Іван ГІРАК
Переглядів: 1026 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]