П`ятниця, 26.04.2024, 12:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 28 » НА КОНЯ
10:57
НА КОНЯ
«Мрію стати чемпіоном світу!»

Микола Фодчук народився в селі Підпечари Тисменицького району Івано-Франківської області. Школу закінчив із золотою медаллю.
Батько хлопця, Василь Миколайович Фодчук, викладач фізкультури, тому хлопчик змалку активно займався спортом, тренувався у дитячо-юнацькій спортивній школі міста Тисмениця. Саме її директор Ігор Михайлович Іванишин часто фінансово допомагав юному спортсмену брати участь у різних виїзних стартах зі спортивного орієнтування.
Разом з батьком і тренером Микола Фодчук почав відвідувати туристичні злети. А вже незабаром Микола побував у обласній Федерації із спортивного орієнтування, що знаходиться в Калуші. Обдарованого хлопчину помітив  заслужений працівник фізичної культури України Омелян Йосипович Куцук. Саме він став Миколиним тренером та серйозно зацікавив хлопця таким видом спорту, як спортивне орієнтування.
Всього лише через два роки занять Микола Фодчук потрапив до юнацької збірної. Хлопець бере активну участь в спортивних змаганнях не лише в Україні, але й за кордоном. За короткий час він побував в Угорщині, Польщі, Болгарії, Швейцарії, Данії, Німеччині, Італії. Був учасником трьох чемпіонатів світу та двох чемпіонатів Європи.
В Данії на чемпіонаті світу серед юніорів Микола Фодчук прийшов до фінішу 14-м із 160 учасників. Мало хто сподівався такого високого результату від хлопчини, який робить свої перші кроки в цьому виді спорту.
Спортивне орієнтування вимагає багато знань і умінь. Насамперед потрібна хороша фізична підготовка, адже доводиться на швидкість долати великі дистанції. Крім того, цей вид спорту потребує уміння швидко приймати рішення, обирати тактику, правильно „читати” карту, розпізнавати умовні знаки на ній, знати гідрографію та чимало інших важливих моментів, без яких задану дистанцію не пройти.
„Це зовсім не те, що робота в команді, скажімо у футболі, – розповідає Микола Фодчук. – У спортивному орієнтуванні ти наодинці з природою і сам з собою, надіятися можна тільки на себе. Саме тому я вибрав такий вид спорту. Спортивне орієнтування – це насамперед здоровий спосіб життя: біг і природа. Тим, хто тільки пробує себе в якомусь виді діяльності, я порадив би ніколи не здаватися. В кожного трапляються моменти відчаю, але їх треба перетерпіти, перебороти себе, зрозуміти, чого ти хочеш від життя і не зупинятися на досягнутому, а завжди прагнути чогось більшого”.
Зараз Микола навчається в Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника на факультеті фізичного виховання і спорту. А заочно хлопець здобуває юридичну освіту. Увесь час хлопчина займається тренуванням, він планує і надалі брати участь у змаганнях як в Україні, так і за її межами.
Хлопець щиро вдячний як університетським викладачам, які з розумінням ставляться до його частих поїздок на змагання та допомагають засвоїти пропущений матеріал, так і тим, хто просто готовий завжди підтримати. Зокрема, він згадує сільського голову Ярослава Миколайовича Клейноту, який радо допомагає талановитому спортсмену.
Микола Фодчук за короткий час  став багаторазовим чемпіоном України із спортивного орієнтування, чемпіоном України серед студентів, майстром спорту України. На сьогодні найцінніша перемога у житті юного спортсмена – перше місце на чемпіонаті України.
Проте Микола не спочиває на лаврах. Він мріє досягти найвищого визнання – стати чемпіоном світу. І ця мрія обов’язково повинна здійснитися.
Любов Загоровська
Переглядів: 966 | Додав: bond | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]