Четвер, 25.04.2024, 21:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 28
Яким способом краще грітися взимку?

Іванофранківці вимагають від влади дозволів на автономне опалення, влада думає, як зберегти систему централізованого теплопостачання, а підприємці пропонують обігрівати місто природним теплом геотермальних джерел з надр землі.

Невиправданий ризик
В місті не вщухають дискусії стосовно автономного опалення. Після травневої заяви  Президента про те, що Україна повинна відмовитися від централізованого теплопостачання, бо це, начебто, дасть змогу зменшити витрати на опалення, вони лише пожвавились.
Ідея, на перший погляд, доволі приваблива. Але насправді вона таїть в собі великий і нічим не виправданий ризик. Спеціалісти наголошують: твердження, що завдяки автономному опаленню значно зменшуються витрати газу на виробництво тепла, – це ілюзія. А уявна ефективність індивідуального опалення окремих квартир багатоповерхівок полягає в тому, що ... Читати далі »
Переглядів: 1843 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

У День незалежності – святковий феєрверк

Івано-Франківськ готується до відзначення Дня незалежності. Комунальні служби подбають про охайність міста, відпочинково-розважальну програму забезпечить міське управління культури, громадський транспорт 24 серпня безкоштовно перевозитиме пасажирів у вишиванках, а завершиться День незалежності святковим феєрверком.

Про це повідомив начальник управління внутрішньої політики міськвиконкому Ігор Кінаш. За його словами, до відзначення 20-ї річниці Незалежності місто готується ретельніше, ніж торік. Основні заходи святкувань були сплановані ще в березні. До участі в них широко залучатимуться громадськість, партійні осередки, молодіжні організації, військовослужбовці.
21 серпня відбудеться традиційне сходження на Говерлу. Урочисте підняття Державного прапора на Вічевому майдані заплановане на 9.00 23 серпня, а о 9.50 на фасаді будинку №44 на вул. Шевченка відкриють меморальну ... Читати далі »
Переглядів: 1002 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Знайшли ртуть і витік газу
Упродовж двох днів в Івано-Франківську виникли дві надзвичайні ситуації
Як повідомила в.о. начальника служби оперативного реагування міськвиконкому Наталія Дорошевич, в неділю, 24 липня, о 22.30 надійшло повідомлення про різкий запах газу від мешканців будинку 194-б, що на вул. Вовчинецькій. На відстані восьми метрів від будинку аварійна служба управління газового господарства виявила витік газу з труби діаметром 150 мм. На місце пошкодження газовики наклали бандаж і продовжують обстеження газогону.
А в понеділок, 25 липпня, в котловані під новобудову між будинком №14 на вулиці Карпатській та корпусом автоматизації ІФНТУНГ виявили ртуть. Місце небезпечної знахідки одразу ж обгородили і охороняли до прибуття Калуського спеціального воєнізованого аварійно-рятовувального загону, який здійснив дезактивацію зараженої ділянки площею  один квадратний метр. Загалом зібрали 70 г ртуті та 2 кг землі з її залишк ... Читати далі »
Переглядів: 794 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (1)

Маючи загальну картину, ми встановили правило

Петро Гавриш, депутат міськради, ВО «Свобода»
Цими днями громадськість міста підбиває підсумки першого півріччя роботи нової депутатської каденції. Минулися часи, коли різні «доброзичливці» лякали франківчан: мовляв, невеликий досвід теперішніх народних обранців. Однак, так би мовити, молоді депутати намагалися і намагаються ставитись до всіх питань максимально фахово, глибоко вивчаючи кожну проблему. Зокрема, це стосується «архітектурно-земельної комісії», яку я маю честь очолювати.
Згадуючи минуле, не можу не нагадати про величезну кількість невирішених питань наших «працьовитих» попередників, які перейшли нам у спадок. Депутатську комісію з перших днів буквально завалили питаннями минулих та позаминулих років, де на купу було звалене все грішне і праведне.
Раз по разу «свободівці» виїжджали на місце, знайомились з документальною історією питання, проводили зустрічі та ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Небезпечна протипожежна безпечність
Стан протипожежної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням людей в Івано-Франківську є недостатнім, – заявив начальник міського управління ГУ МНС в області Василь Мацалак і запропонував розглянути це питання на позачерговому засіданні міської комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
За його словами, під час перевірок об’єктів з масовим перебуванням людей виявлено багато недоліків щодо забезпечення належної протипожежної безпеки. Суб’єкти господарювання виконують лише ті приписи пожежників, які не потребують значних фінансових затрат, а решту – ігнорують. За невиконання наданих приписів інспектори склали п’ять протоколів і ще два – за порушення правил протипожежної безпеки.
Начальник МУ ГУ МНС в області наголосив на необхідності проведення навчань з персоналом щодо дій в екстрених ситуаціях і запобіганню їх виникнення. «Щоб уникнути трагічних випадків, людей треба навчат ... Читати далі »
Переглядів: 858 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Міліція посилила роботу
Після того, як міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус пригрозив припинити фінансування з міського бюджету міськвідділу міліції, правоохоронці обласного центру посилили роботу.
Як повідомив заступник начальника МВ УМВС Валентин Данилюк, минулого тижня співробітники міліції провели рейди берегами і дамбами річок, наклали штрафи на тих, хто там мив машини, виявили чотири нелегальні пункти прийому металобрухту та один інтернет-клуб.
Крім того, патрульні затримали мешканця Галицького району, який, за словами В.Данилюка, «незаконно заволодів мобільним телефоном і золотим ланцюжком», а також мешканця Городенки, який «намагався винести з обласної філармонії мідні труби».
Роботу правоохоронців похвалив і керуючий справами міськвиконкому Андрій Лис. За його словами, впродовж першого півріччя на розгляд адмінкомісії МВ УМВС направило 18 протоколів за продаж неповнолітнім слабоалкогольних напоїв (пива) та ... Читати далі »
Переглядів: 965 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Очищена вода – за 50 копійок
В Івано-Франківську відкрили мережу установок з доочистки водопровідної води.
Три установки доочищення води вартістю 100 тисяч кожна розташовуватимуться в густонаселених мікрорайонах міста на вулицях Дорошенка, 28-а, Целевича, 8-а та Стуса, 21-а. Цей інвестиційний проект реалізується на виконання Закону України «Про загальнодержавну програму «Питна вода України на 2006-2020 рр.» і дасть змогу забезпечити мешканців високоякісною питною водою з дев’ятьма ступенями доочищення. Воду продаватимуть за ціною 50 копійок за літр. А по п’ятницях з 12 до 13 год. і в суботу та неділю з 10.00 до 13.00 її можна буде набрати безкоштовно.
«Водопровідна вода в Івано-Франківську відповідає всім держстандартам і є однією з кращих в Україні, але під час її транспортування до споживачів є загроза вторинного забруднення, бо водопровідні мережі зношені на 60%, – пояснює член міськвиконкому, колишній заступник міського голови ... Читати далі »
Переглядів: 894 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Кому комунальну деревину?

В Івано-Франківську немає схеми ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, спричинених падінням дерев, і хто має зрізати та забирати такі дерева – наразі не відомо.

Про це заявила в.о. начальника служби оперативного реагування міськвиконкому Наталія Дорошевич. За її словами, лише  впродовж останніх двох тижнів через різні чинники в місті впали 15 дерев. Кілька з них – на проїжджі частини вулиць, чим або повністю блокували, або утруднили рух транспорту. А ось прибрати дерева з доріг комунальні служби не поспішали.
«Зелене господарство» каже, що це має робити УЖКГ, а УЖКГ посилається на відсутність коштів. «Теплокомуненерго» розпилює і забирає лише сухі дерева. В робочий час до цього ще можна залучити ЖЕО, а ось увечері та у вихідні й святкові дні ми змушені звертатися за допомогою до підрозділів МНС», – окреслила проблему Н.Дорошевич.
Вона також звернула увагу комунальників н ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Управління освіти – дитячий садок

Влада Івано-Франківська всерйоз зайнялася вирішенням питання із облаштування дошкільних навчальних закладів міста. Невдовзі два повноцінних садочки будуть готові прийняти дошкільнят. У мікрорайоні «Пасічна» розпочинається будівництво закладу «з нуля», а на вулиці Вовчинецькій, 210 проводяться ремонтні роботи. За планами, вже наступного року цей дошкільний навчальний заклад мав би запрацювати на повну потужність.

Втім це не єдиний вихід, який бачить міська влада.  Депутати міської ради готові повернути для міста колишні дитячі садочки, котрі тепер використовуються не за первинним їхнім призначенням. Депутат міської ради фракції ВО «Свобода», голова постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту Оксана Савчук внесла пропозицію про вивільнення приміщення на вулиці Бандери, 10а для того, аби там розмістити як ... Читати далі »
Переглядів: 1074 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Відкрили нову відпочинкову зону
Як ми повідомляли в минулому номері «ЗК», на дамбі річки Бистриця в мікрорайоні «Пасічна» стараннями депутата міської ради від ВО «Свобода» Романа Харука облагороджено нову відпочинкову зону. 26 липня відбулось її урочисте відкриття.
На дамбі встановлено 20 лавочок зі сміттєвими урнами біля кожної з них. Усю територію освітлено за допомогою 35 світлових опор. 
«Сьогодні завершився перший етап облаштування дамби. Планую продовжити цю територію, встановити східці, місток через озеро. Таким чином утвориться кільце, що стане в нагоді бігунам чи велосипедистам», – поділився планами Роман Харук.
Як поінформував під час брифінгу для ЗМІ секретар міської ради Руслан Марцінків, протягом поточного року «свободівці» планують відкрити ще три великі нові об’єкти для іванофранківців. Сьогодні проводяться роботи по облаштуванню парку на вул. Молодіжній.
Переглядів: 901 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Проїзди «заїжджих» шляховиків,
або «Криві люфи» на відремонтованій дорозі

Під час так званого «вибіркового капітального ремонту» івано-франківських доріг одна з фірм, яка їх виконує, не завжди піднімає до рівня нового покриття розташовані на проїжджій частині люки комунікаційних колодязів та решітки дощової каналізації, залишаючи в таких місцях ями або перекриваючи їх асфальтом.
Однак ці очевидні речі ніхто з представників влади і депкорпусу міськради, які мали б контролювати хід виконання ремонтних робіт, не підтверджує, але особливо й не намагається спростовувати.


Один із депутатів міськради, що предметно займається проблематикою міських доріг, до якого ми звернулися за коментарем, спершу сказав: «ми це знаємо і думаємо, як виправляти», але згодом передумав і від будь-яких кометарів відмовився, заявивши, що робота буде зроблена належним чином.
Це підтвердив і Володимир Ковальчук, начальник міс ... Читати далі »
Переглядів: 876 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Студентська копійчина

«Сучасна молодь здатна тільки гуляти і бешкетувати», – часто доводиться чути від старшого покоління. Мовляв, звикли тільки гроші тринькати... Але дані соціологічних опитувань говорять зовсім про інше. Сьогодні в Україні не проти підзаробити кожен третій підліток і кожен другий студент. А, особливо, влітку, коли гаманці «худнуть» швидше, ніж зазвичай. Море, подорожі, вечірки, пікніки, літні обновки… Гроші «розлітаються» зі швидкістю світла. Тому доводиться або економити на собі (а це мало кого потішить), або шукати тимчасову роботу.

Промоутер – корисно й цікаво

Найпростіший і найшвидший спосіб поповнити гаманець – влаштуватись  промоутером. Назва серйозна, але обов’язки не такі уже й складні: роздавати на вулиці чи у супермаркетах флаєри, рекламні оголошення, проводити різні акції, промоції, лотереї. Робота підходить як для дівчат, так і для хлопців. Важливо, що праця оплачуєть ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Стаємо креативними

Креативний. На сьогодні – це модне слово, яке ми чуємо щодня. Відповідно багато людей хочуть бути креативними. Це допомагає у роботі, спілкуванні, виборі подарунків. Але насамперед у творчості, адже креативність — це і є "творчі здібності”. Тільки сказано це новітнім терміном. Як же стати креативним?

Метод Уолта Діснея

 Коли легендарний мультиплікатор був бідний і жив у комірчині, три кути його кімнати були місцем народження ідей. Біля вікна знаходився «кут мрійника». У цьому кутку Дісней ставив собі запитання «Що?» і формулював всі ідеї, народжені в голові. Потім він переміщувався в «кут реаліста», де, сидячи на жорсткому стільці, дивився на ідеї пильніше і запитував себе «Як?». Третій кут був «кутом критика». Там він відбраковував все, що залишилося після «реаліста», і запитував себе, чи буде це працювати і якими будуть наслідки. Так і ви, роздумуючи над ідеєю, можете перевіряти ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Про танці і сцену

Дивно, але навіть після старту ФК «Прикарпаття» в новій футбольній першості навколо клубу й далі зберігається інформаційний вакуум. І тільки найбільш посвячені у «таємниці мадридського двору» знають, які пристрасті нуртують нині всередині структури. Наприкінці минулого тижня вони стали на заваді передачі прав на участь в змаганнях до новоутворенного ПФК «Прикарпаття» і мало не поховали ідею зібрати під його дахом вихованців місцевого футболу.

Заявковий лист на участь у змаганнях іванофранківці подали останніми, в той час коли інші вже готувалися виходити на поле. Добре, що стартовий суперник прикарпатців – стрийська «Скала» з власної ініціативи вирішила змістити гру з суботи на неділю. Заявляли гравців ще під егідою старого ФК, хоча рука нового господаря вже помітна. На гру франківці вийшли у жовто-чорній формі з написом «Буковель».
В заявковому листі «Прикарпаття» виявилося сім гравців з чис ... Читати далі »
Переглядів: 902 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Івано-Франківщина  на п’єдесталі!

Минулого тижня в Івано-Франківську проходив фінальний етап футбольного турніру у залік VI літніх спортивних ігор України, участь в якому брали сім учасників, що пройшли сито кваліфікації. Восьмий фіналіст – команда Полтавщини на Прикарпаття не прибула. Збірна Івано-Франківщини (тренери В.Поптанич, Б.Шпирка, О.Горбатий) посіла третє місце, що є найвищим результатом за весь період незалежності. Перемога ж дісталася львів’янам. Кращими гравцями змагань названі: воротар Р.Джус (Івано-Франківська обл.), оборонець Є.Шевченко (Київська обл.), півоборонець А.Маркович (Львівська обл.), нападник С.Савчук (Вінницька обл.), бомбардир  В.Гладанюк (Донецька обл.) – 4 м’ячі.

Результати матчів турніру
Чвертьфінали. 20 липня (середа)
Київська обл. – Волинська обл. – 2:1
Вінницька обл – Донецька обл. – 4:1
Івано-Франківська обл. – Полтавська обл. – +:-
Львівська обл. – Луганська о ... Читати далі »
Переглядів: 875 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (1)

БОГОРОДЧАНИ. Кубок (1/2). 1 тур. Богородчани – Маркова-Бабче – 1:1. Горохолина – Старі Богородчани – 2:2. 17 тур. Космач – Маркова-Бабче – 4:1. Росільна – Горохолина – 0:3. Грабовець – Дзвиняч – 3:3. Солотвин – Іваниківка – 1:0. Старуня – Глибоке-Хмелівка – 3:2. Саджава – Підгір’я – 2:3. Ст.Богородчани – Гринівка-Нивочин – 7:0.
Становище команд
    І    О    М
Дзвиняч     16    40    58-23    Ст. Богородчани     15    35    46-12
Саджава    16    30    30-25
Грабовець    16    27    26-25
Горохолина    16    26    27-20
Богородчани    15    25    25-20
Підгір’я    16    25    32-33
І ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

Стовідсоткове «Прикарпаття»

Загальновідомо, всі пікові вершини прикарпатського футболу здобуто силами власних вихованців. Так було і в середині 1950-х, коли франківці вийшли на професійну арену, і на рубежі 1960-1970 рр., коли «Спартак» двічі поспіль виборював звання чемпіона України, а потім тривалий час виступав у першій союзній лізі. Так було й під час останніх злетів – 1987, 1991, 1994 рр.

На початку цього століття місцеві фахівці підготували чергове «золоте покоління» – хлопчаків 1985-88 р.н. Об’єднувати їх в одну команду заходився колишній президент «Спартака» Сергій Чмихалов. Худоб’як, Мартищук, Веретко, Кавінський, Бочкур, Ковальчук, Плехтяк та ін. Разом з ветеранами та запрошеними гравцями вони творили доволі міцну команду, яка не в 1 лізі не опускалася нижче середині табеля про ранги.
На жаль, через відхід від футболу калуського «Лукора», а також утворення «Факела», куди відійшла значна частина гравц ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

На іграх ветеранів прикарпатці вибороли друге місце

З 22 по 24 липня в Києві відбулись IV літні Всеукраїнські ігри ветеранів спорту з легкої атлетики (особи старше 30 років).
Збірна команда нашої області у важкій боротьбі зайняла друге місце. Вагомий вклад у загальнокомандну перемогу внесли: іванофранківці Наталія Бистрова, Іван Файчак, Василь Кричун, Ярослав Пилипчук, Ярослав Остафійчук, Петро Морикот, представники Коломийщини Світлана Дорундяк і Олег Лопачак, а також Роман Глушак з Долинщини та Микола Рабинюк з Косівщини. Обов’язки капітана та представника команди взяв на себе Василь Кричун, депутат Івано-Франківської міської ради кількох попередніх скликань.
Переглядів: 731 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)

«Мрію стати чемпіоном світу!»

Микола Фодчук народився в селі Підпечари Тисменицького району Івано-Франківської області. Школу закінчив із золотою медаллю.
Батько хлопця, Василь Миколайович Фодчук, викладач фізкультури, тому хлопчик змалку активно займався спортом, тренувався у дитячо-юнацькій спортивній школі міста Тисмениця. Саме її директор Ігор Михайлович Іванишин часто фінансово допомагав юному спортсмену брати участь у різних виїзних стартах зі спортивного орієнтування.
Разом з батьком і тренером Микола Фодчук почав відвідувати туристичні злети. А вже незабаром Микола побував у обласній Федерації із спортивного орієнтування, що знаходиться в Калуші. Обдарованого хлопчину помітив  заслужений працівник фізичної культури України Омелян Йосипович Куцук. Саме він став Миколиним тренером та серйозно зацікавив хлопця таким видом спорту, як спортивне орієнтування.
Всього лише через два роки занять Микола Фодчук потрапив до ... Читати далі »
Переглядів: 964 | Додав: bond | Дата: 28.07.2011 | Коментарі (0)