П`ятниця, 26.04.2024, 19:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 14 » АКЦЕНТИ
12:44
АКЦЕНТИ
Близьке і далеке
Міська рада ухвалила кілька галузевих програм перспективного розвитку Івано-Франківська до 2015 року


Минулого четверга завершила свою роботу 34-та сесія Івано-Франківської міської ради. Продуктивно попрацювавши без обідньої перерви на другому пленарному засіданні, депутати розглянули три десятки питань порядку денного. Зокрема, міська рада ухвалила кілька галузевих програм перспективного розвитку Івано-Франківська. Серед них: програма економічного і соціального розвитку міста на 2013 рік та основні напрямки розвитку до 2015 року та програми теплової модернізації житлового фонду і модернізації дорожньої інфраструктури Івано-Франківська на 2013-2015 роки.

Бюджетний звіт

На початку засідання депутати заслухали інформацію про виконання міського бюджету за минулий рік. Як зазначила доповідач – начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна, проект рішення, винесений на затвердження сесії, пройшов попередні розгляди на засіданні міськвиконкому та бюджетної комісії міськради. З огляду на це, депутати вирішили його схвалити без запитань до доповідача та обговорення, однак до проекту рішення внесли зміни.
На пропозицію секретаря міськради «свободівця» Миколи Вітенка фінансове управління щоквартально інформуватиме депутатів про заходи з ліквідації недоїмки платежів до міського бюджету. А оскільки недоїмка до бюджету є і по сплаті за надання послуг з паркування автомобілів, депутат Сергій Борзов (фракція «За зміни в Івано-Франківську») запропонував створити спеціальну комісію з вивчення роботи комунального підприємства «Технічний центр «Сервіс-Авто», яке  надає ці послуги. Висловлені колегами пропозиції з внесення змін до проекту рішення «Про виконання міського бюджету за 2012 рік» при голосуванні знайшли одностайну підтримку всього депутатського корпусу міськради.

Перемінні успіхи

Наступним питанням, за пропозицією депутата Володимира Стасюка (фракція ВО «Батьківщина»), сесія заслухала звіт про виконання програми економічного та соціального розвитку Івано-Франківська за 2012 рік. Начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик з сесійної трибуни заявив, що «в цілому завдання програми виконані», хоча зазначив, що «є ряд проблемних питань». За його словами, у минулому році промисловість міста працювала з нарощенням випуску продукції, але її реалізація дещо зменшилась і склала 90%. Зменшення відбулось за рахунок підприємств «Західні енергетичні ресурси» та «ІмперовоФудз».
Водночас Б.Білик поінформував, що торік відрахування до бюджету зросли у 3,5 рази. У місті було створено 2300 нових робочих місць і заповнено сім тисяч вакансій. Середня зарплата становила 2533 гривні на місяць. На 251 тисячу доларів США зріс розмір залучених інвестицій, які склали 18,1 млн. доларів США. Розвивався малий і середній бізнес.
На запитання голови фракції «УДАР-Громадський форум» Юрія Солов’я щодо перспектив залучення інвестицій та міжнародної технічної допомоги Б.Білик відповів, що зараз активно ведуться перемовини з японськими та бельгійськими інвесторами, планується розширення виробництва на «Електролюксі» та ВО «Карпати», а за кошти міжнародної технічної допомоги у 2013 році планується реалізувати вісім проектів у різних сферах.

Пріоритети розвитку

Логічним продовженням звіту про виконання програми соціально-економічного розвитку міста за 2012 рік став розгляд «Програми економічного і соціального розвитку Івано-Франківська на 2013 рік та основні напрямки розвитку на 2014-2015 роки». Як зазначив Б.Білик, у цій програмі конкретніше виписані перспективи розвитку реального сектора економіки міста, документ містить зведені програми розвитку окремих галузей та їхніх напрямків, а також визначає нові пріоритетні завдання основних напрямків соціально-економічного розвитку на період до 2015 року.
В ході обговорення депутати висловили свої зауваження та внесли доповнення до запропонованої міськвиконкомом програми. На переконання В.Стасюка, програми, які виносяться на розгляд сесії, повинні рецензувати фахівці, «бо, якщо хтось це візьме у руки і почитає, може подумати, що ми трохи недовчені». Зокрема, він вказав на неточності та невідповідності у формулюваннях у розділі програми розвитку галузі охорони здоров’я, фахівцем у якій він є.
Депутат Роман Харук (фракція ВО «Свобода») наполіг на тому, щоб у програму економічного і соціального розвитку міста внести будівництво у мікрорайоні Пасічна критого залу для занять спортом, який би перебував у комунальній власності територіальної громади. Депутат С.Борзов наголосив на необхідності будівництва дитячих ігрових і спортивних майданчиків не лише у дворах багатоповерхівок, але і на території дитячих дошкільних навчальних закладів та акцентував увагу на тому, що чинна програма будівництва дитячих майданчиків на територіях ДНЗ впродовж двох років не виконується. А депутат Василь Ревчук (фракція ВО «Батьківщина») домігся внесення у програму пункту про будівництво другого пускового комплексу загальноосвітньої школи №6 у мікрорайоні Опришівці.
Всі ці пропозиції депутатів  знайшли підтримку у сесійній залі. «Якщо ви за це голосуєте, то майте на увазі, що на все це треба закладати кошти», – нагадав представникам депутатського корпусу міський голова Віктор Анушкевичус.

Фінансові парадокси

А ось з фінансуванням видатків у міста періодично виникають проблеми, причому не з власної вини. У зв’язку з цим голова бюджетної комісії міськради, голова фракції більшості ВО «Свобода» Роман Онуфріїв ініціював ухвалення звернення до керівництва держави щодо дій територіальних органів Державної казначейської служби.
Він нагадав, що з вересня минулого року виникли труднощі з фінансуванням коштів міського бюджету внаслідок необґрунтованих дій територіального органу держказначейства, які завдали містові значних збитків. Зокрема, не були профінансовані понад 20 млн. грн. видатків на житлово-комунальне господарство, утримання бюджетних установ та організацій. Як наслідок, у новий рік місто ввійшло зі значними боргами та невиконанням програми соціально-економічного розвитку. А тепер, через нову інструкцію класифікації кодів, ускладнився процес фінансування робіт з бюджету розвитку.
«Виникла парадоксальна ситуація, коли маючи кошти на рахунках, органи місцевого самоврядування не можуть профінансувати видатки на реалізацію власних повноважень, – заявив Р.Онуфріїв. – Це призводить до того, що опиняються під загрозою зриву виконання невідкладних робіт, належне  функціонування комунальних служб тощо. Не кажучи вже про призупинення робіт з ремонту, реконструкції та будівництва об’єктів соціальної інфраструктури та житлового фонду».
Тому Івано-Франківська міська рада вирішила звернутися до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, міністра фінансів, голови Державної казначейської служби України з вимогою припинити процес блокування казначейством місцевих фінансів та пропозицією внести зміни до законодавства для надання прав місцевим громадам здійснювати обслуговування місцевих бюджетів в частині доходів і видатків загального фонду, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, а також доходів і видатків спеціального фонду в установах державних банків, шляхом безкоштовного відкриття рахунків у встановленому законодавством порядку.
Принагідно міський голова В.Анушкевичус поінформував депутатів міськради, що недавно відбулося засідання регіонального відділення Асоціації міст, на якому теж розглядалось аналогічне питання. Представники органів місцевого самоврядування одностайно висловлюються за те, щоб фінанси з власних надходжень до бюджетів і спеціального фонду вони мали право розміщувати на рахунках державних фінансових установ, а не лише казначейства.

Медпункт

Під час розгляду питання про зміну власника та підпорядкування «Станції швидкої та невідкладної медичної допомоги м.Івано-Франківська» довелося оголошувати перерву, щоб дійти розумного компромісу та узгодити два проекти рішень, підготовлених Центральною міською клінічною лікарнею та профільною депутатською комісією з питань охорони здоров’я. Розбіжності стосувалися того, у який спосіб і яке майно міської станції швидкої та невідкладної медичної допомоги передавати у спільну власність територіальних громад області. Крім того, депутати висловлювали занепокоєння тим, що після такої передачі може погіршитися рівень надання медичної допомоги на адміністративній території Івано-Франківської міської ради, адже, як зазначив заступник головного лікаря ЦМКЛ Володимир Вовчук, машини колишньої міської СШНМД тепер будуть обслуговувати територію по периметру Отинія-Нижнів-Войнилів-Росільна. Тому депутати забажали встановити обмеження, щоб нові і кращі машини міської СШНМД не передали комусь іншому, а виклики в Івано-Франківську не обслуговували старі «УАЗи» з якихось районів області. «Це питання довго обговорювалось, але сприймалось неоднозначно, і узгодженої думки не було досягнуто», – зазначив В.Вовчук.
Міський голова В.Анушкевичус закликав депутатів підтримати проект рішення, розроблений ЦМКЛ. Депутат Михайло Сеньків (фракція ВО «Свобода») наголосив, що процедура передачі не регламентована і в цьому є великий «мінус», але треба добровільно передати майно СШНМД, щоб у місті, часом,  не перестала функціонувати СШНДМ лише через те, що місто не передало її в обласну власність.
У підсумку міська рада ухвалила проект рішення, у якому регламентується, що об’єкти і майно Івано-Франківської міської СШНМД передаються до обласної власності для надання швидкої медичної допомоги у першу чергу мешканцям Івано-Франківська і сіл Івано-Франківської міської ради. «А якщо ми зробили щось неправильно, то прокурор нас поправить і ми внесемо відповідні зміни», – сказав депутат С.Борзов.

***
Депутати також підтримали два проекти рішення, внесених головою фракції «УДАР-Громадський форум» Ю.Солов’єм. Перший стосувався ухвалення програми теплової модернізації житлового фонду на 2013-2015 роки, а другий – додаткових заходів щодо впорядкування пасажирських автоперевезень, яким муніципальній інспекції з благоустрою міська рада надала право штрафувати перевізників-порушників дотримання вимог паспортів приміських автобусних маршрутів, які курсують вулицями центральної частини міста, на суму від 100 до 3000 гривень. З кількома змінами у частині збільшення фінансування робіт з ремонту окремих вулиць сесія міськради затвердила програму модернізації дорожньої інфраструктури на 2012-2015 роки, ухвалила рішення про спорудження пам’ятників Папі Римському Івану-Павлу ІІ  та митрополиту Андрею Шептицькому, розглянула блоки питань департаменту містобудування та архітектури і управління земельних відносин, з яких прийняла відповідні рішення.
Левко КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 757 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]