П`ятниця, 29.03.2024, 17:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 14
Іванофранківці у Києві,
або Як подолати комплекс провінціала




Коли ми приїжджаємо до Києва у справах чи на роботу, в нас інколи виникає неприємне відчуття меншовартості і провінційності. Адже тут вирує життя, море можливостей і перспектив, а ми прибули з такого рідного і затишного, але все ж злегка провінційного Івано-Франківська. Олії у вогонь підливають і самі кияни, які часом не дуже доброзичливо ставляться до приїжджих. Як же боротися з цим комплексом провінціала? І чи справді вогні столиці є такими принадними, як нам здається?


Комплекс провінціала: чи потрібно з ним боротися?
На думку психологів, комплекс провінціала — це підвид комплексу неповноцінності. Австрійський психолог Альфред Адлер стверджував, що цей комплекс може бути навіть корисним. Людина, яка відчуває свою меншовартість, намагається це чимось комп ... Читати далі »
Переглядів: 932 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Близьке і далеке
Міська рада ухвалила кілька галузевих програм перспективного розвитку Івано-Франківська до 2015 року


Минулого четверга завершила свою роботу 34-та сесія Івано-Франківської міської ради. Продуктивно попрацювавши без обідньої перерви на другому пленарному засіданні, депутати розглянули три десятки питань порядку денного. Зокрема, міська рада ухвалила кілька галузевих програм перспективного розвитку Івано-Франківська. Серед них: програма економічного і соціального розвитку міста на 2013 рік та основні напрямки розвитку до 2015 року та програми теплової модернізації житлового фонду і модернізації дорожньої інфраструктури Івано-Франківська на 2013-2015 роки.

Бюджетний звіт

На початку засідання депутати заслухали інформацію про виконання міського бюджету за минулий рік. Як зазначила доповідач – начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна, проект ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Хто за відкликання обранців?

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», абсолютна більшість опитаних (81%) підтримує прийняття Закону України «Про відкликання депутатів». Не підтримують лише 13%, не визначилися з цього приводу – 6%.

Ініціатива популярна в усіх регіонах та серед виборців різних партій. Хіба що дещо менша підтримка на Донбасі та серед виборців Партії регіонів, серед яких найбільше невизначених з даного питання.
На думку більшості опитаних (61%), депутата повинен відкликати виборець. 14% опитаних вважать, що це повинен робити виборець, але за ініціативи партії,  стільки ж – що це прерогатива виключно партії, яка висувала кандидата. Ще 12% вважають, що це повинен робити суд, при цьому 7% вважають, що суд це має робити одноосібно, а 5% – за ініціативи парламентської більшості.
Крім того, 5% опитаних вважають, щ ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Запобігти повені

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк взяв участь у президентській нараді з питань запобігання підтопленню окремих територій внаслідок весняних паводків.

Як наголосив глава держави Віктор Янукович, місцева і центральна влади повинні провести належну підготовчу роботу для запобігання наслідкам весняних паводків. За словами Президента, майже 25% території України підтоплюється. Віктор Янукович закликав місцеву і центральну владу «зробити все, щоб можливі повені не призвели до негативних наслідків, у першу чергу – трагічних», зокрема, передбачити різні варіанти розвитку подій для мінімізації наслідків можливих повеней.
«У цьому році у нас є можливість значно підсилити нашу координацію, тому що ми зробили реформу, і сьогодні у нас Служба надзвичайних ситуацій знаходиться у складі Міністерства оборони, – сказав Віктор Янукович. – Сьог ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Відрапортували, але не проконтролювали
У минулому номері «Західного кур’єра» депутат міськради Василь Ревчук відзвітував перед громадою, що вирішив питання відновлення автобусного  маршруту №83, який сполучає онкодиспансер та обласну клінічну лікарню, пролягає вулицею Мазепи, і тепер мешканці міста «мають змогу зручно добиратися до медичних закладів».
А департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку свого часу інформував, що після проведення відповідного конкурсу серед приватних перевізників маршрут №83 вдалося укомплектувати двома автобусами, яких на ньому бракувало.
Однак і депутату міськради, і чиновникам міськвиконкому вартувало б знати, що на маршруті №83 й надалі працює лише два автобуси. Один автобус марки «Еталон», який, за результатами конкурсу, мав би обслуговувати маршрут №83, віднедавна постійно працює на маршруті №70, а автобуса марки «ХАЗ» на 83-му маршруті теж вже давненько не ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Мікрорайон-примара
Вулиці нового мікрорайону у межах вул. Бельведерської-Орлика-Короля Данила, що у центрі Івано-Франківська, не прибирають, бо вони не передані балансоутримувачу.
Про цей неймовірний факт поінформував керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула.
Як повідомив начальник управління капітального будівництва міськвиконкому Володимир Ковальчук, новозбудовані вулиці й справді ще не передані балансоутримувачу доріг, бо там ще не завершені роботи з встановлення кількох перильних огороджень і не відновлена дорожня розмітка.
Крім того, керівник муніципальної інспекції з благоустрою зазначив, що з невідомих причин балансоутримувач доріг не прибирає вулиці Національної гвардії, Сорохтея, Тичини, Панаса Мирного, Шухевичів та інші, а з багатьох вулиць міста невчасно вивозяться так звані змети і купи гілля та листя, які де-не-де залишилися  ще з минулого року. ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Сергій СТЕФАНКО, депутат міськради, фракція ВО «Свобода»

За національною ознакою


Із призначенням на посаду секретаря ЦК КП(б)У Павла Постишева політику «українізації-коренізації» заступила русифікація, що супроводжувалася безпрецедентним терором. У лютому 1933 року М.Скрипника було звільнено з посади народного комісара освіти і на його місце призначено українця Володимира Затонського. 7 липня 1933 року у місті Харкові Микола Скрипник застрілився.
В.Затонському поставили завдання – розпочати русифікацію. У наш час роль В.Затонського і А.Хвилі виконують Д.Табачнік і В.Колєснічєнко. Хоча з того часу минуло 80 років, та риторика, законодавчі ініціативи і практична діяльність «цих українських політичних діячів» направлена на знищення основоположних цінностей українського народу і руйнування фундаментальних за ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

ЗАПИТУЙТЕ –ВІДПОВІДАЄМО

На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр»  Вадим  Войтик.


— Ми багато років проживаємо у будинку №25 на вулиці Петлюри. Вже замучили проблеми з підвалом, сморід з якого не дає нормально жити. Літом у під’їзді мухи невідомого походження, зимою каналізаційні випари. Ми вже не раз зверталися до попередніх обслуговуючих організацій, але все безрезультатно.
— У вашому будинку дійсно є незадовільний стан підвальних розгалужень. Під час минулорічного планового обстеження, яке ЄРЦ проводило щодо кожного будинку, відповідні проблеми було зафіксовано. Крім того, власник розташованого у будинку кафе фактично не утримував власні мережі, допускаючи постійні витоки.
В даний час основні проблеми усунуті. Однак мережі потребують серйозного ремонту. Вже складені кошториси на заміну мереж холодного, гарячого водопост ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Рух на місці
«З приходом горе-інвестора на стадіоні склалася жахлива, катастрофічна ситуація…»  


Про це заявив директор стадіону «Рух» Іван Слюсар на сесії Івано-Франківської міської ради під час заслуховування інформації про ситуацію, що склалася довкола центральної спортивної арени міста.

Незрозуміла ситуація
Міський голова Віктор Анушкевичус зазначив, що декілька тижнів тому в нього була розмова з директором ТзОВ «Скорзонера» Олександром Шевченком з приводу повернення у власність міста стадіону, і той начебто погодився на дану пропозицію (тим більше, неодноразово заявляв про це в пресі), проте «до сьогоднішнього дня ситуація явно затягується».
«Коли я приїхав до нього з актами прийому-передачі, він заявив, що готовий повернути місту стадіон, але хай опрацюють документи його юристи. Юристи допрацювались до того, що й надалі триває незрозуміла ситуація. Якщо ти ... Читати далі »
Переглядів: 916 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Знову ярмарки
З цієї суботи в Івано-Франківську відновлюють проведення сільськогосподарських ярмарків.
Про це повідомив начальник міського управління торгівлі Іван Ляхович. За його словами, на весняних ярмарках реалізовуватимуть не лише сільськогосподарську продукцію, але й насіння та інший посадковий матеріал. Ярмаркуватимуть 16, 23 і 30 березня та 6,13,20 і 27 квітня  уже у традиційних для цього місцях: на ринках, що на вулицях Хоткевича, Тролейбусній, Стуса та Короля Данила.
Міський голова Віктор Анушкевичус розпорядився «провести ярмарки на високому організаційному рівні», а також, за необхідності, опрацювати питання про організацію додаткового ярмаркового майданчика у центральній частині міста.
Наш кор.
Переглядів: 690 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Допомагають потребуючим

Івано-Франківська міська влада щорічно виділяє кошти на надання одноразової матеріальної допомоги потребуючим, а кілька років тому створила цільовий фонд допомоги онкохворим дітям, який можуть поповнювати всі небайдужі до чужої біди.


Про це повідомила директор департаменту соціальної політики міськвиконкому Олександра Заклинська. За її словами, торік на надання одноразової матеріальної допомогти у міському бюджеті було передбачено 250 тисяч гривень, а у 2013 році – 350 тис. грн. З початку року експертна рада, яка ухвалює рішення про надання фінансової допомоги, уже провела два засідання, на яких розглянула 350 заяв і розподілила 120 тисяч гривень.
Між іншим, кошти на таку допомогу виділяє і держбюджет, але вони є мізерними: торік – 15600 грн., а цьогоріч – 22100 грн.  
Принагідно О.Заклинська поінформувала, що право на одержання одноразової фінансово ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (1)

Економічна програма уряду: олігархам – гроші, народу – борги



Днями в помпезній обстановці, за присутності Президента Януковича, прямої телетрансляції на всю Україну на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено Державну програму активізації економіки на 2013-2014 рр. За останні роки українцям було запропоновано ледь не десяток економічних програм, проектів, концепцій, жодна з яких на практиці так і не була зреалізована. В надрах "новітнього” азарівсько-арбузівського уряду на цей раз народилася дворічна програма розвитку української економіки, що є певним новаторством для влади. Однак, коли уважно вдуматися в причини таких пожежно-короткотермінових заходів, то відповідь лежить на поверхні: попереду 2015 рік – рік президентських виборів.

Саме до них треба створити видимість напруженої праці, забезпечи ... Читати далі »
Переглядів: 888 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Сич вимагає в Януковича

Народний депутат України від ВО «Свобода» Олександр Сич звернувся до Президента із вимогою невідкладно вжити всіх необхідних заходів в частині виплати українцям заборгованостей із заробітних плат та відповідних компенсацій, передбачених чинним законодавством, а також забезпечити безумовне виконання гарантованого Конституцією України права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю.

Народним депутатом України, головою Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» Олександром Сичем за підписами усіх членів фракції ВО «Свобода» у парламенті зареєстровано депутатське звернення до Президента України Віктора Януковича № 62-00-13 щодо виплати громадянам України заборгованості із заробітної плати.
Як повідомив Олександр Сич, лише за офіційними даними Державного комітету статистики України обсяг заборгованості із виплати заробітної плати українцям станом н ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Чи є для вас актуальним питання схуднення?

Вікторія, підприємець:

– Ні, не є. Я багато не їм, бо економлю гроші (сміється)… А якщо серйозно, то у мене дуже добрий обмін речовин, можливо тому, що я довгий час займалась спортом. Тому я спокійно одягаю прилягаючий одяг та не соромлюсь влітку на річці загоряти в купальнику.

Тимофій, поет:

– Чесно кажучи, я собі дуже подобаюсь, от тільки живіт у мене, скажімо так, не дуже плоский… Тобто, він швидше кавун нагадує. Але в цьому всьому винна моя дружина, бо вона дуже смачно готує, а я – слабка людина, і не можу не їсти, щоб її не образити!!! Та, насправді, я вже приглядаюсь, до якого б то тренажерного залу прибитись, а то в дзеркало на себе дивитись тяжко, особливо, у профіль.

Степан Васильович, лікар:
– Ні, я не маю потреби у схудненні. Я регулярно займаюсь спортом, люблю здорове харчування, не зловживаю ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Іван ПОПОВИЧ:
«Я ніколи не був мистецькою проституткою»




З нагоди Міжнародного жіночого дня із своєю концертною програмою до Івано-Франківська навідався легендарний український естрадний виконавець, народний артист України Іван Попович. Протягом двогодинної програми він дарував нашим краянам неповторні хвилини радості, а його пісні підспівував увесь зал. Нам вдалося поспілкуватися із Іваном Дмитровичем ще перед виходом на сцену.

– Пане Іване, ви – не частий гість в Івано-Франківську. Але чимало людей пам’ятають ваші успішні пісні, завдяки котрим ви і стали відомим як кращий співак української естради. З чим пов’язана ваша нечаста гастрольна діяльність?
– Дійсно, я давно не виступав в Івано-Франківську. Не знаю навіть чому. Я франківську публіку дуже люблю. Пригадую, останній раз в мене було два концерти у залі філармонії ... Читати далі »
Переглядів: 954 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

«Ураган» будуватиме власну арену
Вона постане у мікрорайоні Пасічна на березі штучної водойми




У вівторок, 12 березня, відбулася прес-конференція івано-франківського міського голови Віктора Анушкевичуса та голови ПАТ "Прикарпаттяобленерго", президента НФК «Ураган» Олександра Бубена, на якій презентовано спільний соціальний проект під назвою «Академія футзалу в Івано-Франківську». По її завершенні підписано відповідну угоду про наміри.

«Прикарпаттяобленерго» в найближчі роки інвестує в оновлення міських електромереж (йдеться про майже 60 будинків, що раніше належали КЕЧ, і перебувають у незадовільному стані) понад 10 мільйонів гривень. Натомість міська влада надасть НФК «Ураган», засновником якого є обленерго, ділянку для реалізації проекту – 1,8 га землі в районі т.зв. «німецького озера» у Пасічній.
На цю ділянку було чимал ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Весняне пробудження

Серія перемог в матчах національного чемпіонату і несподівані осічки конкурентів дозволили івано-франківському «Ураганові» очолити турнірні перегони. Ще кілька тижнів тому такий сценарій здавався неймовірним…


В черговому матчі франківці здолали у гостях луганський ЛТК, з нищівної поразки від якого (2:6 у рідних стінах розпочали сезон). Перемогу команді приніс Андрій Сімка, гра якого переживає справжній ренесанс. Свідченням цьому є одинадцять голів, проведених у ворота суперників впродовж останніх півтора місяці. А до цього один з старожилів команди не забивав в чемпіонаті країни більше року!
Матч у Луганську розпочав для франківців заключне четверте коло змагань, за підсумками котрого буде сформовано квартет фіналістів. Вони, нагадаємо, розіграють нагороди турніру в серії плей-офф. Цієї суботи «Ураган» в черговому матчі прийматиме харківський «Ло ... Читати далі »
Переглядів: 724 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Домашній акорд «Говерли»

Минулого тижня франківська «Говерла» поєдинком у Запоріжжі завершила триматчеву виїзну серію, яка мала дати відповідь на запитання, чи здатна «Говерла» вибороти собі більш комфортну позицію на старті серії плей-офф.

Початок серії обнадіював. «Ведмеді» у звичній для себе валідольній грі взяли гору над «Кривбасбаскетом» (68:65). Та вже через дві доби «Говерла» зазнала ганебної поразки в Черкасах. Гості спромоглися закинути у кільце господарів лише 42 очки, встановивши антирекорд сезону. Як тут не згадати, що саме «Говерлі» належить й рекордне досягнення суперліги – 107 пунктів в поєдинку з маріупольським «Азовмашем».
Остаточно надія на підсумкове місце в чільному квартеті розтанула в Запоріжжі. Підопічні Євгена Мурзіна невдало провели заключну чверть, дозволивши господарям здобути стратегічну перемогу.  
Тепер на «Говерлу» очікує заверша ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Визначилися фіналісти

Добігає завершення перший етап чемпіонату Івано-Франківщини. За тур до його завершення визначилися два з чотирьох фіналістів. Ними стали богородчанські «газовики» і СК «Прибилів» з Тлумацького району.


Ще на дві фінальні путівки претендують троє - калуський «Нафтохімік», бурштинський «Західрембуд» і галицький «Володар». Найвищі шанси у галичан, які мають на фініші легких суперників. А от калушан і бурштинців у заключному турі календар звів між собою.      
Чемпіонат Івано-Франківщини. Вища ліга. Чоловіки. 7 тур. 16-17 лютого. «Прибилів» Тлумацький р-н - «Прикарпаття»  Коломийський р-н - 3:0 (юнаки - 2:3). «Нафтохімік» Калуш - ЛВУМГ Богородчани - 0:3 (0:3). ВК «Залуччя» Снятинський р-н - ЛВУМГ Долина - 3:0 (0:3).«Західшина» Богородчани - «Західрембуд» Бурштин - 0:3 (0:3). 8 тур. 9-10 березня. «Прибилів» - «Володар» Галич - 0:3 (3:2). «Захі ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

«Нафтохімік» посів четверте місце

Як ми вже повідомляли, наприкінці лютого в Маріуполі відбувся зимовий чемпіонат України серед жінок. Калуський «Нафтохімік», граючи без семи футболісток торішньої «основи», які з різних причин залишили команду, посів четверту сходинку.

В груповому турнірі калушанки обіграли «Родину» з Костополя (Рівненщина) – 1:0 і столичний «Атекс» – 4:0. У півфіналі «Нафтохімік» розійшовся миром з «Донеччанкою» – 1:1, однак поступився суперницям в серії післяматчевих пенальті. Відтак у поєдинку за «бронзу» наші землячки зійшлися з чинним чемпіоном України – харківським «Житлобудом-1» і мінімально поступилися йому – 0:1.
Зауважимо, що п’ять з шести голів команди записала на свій рахунок Оксана Яковишин, котра відновлює ігрові  кондиції після важкої травми. Днями Яковишин разом з Оленою Ходирєвою повернулися в табір «Нафтохіміка» з тренувального збору націонал ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Старт  турніру відкладено

Цієї суботи мав стартувати ювілейний, двадцятий розіграш «Кубка Підгір’я» - турніру, який традиційно передує початкові офіційного футбольного сезону на теренах нашого краю. Та зважаючи на складні погодні умови, змагання відтермінували. Боротьба за кубок розпочнеться 23 березня.

Планується, що на старт змагань вийдуть 12 клубів. Половина з них є учасниками обласного чемпіонату - «Газовик» Богородчани, «Кроно-Карпати» Брошнів, «Придністров’я» Тлумач, «Гал-Вапно» Галич, франківський «Тепловик» і «Нафтовик» Долина.
Компанію їм складуть угринівський «Спартак» (не плутати з «Соколом»), ямницький «Вихор», «Колос» з Братківців, новоутворена команда з обласного центру «Інтелком» та два юнацькі колективи – ДЮФК «Ніка» і збірна області U-18.
Матчі групової стадії планується провести на стадіонах Угринова та Братківців. Причому угринівці нададуть в розпорядження ор ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)

Експериментатор ліній і контрастів

У двох виставкових залах Івано-Франківського краєзнавчого музею розгорнулася персональна виставка робіт заслуженого діяча мистецтв України, професора Прикарпатського національного  університету ім. В. Стефаника Богдана Губаля «Трансформації і реальність».

Богдан Губаль – митець різноплановий, але широкому загалу він найбільш відомий своїми оригінальними гобеленами. Час від часу виставлялися і окремі його акварельні роботи, але велику експозицію акварелей і пастелей художник представляє уперше. 65 робіт митець поєднав назвою «Трансформації і реальність».
«Тут представлені роботи, виконані в техніці акварель і пастель, котрих я нікому ще не показував. Це вперше така виставка, хоча мене більше знають як майстра текстилю і ткацтва, – розповідає Богдан Губаль. – А це ще одна сторона моєї творчості».
Реальне на полотнах художника переплітається із вига ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Додав: bond | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)