П`ятниця, 26.04.2024, 08:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 31
Патріотичний шопінг,
або Як продати івано-франківське


Кожен із нас відвідує супермаркети, якщо не кожного дня, то бодай раз на тиждень. Проте, коли б ви туди не завітали – магазин завжди гостинно зустріне вас набитими розмаїттям товарів прилавками, і в першу чергу - асортиментом продовольства.  Часом походження цих продуктів охоплює найвіддаленіші географічні широти, а «рідного івано-франківського» там не більше 10-15%. Принаймні такі цифри «на око» називають самі очільники торгових мереж. А за результатами моніторингу, який місцева влада проводила влітку минулого року, було виявлено, що тільки в 4-х із 9-ти супермаркетів присутні товари більше 8-ми місцевих виробників (із 12-ти основних). Весь інший асортимент, в кращому випадку, з інших регіонів України.
Отож, з якими проблемами стикаються місцеві виробники на гігантському ринку товарів і послуг, чому  пр ... Читати далі »
Переглядів: 1183 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Казначейські романси
В бюджеті міста все стабільно 


З року в рік із приходом листопада-грудня на місцеві бюджети, як сніг на голову,  звалюється проблема: блокування держказначейством локальних коштів. Починаючи із 2009-го, історія із перебоями у фінансуванні видатків незахищених, а часто і захищених статей  наприкінці року, здається, вже встигла стати «доброю українською традицією».
Тим часом не залатані дірки у держбюджеті стають все більш відчутними для країни, і як результат, у 2012 році труднощі з проплатами коштів бюджетів на місцях почалися вже у серпні-вересні.  
«Західний кур’єр» вирішив з’ясувати, як ідуть справи з виплатами у держказначействі сьогодні, коли цьогоріч українцям слід готуватися до «затягування пасків», а також які «бюджетні» перспективи для України, зокрема для Івано-Франківська, малюють фінансисти на 2013 рік.


Проблеми є, але не н ... Читати далі »
Переглядів: 1014 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Відродять ще один дитсадок



За умов вчасного і належного фінансування реконструкцію приміщення колишнього дитсадка Львівської залізниці №25 «Подоляночка» можна  здійснити за рік.

У цьому під час виїзного брифінгу на території колишнього і майбутнього дошкільного навчального закладу запевнили секретар Івано-Франківської міськради Микола Вітенко та керівник фракції ВО «Свобода», голова бюджетної комісії міськради Роман Онуфріїв.
Вони наголосили, що розширення мережі дошкільних навчальних закладів – одне з головних завдань фракції більшості ВО «Свобода» в Івано-Франківській міськраді. За їхніми словами, міськрада уже ухвалила всі необхідні рішення для прийому занедбаної будівлі колишнього дитсадка Львівської залізниці на вул. Хоткевича, 11-а, що припинив своє існування у 1995 році, до комунальної власності ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Буде більше світла?

В Івано-Франківську здійснять додаткове освітлення у темну пору доби визначених місць пішохідних переходів.

Опрацювати таку можливість керівництву ДП «Міськсвітло» доручив перший заступник міського голови Зіновій Фітель. «Коли я вранці їду на роботу і бачу, як люди переходять дорогу біля «Велмарту», мене страх бере. Там не видно ні знаків, ні розмітки, ні пішоходів на переході», – каже З.Фітель. Тому, на переконання першого віце-мера, у місті необхідно додатково освітлювати пішохідні переходи.
Директор «Міськсвітла» Юрій Волошанський з цим погодився і додав, що необхідно відновити двобічне освітлення магістральних вулиць Івасюка та Незалежності. А директор КП «Електроавтотранс» Леонід Яковець в черговий раз порушив перед керівництвом міста питання про необхідність відновлення освітлення частини Галицької траси до заводу «Барва», якою пролягає тролейбусний маршрут №4.< ... Читати далі »
Переглядів: 807 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Сміттєвоз збочив з дороги
Минулого тижня по дорозі на полігон твердих побутових відходів, що у селі Рибне Тисменицького району, завантажений сміттєвоз збочив з дороги і з’їхав у кювет.
Цю інформацію підтвердив заступник керівника ПрАТ «АТП-0928» Михайло Яцків. За його словами, інцидент стався через ожеледицю і поганий стан дороги на сміттєзвалище. Він вважає, що, оскільки ця дорога перебуває на балансі КП «Полігон», то саме воно і має забезпечувати її належний стан. Між іншим, кілька тижнів тому на апаратній нараді у міськвиконкомі М.Яцків озвучував проблему поганого стану дороги на сміттєзвалище і саме цим пояснював збої з вивезенням з міста сміття. Але заступник міського голови Микола Саєвич заявив, що дорога нормальна і нею можна їздити, а лагодити її могло б і АТП 0928, яке збирає з людей гроші за вивезення сміття, але має заборгованість перед КП «Полігон» за його захоронення.
Переглядів: 706 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Собак усипляють гуманно

Минулого року в Івано-Франківську відловили 2899 безпритульних тварин, з яких лише 469 стерилізували і відпустили, а решту – усипили.

Про це повідомив директор КП «Полігон» Богдан Тимочко. Він одразу запевнив, що, відповідно до закону про захист тварин від жорстокого поводження, їх усипляють гуманно, методом, що виключає страждання.
Це підтвердив і начальник міського управління ветмедицини Микола Сендецький. За його словами, рішення про усипляння відловлених на вулицях міста безпритульних тварин ухвалюється спеціальною комісією за окремими показниками.
Загалом у минулому році міськуправління ветмедицини розслідувало 132 випадки укусів тваринами людей. Випадків виявлення сказу в Івано-Франківську, за словами М.Сендецького, не було вже три роки поспіль.
Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Небезпечну стіну завалять?

Аварійна стіна колишнього «Палацу спорту» на вулиці Національної гвардії загрожує обвалом і несе потенційну небезпеку для перехожих.

Про це заявив перший заступник міського голови Зіновій Фітель і зобов’язав комунальників терміново вжити заходів, щоб не сталося біди.
Мешканці міста вже давно б’ють на сполох: стіна у будь-який момент може завалитися. З цього приводу до міської влади неодноразово зверталися керівництво та батьки учнів школи №12, що розташована поруч. Однак, біда в тому, що стіна, так би мовити, не комунальна, а має свого балансоутримувача – структуру, якій належить частина колишнього військового містечка. На звернення міської влади з проханням бодай обгородити ту стіну балансоутримувач не реагує.
«Якщо нема кому обгородити, то це маємо зробити ми, – каже З.Фітель. –Якщо, не дай Боже, вона завалиться, то нікого уже не буде цікавити, хто ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Ігор  РОСИПАЙЛО,
депутат міськради, фракція «УДАР-Громадський форум»


Реформи б’ють по молодих сім’ях

Іванофранківці б’ють на сполох. А правда, що паспортисти перестануть видавати довідки? Останнім часом у пресі проскакують повідомлення: мовляв, от-от через колізії у законодавстві балансоутримувачі житлових будинків не зможуть видавати людям довідки про склад сім’ї, про призначення субсидії та соціальної допомоги, довідки у Пенсійний фонд для перерахунку пенсії тощо.
Справа в тому, що за змінами в законодавстві з 4 січня деякі обов’язки паспортистів перебрало на себе управління державної міграційної служби. Зокрема, міграційна служба займається реєстрацією громадян та видачею паспортів. Натомість, творці законодавства не передбачили, хто видаватиме людям довідки для оформлення соціальних виплат, приватизацію житла чи оформлення пенсії.
Та найбіл ... Читати далі »
Переглядів: 949 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Ігор ЗВАРИЧ:
«Ніколи Михайло Вишиванюк і його команда не будуть ручними» 


Ігор Зварич, один із засновників Партії регіонів на Прикарпатті, народний депутат кількох скликань, сьогодні знову увійшов (втретє) у знайому йому річку – на посаду заступника голови облдержадміністрації з економічних питань.
У владній та партійній системі координат він намагається бути рівновіддаленим від різних груп впливу. Через це його думка завжди цікава і авторитетна. Ігор Теодорович здатен говорити непопулярні речі і доводити свою точку зору. Разом з тим, як досвідчений політик, він обережний у висловлюваннях, що стосуються персоналій.
В інтерв’ю «Західному кур’єру» Ігор Зварич говорить про реалії, що виникли в результаті нового кураторства над областю, щодо просхідноукраїнської (а не проросійської) політики Президента, «підводні течії» навколо потужни ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

На запитання читачів відповідає директор  КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик.

— Чи має право підрядник ЄРЦ зривати підлогу в квартирі для ремонту труби гарячого водопостачання будинку?
— Згідно із ст. 17 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний забезпечити доступ до мережі, арматури, засобів обліку, розподільчих систем представників виконавця/виробника за наявності в них відповідного посвідчення: 1) для ліквідації аварій — цілодобово; 2) для встановлення і заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення технічних та профілактичних оглядів, зняття контрольних показників засобів обліку тощо — згідно з істотними умовами договору.
У випадку необхідності такі роботи виконуються підрядником, а вартість робіт з доступу до мереж, зокрема демонтажу та монтажу підлоги, інших конструктивних елементів будинку включається до загального кошторису робіт.

... Читати далі »
Переглядів: 775 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Електроенергетику – під контроль народу!

Ми прийняли спільне рішення: провести мітинг громадських організацій, окремих жителів, підприємців міста та області «Про незгоду з політикою надання послуг ПАТ «Прикарпаттяобленерго», яке своїми неправомірними діями обмежує права споживання електроенергії».

Сьогодні електроенергетика майже повністю монополізована, а «Прикарпаттяобленерго» – це його невід’ємна частина.
Протягом останніх років монополіст систематично порушує права споживачів електроенергії – жителів міста і області. У нього особливе ставлення до підприємництва, яке унеможливлює розвиток малого і середнього бізнесу, це один з чинників занепаду приватного сектора економіки середнього класу, збіднілості населення. Наведу перелік неправомірних дій, які енергетики чинять постійно:
- встановлено непомірні тарифи споживання електрики (при собівартості менше 20 коп. за 1 кВт/год.) підпр ... Читати далі »
Переглядів: 852 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (3)

ЄРЦ виграло суд

Комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» отримало перші судові накази про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги.

Крім власне суми боргу, за судовим наказом боржникам доведеться сплатити як мінімум по 107 грн. судового збору. Причому по мірі виконавчого провадження сума додаткових витрат може зростати.
Наказне провадження – це спрощений вид судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.
Судовий наказ відповідно до ст. 95 ЦПК є виконавчим документом і підлягає виконанню за правилами, встановленими законодавством про виконавче провадження ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Антимонополісти візьмуться за «Київстар»?

Антимонопольний комітет України (АМКУ) почне перевірку мобільного оператора «Київстар», якщо він підвищить тарифи на свої послуги з 1 лютого. Про це повідомив голова АМКУ Василь Цушко  на прес-конференції 28 січня.

«Якщо буде факт підвищення тарифів, після цього ми приступимо до вивчення питання. Якщо те, що вони декларують, почне діяти, нам потрібно буде приблизно 10 днів подивитися, чи дійсно це так, і потім ми приступимо до дослідження ринку, щоб сказати: так, вони порушують», – сказав Цушко.
Своєю чергою заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін сказав, що зараз комітет вивчає, на якій підставі оператор хоче підвищувати тарифи і через півтора тижні комітет посилено візьметься за це питання. «Прибутковість компанії повинна відповідати платоспроможності населення. Максимізація прибутку за рахунок доходів населення шляхом ви ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську зникнуть дитячі поліклініки?

Саме такі чутки останнім часом заповзято поширюються містом, лякаючи місцевих матерів. Мовляв, «завдяки» медичній реформі, яка передбачає, що діти ходитимуть до тих самих лікарів, що й дорослі, потреба в дитячій поліклініці зникне, а самі заклади закриють. Найбільше непокояться батьки, чиї чада відвідують дитячу педіатрію на вулиці Тичини, адже ця ділянка у центральній частині Івано-Франківська – сьогодні ласий шмат для багатьох зацікавлених,  і, цілком можливо, на місці поліклініки з’явиться чергова новобудова, подібна до тих, які сьогодні щільно оточили дитячий медзаклад.
І хоча поки інформація про закриття поліклінік залишається на рівні звичайних чуток, люди все ж губляться в здогадах з приводу майбутнього  дитячих закладів і переживають, аби вони та їхні діти не стали жертвами «оптимізації» галузі охорони здоров’я.


... Читати далі »
Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (1)

Не кладіть подушку на тумбочку,
або Дещо про медичні забобони


— Яка ж у вас рука легка, ніхто так крапельниць ставити не вміє! — зробила моя сусідка по палаті комплімент медсестрі, яка якраз ставила їй крапельницю. Досвідчена медсестра, проте, не зраділа, як очікувалося, а навпаки, посварилася на пацієнтку пальцем: не хвали медика, бо перехвалиш і згодом лікар чи медсестра може у чомусь помилитися. Прикмета, мовляв, така є.
Проходила я якось лікування в одній з франківських лікарень і лише дивом дивувалася: ну хто б міг подумати, що медицина — це справжнє царство містики, прикмет і вірувань. Немає практично жодного медпрацівника, який не вірив би у прикмети. Вірять, наприклад, лікарі у так званий «закон парних випадків»: привезли у їхнє чергування хворого з якоюсь рідкісною хворобою чи дитину, яка проковтнула монету, — значить чекай, слідом ще один такий пацієнт прибуде. Закону цього немає в жодному ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Марта ШПАК:
«Шоу-бізнес – це командна гра професіоналів своєї сфери»


Сучасна українська пісня – це не завжди запальні ритми чи гучна музика, а подеколи навіть лірика та фольклорні мотиви. Народність української пісні стає дедалі популярнішою не тільки на теренах нашої держави, а й далеко поза її межами. Про це розповідає наша землячка, молода і енергійна, запальна бойківчанка Марта Шпак. Сьогодні вона заслужена артистка України, співачка, провідна солістка Державного академічного ансамблю пісні і танцю внутрішніх військ МВС України та акторка театру поезії «Мушля». За її плечима історія наполегливої дівчини, що здійснила свою мрію.

– Марто, за професією ви хореограф, але фактично ще з раннього дитинства співаєте на сцені. Що спонукало вас стати співачкою?
– Я виросла у мальовничому і багатому на яскраві творчі події Перегінську.  Якраз у той час будували ще й жіночий монастир і м ... Читати далі »
Переглядів: 828 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Жіночі обличчя міста,
або Перші леді в історії Івано-Франківська

Як говорять американці, дружина президента має на нього величезний вплив, а отже, певним чином впливає й на життя держави. Тому на особу першої леді вони завжди звертають прискіпливу увагу. В масштабах кожного міста теж є своя перша леді і вона, безперечно, відіграє значну роль у його житті. На жаль, про основні жіночі постаті в історії древнього Станиславова відомо небагато, але ми все ж переконані: вони вписали в нашу історію важливі і яскраві сторінки. Про древніх і сучасних перших леді нашого міста – читайте далі.

Анна Рисінська –перша серед рівних

Найперша леді в історії нашого міста – дружина засновника Станиславова Андрія Потоцького. Анна Рисінська-Потоцька була представницею старовинного польського аристократичного роду. Шляхетський герб, до якого належала родина Рисінських, досі вважається одним із найстаріших у Польщі. ... Читати далі »
Переглядів: 1162 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)

Наодинці з природою

Чимало людей попри щоденну зайнятість, можливо, навіть не звертають уваги на навколишній світ. То часу не вистачає, то ще якісь побутові проблеми перешкоджають. Проте є чимало таких людей, котрі своїм хобі вважають спілкування із природою. Саме таким є заслужений лікар України, завідувач нейрохірургічного відділення Обласної клінічної лікарні Юліан Худецький. Минулого тижня у приміщенні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкрилася вже четверта персональна виставка його фотографій. В експозиції представлено понад 60 фотознімків, котрі фотограф-аматор створив протягом останніх років.

«Мене завжди цікавить природа і щось нетипове в архітектурі. Загалом фотографуванням я займаюся на дозвіллі впродовж сорока років. Знаю, що мої роботи подобаються не тільки мені, але й багатьом людям», – каже Юліан Прокопович.
За ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: bond | Дата: 31.01.2013 | Коментарі (0)