Субота, 20.04.2024, 00:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 31 » ЗДОРОВ'Я
11:37
ЗДОРОВ'Я
В Івано-Франківську зникнуть дитячі поліклініки?

Саме такі чутки останнім часом заповзято поширюються містом, лякаючи місцевих матерів. Мовляв, «завдяки» медичній реформі, яка передбачає, що діти ходитимуть до тих самих лікарів, що й дорослі, потреба в дитячій поліклініці зникне, а самі заклади закриють. Найбільше непокояться батьки, чиї чада відвідують дитячу педіатрію на вулиці Тичини, адже ця ділянка у центральній частині Івано-Франківська – сьогодні ласий шмат для багатьох зацікавлених,  і, цілком можливо, на місці поліклініки з’явиться чергова новобудова, подібна до тих, які сьогодні щільно оточили дитячий медзаклад.
І хоча поки інформація про закриття поліклінік залишається на рівні звичайних чуток, люди все ж губляться в здогадах з приводу майбутнього  дитячих закладів і переживають, аби вони та їхні діти не стали жертвами «оптимізації» галузі охорони здоров’я.


Не закриють, а реорганізують
За коментарем «ЗК» звернувся до головного лікаря міста Тараса Масляка. Медик інформацію про закриття закладу у зв’язку з реформою твердо спростовує.
«Ніхто нічого не закриватиме, – переконує керівник міської медицини. – Усі заклади медичної допомоги підпадають під спеціальну програму президента про реформування у 2012-2014 роках, а отже поступово певні зміни у роботі не лише поліклінік в Івано-Франківську, а загалом по Україні, передбачаються. З поліклінічних відділень, в тому числі і дитячих, зроблять відділення сімейної медицини або центри первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Тобто, ті поліклініки, які працюють сьогодні,  просто інакше назвуть».
Але, за словами Тараса Масляка, інновації запроваджуватимуть не відразу, а поетапно –  протягом 5-10 років. А реорганізацію галузі, яка сьогодні як експеримент проходить у «пілотних» регіонах, наше місто приміряє на себе не раніше 2014-го року.  До того ж головний медик Івано-Франківська підкреслює, що жодного документального підтвердження закриття поліклініки взагалі немає.
«Повторюю: ніхто не буде нічого ліквідовувати. Реформа має покращити обслуговування і доступність до лікаря, а не навпаки, – сказав головний лікар міста. – Ми маємо у планах відкриття нових поліклінік, а скорочення їх мережі я не допущу особисто».
А розпускають такого роду  чутки, на думку Тараса Масляка, не хто інші, як його колеги – «зрілі» лікарі «за 55» (а таких сьогодні понад 20%),  які жодних реформ не бажають, і переучуватися, звичайно, теж не хочуть.

Даєш реформу!
Відзначимо, медична реформа стартувала в Україні у липні 2011 року, і сьогодні діє як «пілотний» проект у Києві, а також в Донецькій, Дніпропетровській і Вінницькій областях.
Отож, що сталося з тамтешніми поліклініками, «ЗК» розпитав у Сергія Стефанка, депутата Івано-Франківської міської ради, голови депутатської комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, який кілька місяців тому разом із делегацією лікарів їздив до Вінниці  – спостерігати, як там проходить реформа.  
«У Вінниці на базі поліклінік створюються центри ПМСД – первинної медико-санітарної допомоги. Вони або мають статус юридичної особи і працюють як самостійна структурна одиниця, або просто як підрозділ чи відділення поліклініки. Замість дільничних терапевтів чи педіатрів зараз там працюють сімейні».
За словами Сергія Стефанка, кардинальних змін  після реорганізації заклади не зазнали, здебільшого люди ходять у ті ж поліклініки, які тепер називаються ПМСД. Щоправда, тепер у одного лікаря лікується вся сім’я,  бо все знаходиться в одному приміщенні, і чекають усі в одному коридорі.
Але чи будуть на державному рівні запроваджувати саме такі порядки, поки не факт, адже, як зазначає Сергій Стефанко, на те «пілотні» регіони і «пілотні», щоб подивитися, як реформа пройде там, і лише після того запровадити інновації у загальнодержавному масштабі.
«В Івано-Франківську поки не відбувається жодних централізованих реформ, тому люди можуть лише або дивитись по телебаченню, або чути від своїх знайомих з інших регіонів про якісь зміни. Природно, це може їм не подобатися, реформи – штука суперечлива. Але скажу одне: в кожному регіоні реорганізація  проходить по-різному, і сьогодні підбивати якісь підсумки – виправдала себе реформа чи не виправдала – ще рано», – вважає депутат міської ради.
А щодо закриття поліклінік, то голова депутатської комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення запевняє: такого не станеться, бо сьогодні у місті поліклінік і так не вистачає.
«Я переконаний, закривати заклади ніхто не буде – вони можуть бути перетворені чи реорганізовані, але в жодному випадку не закриті».
А відносно дитячої поліклініки на вул. Тичини, то, за словами Сергія Стефанка, поліклініка не припинить свою роботу, навіть якщо у закладі надумають провести частковий ремонт.   

Поліклініки будуть

Сьогодні медична реформа зчинила вже немало галасу, знайшовши як своїх прихильників, так і недоброзичливців, а чарівні  слова «оптимізація» та «реорганізація» не сходять з уст державних керівників галузі охорони здоров’я. Пересічні лікарі побоюються скорочень, мешканці – що залишаться без медичної допомоги, а в мережі інтернет одне за одним з’являються повідомлення про акції протесту проти реформ жителів «пілотних» регіонів…
Попри це на фоні всіх суперечок, пліток та неофіційних розмов невдоволених поліклініки будуть – і «дорослі», і «дитячі». Принаймні до кінця 2014 року. А як буде далі – поживемо-побачимо.   
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 685 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Степан  
0
Капець!! От,що можна сказати про реформи по-регіоналівському. З швидкою 103 уже дореформували. І не тільки. Сімейний - значить - про-Президенський лікар. А як серйозно, то сімейний має йти до хворого, а не навпаки. Сім.л-р + повинен бути, як Леонардо, чи М.Ломоносов: майстри на всі руки від гінеколога до онколога! Сила. Як і з Єдиним реєстром - що люди матюкаються. Мабуть треба, щоб люди займалися матюками, щоб не дивилися, як шабашать Україну, не до того буде. Водним кодексом заборонено забудовувати заплаву, прибережні смуги - але це для звичайних. А для надоторканих (неприкасаємих) - можна. Чому? Бо в Конституції такого нема поняття. Попробуйте до Дніпра зійти, крім Гідропарку?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]