Джерелом інфекції завжди є людина: хвора або вібріононосій. Вібріони виділяються з фекаліями, блювотними масами. Зазвичай холерний вібріон циркулює в природі і час від часу виявляється в водоймах. Основний шлях зараження – через воду, рідше – через харчові продукти. Майже кожного року з проб морської води Азовського моря закладами санепідслужби висівається збудник холери. Це свідчить про те, що в тому регіоні є постійні носії інфекції. До того ж створені всі умови для збереження збудника в навколишньому середовищі – тепло і вода. Ця інфекція фактично передається через воду і заражені продукти. Риба, особливо в’ялена, чудово зберігає збудника холери, причому достатньо довго. Небезпечна саме сира риба і в’ялена. Якщо санітарна культура висока і люди піддають термічній обробці цю рибу – ніколи не захворіють на холеру. Бо прожарювання і проварювання знищує за лічені хвилини цей мікроб. Те саме стосується води. Не можна пити воду сумнівної якості. В літній період варто вживати продукти, які викликають сильний сокогінний ефект, кислі соки, напої. Підвищується кислотність шлункового соку і холерний вібріон гине моментально. Так саме, як і при нагріванні. При підозрі на холеру обов'язкова госпіталізація. При наявності у хворого ознак зневоднення вже на догоспітальному етапі треба негайно розпочати наповнення організму рідиною: неміцний чай, перші страви, інші безпечні рідини. Прогноз при своєчасному і адекватному лікуванні холери – сприятливий. Щоб попередити виникнення гострих кишкових інфекцій, необхідно знати П’ЯТЬ ОСНОВНИХ СПОСОБІВ ЗБІЛЬШЕННЯ БЕЗПЕКИ
ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ: - Зберігайте окремо сирі продукти від готових, користуйтесь різними ножами та дошками для сирої та готової продукції. - Достатньо добре проварюйте чи прожарюйте продукти харчування, особливо коли купуєте готові. - Зберігайте продукти при безпечній температурі (охолоджені при температурі нижче 500С або в дуже гарячому стані (понад 600С). - Використовуйте безпечну воду та безпечні харчові продукти. - Підтримуйте чистоту в оселі, постійно мийте руки перед їдою. Михайло Яворський, головний державний санітарний лікар області