Четвер, 28.11.2024, 04:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Категорії розділу
[356]
Пошук
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті »

ЗДОРОВ’Я
Справжнім «заводом» нітратних овочів можуть стати теплиці, бо там салат, редиску чи зелену цибулю, огірки, помідори вирощують дуже щільно й далеко не завжди за достатньої кількості світла. Саме недостатня кількість світла та ще й значне мінеральне підживлення спричиняють накопичення в овочах нітратів.
А ось зберігання пошкоджених і забруднених овочів за кімнатної температури спричиняє вже утворенню нітритів. Так само вони утворюються в нашинкованій зелені під дією мікроорганізмів та кисню. Нітрити – це продукти окислення нітратів. Вони добре всмоктуються шлунково-кишковим трактом і миттєво потрапляють у кров. Тому салати зі свіжої зелені треба нарізати безпосередньо перед тим, як сідати за стіл.
Треба пам’ятати, що для зменшення кількості нітратів у овочах на 25-30% їх треба декілька раз покласти у воду на годину-другу. Навіть просте промивання їх водою зменшує кількість нітратів на 10%. Не треба нехтувати і первинною обробкою рослинних продуктів – знімати верхнє листя, видаляти качани із капусти, обрізати товсті стебла зелені, обрізати кінчики огірків. Зменшити кількість нітратів у овочах можна шляхом  замочування овочів в однопроцентному розчині аскорбінової кислоти.
Всі ми повинні пам’ятати, що вживання овочів з підвищеним вмістом нітратів може призвести до отруєння нітратами, а саме: настає виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість), різка загальна кволість, сонливість, а діти стають дуже неспокійними. Запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах, задуха, порушення координації, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень, у важких випадках – судоми, знепритомніння, коматозний стан. Але таке настає від дуже завищеної дози нітратів. Тому купуючи овочі, перевіряйте сертифікат, де вказаний, зокрема, і рівень нітратів у них.

Оксана ДОБРОВОЛЬСЬКА,
лікар відділення гігієни харчування 
Івано-Франківської міської СЕС

КОЖНІЙ ЛЮДИНІ НЕ ЗАВАДИТЬ ЗНАТИ, ЩО:
- НЕ МОЖНА споживати овочі із теплиць, на яких з’явились ознаки гнилі або цвілі, бо в таких овочах багато нітратів, котрі швидко набувають токсичної форми – нітритів;
- КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО дітям та вагітним їсти салати зі свіжих овочів, які постояли при кімнатній температурі 6-8 годин, оскільки в них процес перетворення нітратів у нітрити відбувся;
- ПЕРЕД ВЖИВАННЯМ ЇЖІ з підвищеним вмістом нітратів можна вжити аскорбінову кислоту чи випити фруктовий сік.


Категорія: | Додав: bond (16.06.2011)
Переглядів: 634 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]