Справжнім «заводом» нітратних овочів можуть стати теплиці, бо там салат, редиску чи зелену цибулю, огірки, помідори вирощують дуже щільно й далеко не завжди за достатньої кількості світла. Саме недостатня кількість світла та ще й значне мінеральне підживлення спричиняють накопичення в овочах нітратів. А ось зберігання пошкоджених і забруднених овочів за кімнатної температури спричиняє вже утворенню нітритів. Так само вони утворюються в нашинкованій зелені під дією мікроорганізмів та кисню. Нітрити – це продукти окислення нітратів. Вони добре всмоктуються шлунково-кишковим трактом і миттєво потрапляють у кров. Тому салати зі свіжої зелені треба нарізати безпосередньо перед тим, як сідати за стіл. Треба пам’ятати, що для зменшення кількості нітратів у овочах на 25-30% їх треба декілька раз покласти у воду на годину-другу. Навіть просте промивання їх водою зменшує кількість нітратів на 10%. Не треба нехтувати і первинною обробкою рослинних продуктів – знімати верхнє листя, видаляти качани із капусти, обрізати товсті стебла зелені, обрізати кінчики огірків. Зменшити кількість нітратів у овочах можна шляхом замочування овочів в однопроцентному розчині аскорбінової кислоти. Всі ми повинні пам’ятати, що вживання овочів з підвищеним вмістом нітратів може призвести до отруєння нітратами, а саме: настає виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість), різка загальна кволість, сонливість, а діти стають дуже неспокійними. Запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах, задуха, порушення координації, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень, у важких випадках – судоми, знепритомніння, коматозний стан. Але таке настає від дуже завищеної дози нітратів. Тому купуючи овочі, перевіряйте сертифікат, де вказаний, зокрема, і рівень нітратів у них. Оксана ДОБРОВОЛЬСЬКА, лікар відділення гігієни харчування Івано-Франківської міської СЕС
КОЖНІЙ ЛЮДИНІ НЕ ЗАВАДИТЬ ЗНАТИ, ЩО: - НЕ МОЖНА споживати овочі із теплиць, на яких з’явились ознаки гнилі або цвілі, бо в таких овочах багато нітратів, котрі швидко набувають токсичної форми – нітритів; - КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО дітям та вагітним їсти салати зі свіжих овочів, які постояли при кімнатній температурі 6-8 годин, оскільки в них процес перетворення нітратів у нітрити відбувся; - ПЕРЕД ВЖИВАННЯМ ЇЖІ з підвищеним вмістом нітратів можна вжити аскорбінову кислоту чи випити фруктовий сік.