У великодній кошик доведеться «покласти» не менше 300 гривень
Якась обновка мусить бути У передвеликодні дні на ринок не проштовхнешся. Найбільший попит, як помітили продавці, на весняне взуття та легкий одяг. «Може, щось з одягу купимо, але найголовніше – нове взуття, – каже мешканка Надвірнянського району Ірина, яка приїхала на ринок із 10- та 14-річними доньками. – Взуття на Великдень обов’язково має бути новим. В селі люди добре знають одне одного, тому придивлятимуться, хто у чому прийшов до церкви». «Ходовим» товаром перед Великодніми святами є штучні квіти та вінки. На площі біля колишнього ЦУМу – суцільні квітники. Найдешевший букет можна придбати за 10 грн. За більший, з великою кількістю квітів, або оригінальніший, з вкрапленнями фантазії автора треба віддати не менше 30 грн. Надгробні вінки – до кольору до вибору, очі загубиш. Ціни – на будь-який гаманець (від 25 до 150 грн.). Паски порівняно з минулим роком не подорожчали – від 5 до 15-25 грн., залежно від величини. Продають їх на кожному кроці, але найбільше товпиться людей лише біля одного столу. Підходжу ближче і розумію, що покупців приваблюють не особливі паски, а продавець. Дівчина вбрана у національний одяг, а стіл, на якому великодня випічка, застелений вишитим обрусом. Питаю, звідки у неї такий костюм. «Це наш господар взяв напрокат. Ми так будемо продавати весь великодній тиждень», – каже вона. Кмітливий бізнесмен знає, як заманити клієнтів.
Добра та паска, до якої є окіст і ковбаска Хоча за останні роки і в обласному центрі, і районах відкрилось багато супермаркетів, старі добрі ринки не втратили свого покупця. Адже тут можна не лише поторгуватись, скуштувати ковбаски, домашнього сиру чи сметанки, а й почути свіжі «вісті», яких і з телевізора не дізнаєшся. Найбільше гаманці худнуть у м’ясних рядах. За кілограм полядвиці доводиться викласти від 75 грн., шинки – 80-100 грн. Продавці дають скуштувати, але черги такі, що особливо й не вибиратимеш. До прилавка не проштовхнешся, тож доводиться займати чергу наосліп, запитавши ціну в крайніх. На Великдень на столах українців найбільше своїм різноманіттям вражає м’ясне асорті. Жіночки, нарікаючи на високі ціни, витягують «грубі» гроші – одна шинка заважує більш ніж на 100 грн. А ще ж кортить ковбаски, шпондера, балику або сальцесону (від 50 до 100 грн./кг). На ринку можна купити ковбасу і за 25 грн., але з яких інгредієнтів вона зроблена, можна лише здогадуватися. Навіть продавці кривляться, дивлячись на неї.
Як-то кажуть, на кожен товар є свій покупець... «Добре, що Паска лише раз на рік. Я вже 300 грн. витратила лише на м’ясне», – бідкається панянка. Адже однією шинкою та ковбасою свято не відбудеш. Треба і м’ясного фаршу на голубці, й асорті для наваристого холодцю, і печінки натушкувати… Ціни на твердий та кисломолочний сир, який теж годиться покласти до великоднього кошика для освячення, підскочили не менш як вдвоє. Тож напевне більшість господинь таки відмовиться від традиційної великодньої смакоти – сирної паски, для приготування якої необхідно щонайменше 2-3 кг сиру, півлітра сметани, 0,5 кг масла, 15 яєць, 700 г цукру. Надто дорого обійдеться вона сімейному гаманцю. А ще ж колись на Великдень пекли і мазурки, і пиріжки з маком та сушениною!
Дороге яєчко до Великодня Нині цю приказку згадує не одна господиня, міркуючи, скільки ж то грошей доведеться витратити на одну з головних великодніх страв. Бо, за найскромнішими розрахунками, щонайменше кілька десятків крашанок потрібно приготувати, щоб і до кошика на освячення покласти, і щоб розговітися було чим, та й для поминального тижня вистачило. А якщо врахувати яйця на випікання паски, різні салати, то менш як півсотнею не обійдешся. Найбільше здивували ціни на хрін. Цей «шкідник», який розростається на городах краще, ніж бур’ян, так що господарі часом викидають його кошиками, перед Паскою подорожчав удвічі. За більш-менш нормальний корінець хочуть 4 гривні (десь грамів 100-150), а за дві гривні «уступлять» сухий штурпак, який і хроном назвати важко. Деякі господині ще пляшку кагору під паску підкладають, щоб на Великдень і чарка була освячена. Після базарних походеньок підсумовую витрати: тільки для того, щоб наповнити великодній кошик, треба не менше 300 гривень. Паска – 15-20 грн., 90 – на ковбасу, не менше 100 — на кілограм шинки, 20 – на грудку сира, 12-16 – на десяток яєць, 35 – на кілограм сала, 30 – на півкілограма вершкового масла. Якщо вистачило грошей і кмітливості ощадливо розпорядитися ними, то хочеться не тільки викласти усі великодні наїдки у кошик, який теж недешевий (50-100 грн.), а ще й гарно його прикрасити. У супермаркетах та на базарних прилавках для цього великий вибір наклейок для яєць, фарб, різноманітних іграшкових прикрас: курчаток, баранчиків, писанок у гніздечках, на гілочках... Коштує набір таких атрибутів 40-50 грн. Не забудьмо і про свічку (її встромляють у паску і запалюють, коли священик святить скоромне). Не обійтись і без великоднього рушничка. Якщо не встигли власноруч вишити – не сумуйте, зараз його можна купити з візерунком на будь-який смак: з писанками, кошиком, ангелами, церковкою... Головне, щоб було що накривати. Мар’яна РИНДИЧ