Усе це можна було скуштувати на першому фестивалі автентичної карпатської кухні «Смачний Спас», що відбувся у надзвичайно мальовничому селі Спас на Коломийщині. А ініціював фестиваль мешканець цього села, підприємець Михайло Стовпюк та асоціація «Чиста Флора», яка діє на Прикарпатті вже два роки. Ініціативу підтримали кілька місцевих та іноземних компаній, міжнародних організацій, як от: «Зелене Досьє» (Україна), «Біо-плюс» (Швейцарія), Хайфер Інтернешнл (Швейцарія), FIBL– Дослідний інститут органічного сільського господарства Швейцарії та інші, а також Спаська сільська рада, Івано-Франківська ОДА, Коломийська РДА та райрада. Адже мета фестивалю – зберегти традиції карпатської їжі, яка за своєю природою є здоровою, натуральною, екологічно чистою та безпечною для споживання, а також посприяти у розвиткові сільського туризму, органічного землеробства та здорового способу харчування, ефективному використанню рекреаційного потенціалу Карпатського краю.
* * * Саме в рамках фестивалю відбувся міжнародний семінар, на якому зацікавлені сторони обговорили питання просування на широкий ринок сертифікованої органічної продукції з Карпат. Сьогодні йде активна робота над розробкою карпатської торгової марки продуктів харчування, непродовольчих товарів (ремісничі товари, сувенірна продукція), туристичних послуг. На семінарі Михайло Стовпюк, який займається виготовленням сертифікованої органічної (натуральної, екологічно чистої, безпечної) продукції, презентував торгову марку «Карпатська» асоціації «Чиста Флора», що викликало неабиякий інтерес. Чаї та інша органічна продукція, яка виготовляється у Спасі, вже добре відома не лише в Україні, а й за кордоном. Зокрема, країни Прибалтики є активними споживачами продукції з Карпат, а нам добре знані трав’яні та фруктові чаї марки «Карпати-Галка», яких тут, у Спасі, виготовляється 35 видів. Цікаво, що у цьому великому селі, де мешкає майже три тисячі населення, третина дворів, за словами сільської головихи Олександри Гоянюк, займається вирощуванням органічної продукції. Насамперед цьому сприяє природа: село наче райський куточок поміж гір, серед лісу, на березі річки Пістиньки. Спас та сусідні села недаремно називають Гуцульською Швейцарією. Тут усі можливості для вирощування екологічно чистих сільськогосподарських продуктів, для ведення туристичного бізнесу. Спас сьогодні – це молоде село, незважаючи на те, що датою заснування його є 1250-й рік. Тут багато дітей і молоді, а на місці старих хат стоять справжні вілли з упорядкованими, квітучими подвір’ями – результат заробітчанської праці.
* * * Святкова фестивальна хода, обійшовши центр села, рушила до сільського стадіону, де по всьому периметру розташувалися намети із зразками народної творчості: вишиванки, вироби з дерева, кахлі, бісер… Звідусіль ллється пісня й дзвенять музики. І безумовно, в повітрі парують аромати справжньої карпатської кухні. Подивувати гостей стравами приїхали представники майже всіх сіл Коломийського району. Звичайно, що одним з найцікавіших був намет Спаса. Сюди стікалися десятки бажаючих покуштувати славнозвісної спаської «замащінки» – печеної риби або печеного молодого м’яса, яке готується, за словами ґаздинь, у печі цілу ніч, через що має надзвичайно ніжний смак і аромат. Сусіди з Нижнього Вербіжа пригощали варениками і «фасолєнкою», сопівські припрошували на «приймлений» борщ і банош. Були тут і страви окремих садиб. Приміром, садиба «В Оксани», що з села Слобода, пропонувала борщ на білих грибах з сирними паличками – смакота! А садиба Городчуків з Сопова приготувала стільки страв, що очі розбігалися, і хотілося скуштувати всього потрохи: і підпалки (грибної підливи), і борщику, і «рідженої фасолі», і пампухів. На іншому боці стадіону на вертелі смажили барана, і дух від м’яса витав над усім фестивальним дійством. Окремо вишикувалися павільйони з сертифікованою органічною продукцією, де чільне місце займали чаї, виготовлені у Спасі. Їх купували охоче й один одному переказували, що так дешево таких чаїв не купиш в жодному магазині. Михайло Стовпюк був справжнім іменинником на фестивалі, хоча клопотів організаційних, звісно, мав по вуха. Але як справжній ґазда справжньому ґазді він з гордістю показував одному з найпочесніших гостей свята – голові Івано-Франківської ОДА Михайлові Вишиванюкові те, чим багата нині гуцульська земля (на фото). На фестивалі була і автентичні страви куштувала Наталка Стрілець
Як що цікаво то тут опис http://visty.in.ua/?module=fn&a=275&h=smachnijj_spas_vdavsja_na_slavu та фоторепортаж http://visty.in.ua/?module=photorep&showrepo=990720100822 з фестивалю
Справдi, найсмачнiша подiя лiта! Але борщ з сирними паличками як раз нам не дуже сподобався. Нашi враження з фотографiями, читайте на сторiнках Organic Журналу http://organic.org.ua/novosti/446-vpechatleniya-ot-festivalya-autentichnojj-karpatskojj-kukhni/
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]