Передвеликодня лихоманка Тільки один раз на рік у наших оселях пахне живим духом особливого хліба, що у вербових кошиках вивершує приготовлені до освячення наїдки. Його, як правило, випікають із борошна найкращого ґатунку, додаючи масло, яйця, сметану, цукор, родзинки, ваніль, корицю та інші приправи. Але лишень прицінюючись до необхідного продуктового набору для великодньої випічки, не одна господиня скрушно зітхає, ще і ще раз перелічуючи відкладені для покупок гроші. Бо порівняно з минулим роком подорожчало абсолютно все. Тому багато ґаздинь купують уже готову паску, ціна якої на Центральному ринку міста від 10 грн. Але ж тоді добра паска, коли до неї є окіст та ковбаска. Щоб розговітися, до великоднього кошика треба покласти різні м’ясні наїдки: копчену або запечену шинку, ковбасу, шматочок сала. Прилавки франківських ринків переповнені свіжиною, та покупці прицінюються довго: ціни на свинину, телятину порівняно з торішніми зросли удвічі, а то й утричі. За сало продавці просять 25-30 гривень, телячу вирізку — 50-55 гривень, шинку — не менше 70 грн. Швидко перемножую гривні на кілограми — ого-го! Більше двохсот за одну покупку. Та лишень шинкою свято не відбудеш. Треба і домашньої ковбаски хоча б із кілограм (а це щонайменше 75 гривень), і м’ясного фаршу на голубці, й асорті для наваристого холодцю: святкувати ж цьогоріч будемо майже тиждень. Знаючи гостинну вдачу наших земляків, мимоволі пригадую рядки «Енеїди» Котляревського: «свинячу голову до хріну і локшину на переміну, потім з підливою індик…» Ціни на твердий та кисломолочний сир, який теж годиться покласти до великоднього кошика для освячення, підскочили так само не менш як вдвоє. Тож напевне більшість господинь таки відмовиться від традиційної великодньої смакоти – сирної паски, для приготування якої необхідно щонайменше 2-3 кілограми сиру, півлітра сметани, півкілограма масла, 15 яєць, 700 грамів цукру. Надто дорого обійдеться вона сімейному гаманцю. А ще ж колись на Великдень пекли і мазурки, і пиріжки з маком та сушениною!
По одному золотому… «Дороге яєчко до Великодня» — нині цю приказку згадує не одна господиня, міркуючи, скільки ж то грошей доведеться витратити на одну з головних великодніх страв. Бо за найскромнішими розрахунками, щонайменше кілька десятків крашанок потрібно приготувати, щоб і до кошика на освячення покласти, і щоб розговітися було чим, та й для поминального тижня вистачило. А якщо врахувати яйця на випікання паски, різні салати, то менш як півсотнею не обійдешся. Дехто ставить у кошик ще й плящину кагору, щоб до великоднього обіду навіть чарка була освячена. Після базарних походеньок підсумовую витрати: тільки для того, щоб наповнити великодній кошик, треба не менше 300 гривень. На продукти для випікання паски піде майже 80 гривень, 75 — на ковбасу, не менше 80 — на кілограм шинки, 30 — на півкілограма твердого сиру, 10-15 — на десяток яєць, 25 — на кілограм сала, 30 — на півкілограма вершкового масла. Не забути б ще баночку хрону. Тільки за великодній продуктовий кошик франківський пенсіонер мусить віддати майже третину середньої місячної пенсії, яка становить трохи більше 740 гривень, а той, хто працює на мінімальну заробітну плату, — майже половину її. А що вже казати про прийом гостей та обновки, які годиться придбати до свята. Для багатьох ці червоні дати у календарі відізвуться тривожним червоним світлом у гаманці. Якщо вистачило грошей і кмітливості ощадливо розпорядитися ними, то хочеться не тільки викласти усі великодні наїдки у кошик, який теж недешевий 50-70 грн., а ще й гарно його прикрасити. У супермаркетах та на базарних прилавках для цього великий вибір наклейок для яєць, фарб, різноманітних іграшкових прикрас: курчаток, писанок у гніздечках. Коштує набір таких атрибутів 30-50 гривень. Не забудьмо і про свічку (її встромляють у паску і запалюють, коли священик святить скоромне). Стане у пригоді й великодній рушничок — якщо не встигли власноруч вишити такого — не сумуйте, бо такий зараз можна купити з візерунком на будь-який смак: і з писанками, і з кошиком, і з церковкою... Головне, щоб було що накривати. Мар’яна Риндич