– Яйця є тим продуктом, ціни на котрий регулюються. Нічого дивного в цьому немає, адже вони щороку восени зростали в ціні, – каже начальник відділу контролю цін на ринку продовольства Леся Кос. – Це сезонне явище, тому варто було очікувати подорожчання. Також спеціалісти зауважують, що цей сезонний товар влітку коштував 20 копійок за одне яйце, а це значно нижче від його собівартості. У відділі контролю цін порівнюють цьогорічні ціни із минулорічними і кажуть, що станом на кінець серпня ситуація була кращою, аніж торік. Але якщо станом на кінець серпня яйця ще були на 10 відсотків дешевші від торішнього показника, то вже на початку вересня вони значно виросли в ціні і становлять 99 копійок. Фірма-виробник сама формує ціну на свій товар, і вона здебільшого залежить від попиту на продукцію. Згідно із маркетинговими правилами, у підприємствах торгівлі може додаватися націнка до 15 відсотків. Протягом дня на одному із ринків області підприємець декілька разів отримував яйця, проте щоразу вони надходили із іншою ціною. Пані Марія, котра торгує на ринку, каже, що через кожні дві години ціна яйця з невідомих причин зростала на п’ять копійок. «Якщо зранку я ще продавала яйця по 80 копійок, то вже після обіду вони коштували 1 гривню. Як не дивно, попит на яйця був протягом всього дня і їх розбирали, не зважаючи на ріст ціни», – зауважує продавець. Попри те, що зростає ціна на «магазинний» товар, сільгоспвиробники не пасуть задніх. Вони чітко контролюють ситуацію на ринку і відповідно також піднімають ціну на свій товар. Воно й не дивно, адже всі кажуть, що домашні яйця корисніші і поживніші від комбінатівських. Тому й сталося так, що вже на початку цього тижня домашні яйця коштували не 60-70 копійок, а 1 гривню і сорок копійок. У власників чубатих несучок відповідно і своя версія зростання цін – прийшла осінь, почало холодати, а тому кури перестають нестися. Володимир БОДАК