Зелена спокуса На Центральному ринку Івано-Франківська – цілі плантації ранньої городини: огірки, помідори, редиска, перець, цибуля, капуста, щавель… Організм так і просить чогось свіжого й зеленого. «Скільки ваші помідори коштують?» – питаю. «16 гривень за кілограм, огірочки — по 15 грн. Купуйте, не пошкодуєте. Овочі у мене свіжі – тільки вчора з грядки», – припрошує продавщиця. Та я не поспішаю і цікавлюся, чи має вона документ, у якому зазначено, скільки нітратів у помідорах. Продавець червоніє: «Не хвилюйтесь, у цих овочах немає ніякої хімії». Я пояснюю, що нітрати є у кожному овочі та фрукті. Навіть рожевобоке яблуко, вирощене у бабусиному саду, містить їх. Важливо тільки, чи вміст не перевищує норму. Якщо ще років десять тому головною причиною надлишку нітратів вважали безконтрольне використання мінеральних добрив, то тепер через дорожнечу не кожен городник може дозволити собі цю розкіш. Тому переважно удобрюють ґрунт гноєм. Однак навіть на власному городі досить непросто виростити врожай без зайвих нітратів. І причиною цього є якраз використання свіжого гною. Адже перш ніж удобрювати поле, гній повинен вилежатися не менше року. «Щодо овочів з теплиць та парників, то в них надмірне нагромадження нітратів відбувається через неправильний температурний режим або високу вологість, нестачу освітлення або сильне загущення посівів», – каже лікар рослинного відділу міської лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Броніслава Бонжукова. Довіряй, але перевіряй Зараз лідирують на ринках Івано-Франківська закарпатські овочі. У Виноградівському та Іршавському районах Закарпатської області парникові овочі не вирощує хіба що ледачий. У супермаркетах та в продуктових крамницях можна знайти вже й богородчанську парникову городину. «На око» відрізнити безпечний овоч від «нітратного» практично неможливо. Парникові овочі на вигляд як намальовані – гладенькі, рівненькі, не ушкоджені шкідниками. Проте на смак як трава – ні притаманного томатного смаку, ні свіжо-трав’яного запаху. «Справа в тому, що у теплицях і парниках овочі вирощують нашвидкоруч, застосовуючи прискорювачі росту, без природного сонячного світла і тепла. Тому й про вітаміни і мікроелементи говорити не доводиться. Ранні овочі – це радше екзотика, ніж поживність», – каже пані Броніслава. Якщо ж ви вирішили освіжити свій раціон, то ні в якому разі не купуйте овочі на стихійних ринках. Саме туди потрапляє забракована санепідемстанціями продукція з ринків та супермаркетів. «Всі продукти, які продаються на центральному ринку, ми перевіряємо на вміст нітратів та інших шкідливих речовин. Кожен продавець зобов’язаний мати експертний висновок. Цього року, на щастя, в ранніх овочах ми ще не виявляли перевищений вміст нітратів», – запевняє Броніслава Семенівна. За її словами, овочі та фрукти за здатністю накопичувати нітрати поділяють на три групи: всі зелені овочі мають велику здатність; середню – коренеплоди, диня, кавун, гарбуз; мінімальну – помідори, баклажани, цибуля, часник.
Салат з вітамінів і нітратів На одній із тролейбусних зупинок панянка розклала прилавок з городиною. Прохожі мимоволі затримують погляд на спокусливих томатах, зашарілій редисці та «елегантних» огірочках. Дехто навіть просить спробувати «на зуб». Така дегустація рівноцінна тому, що облизати тротуар. Продукт може бути безпечним, але не митим. Так можна «підхопити» не лише глисти чи кишкову паличку, а й туберкульоз. Адже ходять різні хворі, чхають, кашляють, обмацують немитими руками продукти… Тому найперша запорука – мити все, а що має грубу шкірку, навіть ошпарювати. Ми спробували підрахувати, наскільки безпечним буде салат із таких тепличних культур. Беремо парникові огірки, перець, листову капусту… Кілограм такого салату буде містити 320 мл нітратів (це якщо рахувати, що всі інгредієнти містять максимально допустиму дозу нітратів). Якщо сім’я з п’яти чоловік поласує цією вітамінною сенсацією: 320 поділіть на 5, це буде 60 мл на одну людину. Тепер 60 ділимо на середню вагу людини, припустимо, 60 кг. Виходить, 1 мл/кг. А максимально допустима доза (тобто така, яку можна отримувати кожен день), це 5 мл/1 кг. Але зовсім не вживати тепличних овочів через страх отруїтися – не варто, переконана Б.Бонжукова. Хоча й «налягати» на них теж не потрібно. А дітям до п’яти років лікарі взагалі не рекомендують їсти ранні парникові культури. Як говорив середньовічний вчений Парацельс: «Все може бути як отрутою, так і ліками, справа тільки у дозі». Існує багато способів зменшення вмісту нітратів. Так при використанні білоголової капусти для салатів, гарнірів або консервування слід знімати всі верхні листки, у столових буряків — зрізати верхню і нижню частини. При варінні картоплі вміст нітратів зменшується на 75-80%, моркви — на 40-50%. Огірки, помідори, листову зелень перед вживанням бажано вимочити у холодній підсоленій воді. «Купіть у мене щавель, – припрошує старенька бабуся, простягаючи великий зелений пучок за 3 гривні. – Тут немає ніякої хімії, бо він з лісу, та ще й сили додає чоловікам. А це – черемша, у ній вітамінів багато. Вона безпечна й смачна в салатах і всього за 2 гривні». Що цей товар не оброблений хімією – зрозуміло. Про сертифікат питати навіть незручно. Та чи не зібрано його на забрудненій території, де вміст пестицидів, радіонуклідів і солей важких металів перевищений? Стовідсоткової гарантії не дасть ніхто. Мар’яна РИНДИЧ
ДО ТЕМИ: Українці переплачують за овочі й фрукти У березні плодоовочева "інфляція" в Україні становила 13%. Іншими словами, український споживач змушений був заплатити на 13% більше за той же набір основних овочів і фруктів, що і в лютому. Якщо ж порівняти ціни у березні цього року і минулого, то зараз споживач переплачує вже 43%. Ріст вартості плодоовечевої корзини, як пише проект «АПК-Інформ»: овочі та фрукти», був обумовлений зростанням цін на традиційні овочі, попит на які з початком посту збільшився. У той же час очікуваного зростання пропозиції цих овочів не сталося, а якісна продукція до середини березня активно експортувалася на російський ринок, що створювало додаткову напругу на ринку України. За місяць традиційні овочі подорожчали відразу на 17,1%. Не відставали від овочів і ціни на фрукти, основний набір яких у березні подорожчав на 13,4%. Тут головним порушником спокою було яблуко, дефіцит якого відчувався практично у всіх країнах Європи і був особливо помітним в Росії. Зниження запасів українського яблука створювало передумови для зростання цін. Єдиною групою товару, де відзначалося зниження цін, були тепличні овочі. Однак зниження за останній місяць було порівняно несуттєвим – всього на 2,3%. І якщо ціни на помідори знизилися, то ціни на огірки зросли.