Ласощі родом з дитинства Лідером продажу вже декілька років поспіль у Івано-Франківську є вагове морозиво вартістю 15-18 грн. за 1 кг, кажуть постачальники. Друге місце за популярністю у франківців займають пломбір та вершкове з наповнювачами у вафельних стаканчиках, зауважили продавці та дистриб’ютори цих ласощів. Франківчанка Тетяна Костик (31 рік) каже, що дуже любить морозиво, а зараз, будучи вагітною, смакує «льодами» щодня. – Купую морозиво «Славутич» або «100% морозиво» від «Рудь». Їм його зараз дуже багато, тому купую кілограмові або півкілограмові упаковки, – розповідає жінка. — Обираю ці марки, бо таке морозиво нагадує дитинство – пломбір справжній у стаканчику, що коштував 20 копійок. Нове морозиво цього сезону роблять загалом у дешевому сегменті, кажуть постачальники. Причому серед недорогої продукції є новинки як серед зразків у вафельному стаканчику, так і брикети, ескімо, розповідає регіональний менеджер ТМ «Рудь» Сергій Ломич (26 років). Виробники пропонують дешеві новинки, аби морозиво і надалі було доступним для споживачів. Морозиво полуничне – без полуниць, а вершкове – без молока При сьогоднішньому різноманітті морозива обрати ласощі кожен може собі до смаку. Але часто бажані солодощі не виправдовують наших сподівань: то смак якийсь незвичний для пломбіру чи вершкового морозива, то відчутні крихти сухого молока та різних порошкових сумішей. Ми вирішили провести експеримент. Придбали три морозива різних виробників. Замість того, щоб негайно з’їсти, вирішили попередньо вивчити написи на етикетках: чи не містить часом чогось шкідливого привабливий та улюблений з дитинства продукт? Отож, пломбір (виробника не називаємо) вироблений із молока коров’ячого питного, цукру, масла вершкового, молока незбираного сухого, згущеного з цукром, води питної, стабілізаторів Е-471, Е-433, Е-412, Е-410, Е-407, ароматизаторів, ваніліну, ідентичного натуральному… «Шалена хвиля» в вафельному стаканчику. Склад: суміш морозива (молоко коров’яче цільне, сухе обезжирене, цукор-пісок), вода питна, ванілін кристалічний, гуарова камідь, ксантанова камідь, карбоксиметилцелюлоза натрієва сіль… «Фруктовий лід — тропік». Його інгредієнти: вода, цукор-пісок, фруктовий наповнювач, модифікований крохмаль, натуральні та ідентичні натуральним речовини, стабілізатори-емульгатори… Що ми їмо? Хімічний продукт, який складається із суміші молока з цукром, емульгаторів і харчових добавок? Апетит пропав. Телефоную у Центр стандартизації і метрології. Яким має бути справжній смак морозива та чим регламентується його виробництво, розповідає фахівець зі зв’язків із громадськістю ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» Ольга Петренко. Із 2007 року діють три національні стандарти на морозиво. Виробники все детально розписують, хоча деякі дуже малими літерами. ДСТУ 4733 означає, що продукт виготовлений із молочних жирів. Ніяких рослинних там не може бути. ДСТУ 4734 — морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід. ДСТУ 4735 — із немолочних жирів: кокосових чи інших рослинних. У молочному морозиві має бути 0,5–7,5% жиру, у вершковому — 8–11,5%, у пломбірі 12–20%. Найменше жиру в плодово-ягідному. Фруктовий лід його не містить. Якісним морозивом вважається те, що відповідає своєму стандарту. Смак і запах повинні бути чистими, структура – однорідною, без відчутних часточок цукру та льоду. На упаковці мають бути зазначені назва та повна адреса виробника, маса, калорійність та поживна цінність — скільки білків, вуглеводів та жирів на 100 г продукту. Також повинні вказуватися номер партії, умови зберігання, термін придатності, дата виготовлення або кінцева дата споживання.
Смачне корисним не буває? А хіба така кількість «Е» в одному продукті модифікованого крохмалю та ідентичних натуральним компонентів може відповідати якості? – Може, — заспокоїли фахівці у Центрі стандартизації і метрології. — Усі харчові додатки погоджені і дозволені для використання. Та в споживачів є вибір: купувати, приміром, натуральне молочне, вершкове морозиво або пломбір, який повинен складатися із «молока з додаванням необхідних для його використання інгредієнтів» (згідно з ДСТУ 4733), морозиво з комбінованим складом сировини (згідно з ДСТУ 4735, у його склад входять рослинні або тваринні жири) чи плодово-ягідне морозиво або заморожений лід. Слід добре читати етикетку (чого зазвичай ніхто не робить). А ось Світлана Ігнатовська, обласний дитячий інфекціоніст, завідуюча дитячим відділенням № 3 не впевнена у якості наших льодів. Хоча випадків отруєнь морозивом цьогоріч не фіксувалось, та хочу застерегти, що морозиво — продукт тривалого зберігання з великим вмістом консервантів і стабілізаторів, — каже лікар, — тому його не рекомендуємо вживати дітям. Їхні шлуночки ще не готові прийняти таку кількість харчових добавок, яку використовують виробники. Але, як і всі молокопродукти, морозиво швидко псується, не варто купувати в спеку розталий стаканчик чи брикетик, бо в ньому стрімко розмножуються мікроорганізми. Холодні солодощі дуже калорійні, наголошують лікарі-гастроентерологи, тому їх не бажано вживати людям, схильним до повноти, а також з виразкою шлунку і гастритом. Небезпечним морозиво може стати і для хворих різними серцевими недугами. Та всім іншим — можна! Фахівці довели, що морозиво приносить нам відчуття щастя і допомагає впоратися зі стресом. Тільки вибираймо натуральне і насолоджуйтесь на здоров’я цим холодним дивом! Мар’яна Риндич