Попелюшка-куховарка Хто справді хоче почути конкретні кулінарні рецепти або вихопити ідеї, вмикає Юлію Висоцьку на СТБ. Фрагменти зі старих випусків російської програми «Їмо вдома» майже не дратують. Ну, готує ведуча одну страву з коротким волоссям, а через п’ять хвилин – уже з довгим. Магнетизм – у харизмі ведучої. Образ Попелюшки, яка вийшла заміж за багатого принца, але продовжує творити чудеса на кухні і розмовляти з овочами і фруктами, як з вірними друзями. Часто Юлія Висоцька готує не надто доступні для більшості українок сьомгу, морепродукти або сочевицю. Та й кухонний інвентар куховарки змушує українських ґаздинь тільки ковтати слину. Хоча багато практичних рекомендацій і порад можна почути: про те, що треба пасерувати цибулю до м’якості, щоб потім вона не «рипіла» на зубах у готовій страві, чи як правильно замаринувати м’ясо.
Російські зірки на українській кухні Відомо, що кухня часто була місцем, де інтелігенція могла відверто поговорити про життя, політику і культуру. Програма «Смак», нові випуски якої показує ICTV, на російському телебаченні з’явилася ще у 1993 році. Першого ведучого «Смаку» музиканта Андрія Макарєвіча, якого й донині показують у заставках до програми, більше цікавили саме некухонні розмови з гостями, хоча хтось із них смажив картоплю або робив простенький салат. Ось уже два роки телевізійною кухнею керує Іван Ургант. Попсові гості тут готують уже вишуканіші страви, хоча часто по-чоловічому не звертають уваги на «дрібниці»: актор Ігор Угольніков фарширує нечищені капелюшки печериць, а співак Діма Маліков для приготування пирога бере магазинне тісто. Головна фішка Урганта – це незвичайні переклади кулінарних слів та гострі насмішки з гостей. Дуже подібна до «Смаку» і за назвою, і за наповненням програма «Смакуємо!», що виходить в ефірі «плюсів» з минулого року. У студії-кухні найчастіше з’являються російські знаменитості шоу-бізнесу, телебачення та кіно і з популярним українським ведучим Юрієм Горбуновим, який швидко переходить на російську, готують страву. Частина глядачів ведеться на зіркові майстер-класи, скажімо, приготування «Котлет по-київськи» від Бориса Мойсєєва. Інших «зачіпають» розповіді про себе і кіно, наприклад Марії Берсенєвої, яку ті ж «плюси» показують у «Маргоші».
Головне – не переборщити «Шеф-кухаря країни» на Першому національному та «Смачну лігу» на «Інтері» об’єднує прагнення творців зробити на тлі каструль та сковорідок справжнє грандіозне шоу: з танцювальними композиціями, піснями і жартами. Михайлу Поплавському навіть до лиця кухарський ковпак, і в ролі ведучого кулінарної програми на каналі, який найчастіше дивиться сільський житель, він виглядає досить органічно. Але лише доти, доки мова винятково про те, як правильно засолити рибу чи приготувати ковбасу. Оскільки партнери програми — мережа ресторанів «співаючого ректора» та його торгова марка, Михайло Михайлович почувається у програмі як повноправний господар: хвилин 10 може говорити про товстолобиків iз власного приватизованого водоймища, не менше виголошувати патріотичні лозунги на зразок: здорова сільська їжа спасе Україну. Один iз найрейтинговіших каналів розпрощався iз «Картатою потатою» київської акторки і кулінарки Даші Малахової. І ось уже другий місяць куховарить на «Інтері» російська актриса Анастасія Заворотнюк. Ставка каналу була зроблена на оригінальність. Творці «Смачної ліги» влаштовують справжні кулінарні бої між кухарями різних країн. У прем’єрному шоу українські вареники з печінкою та солодкі вертуни-трояндочки змагалися з російськими салатом «дорога шуба» та запеченим коропом iз грибами. (Звичайно, перемогу отримали брати-росіяни). А Коментарі «трьох товстунів», яких зібрали у журі, інколи такі ж смішні, як і їхні карикатурні образи. Концепція кулінарного шоу залежить від політики каналу. На часі – нові проекти у форматі реаліті готують «плюси» – «Пекельна кухня» та СТБ – «Мастер Шеф». Ну люблять українці видовища, навіть якщо це звичайне приготування млинців. Мар’яна РИНДИЧ