Ідея проведення такого свята, як стверджують його організатори, виникла торік спонтанно, проте стала доброю традицією. Саме перша дегустація і започаткувала клуб із назвою «Виноградарі Прикарпаття». До лютого вже встигають виграти молоді вина, а тому їх можна сміливо вживати. Організатори дегустації також запевняють, що вино без кохання неможливе, тому й приурочили його до Дня закоханих. На дегустацію з’їхалося 48 виноградарів, з яких 27 – винороби. Відрадно, що виготовленням вин займаються не тільки чоловіки, але й жінки. Спробувати вино і поділитися враженнями з іншими шанувальниками «любовного трунку» вирішив і я. Дегустація проводилася за всіма належними для цього правилами. А тому мені вдалося насолодитися не тільки смаком білих, рожевих та червоних напоїв, але й заглянути в бокал та спробувати відрізнити один сорт вина від іншого. Як виявилося, дегустація не минула даремно, бо саме таким шляхом сам для себе я визначив, що буваю деколи вибагливим у виборі вина. Якщо вам здається, що скуштувати 39 вин дуже просто, то ви помиляєтеся. Після кожного чергового вина залишається чимало вражень. І навіть після десятого чи п’ятнадцятого скуштованого вина, ви не забудете смаку та аромату першого. І все тому, що дегустуєте ви ці напої правильно, так як годиться. Заступник голови клубу «Виноградарі Прикарпаття» Василь Зварич каже, що такі дегустації – це тільки перші паростки на шляху до справжніх свят вина. Надалі організатори мають на меті проводити відкриті свята, щоби продукт виноробів могли скуштувати більше людей. Та й конкурс серед виноробів хочуть проводити не «насліпо», а так, щоби кожен винороб міг самостійно представляти власноруч виготовлені вироби і тут же отримати оцінку від дегустаторів. Що цікаво, вино, котре було визнано кращим минулого року, не брало участі у цьогорічному конкурсі. Його всім присутнім запропонували спробувати на десерт – після дегустації всіх 39 вин. За підсумками голосування учасників дегустації, кращим напівсухим вином стала «Ізабелла» Ігоря Мельниченка, десертним – «Ізабелла» Василя Парфана, а найбільшу кількість балів отримало плодово-ягідне вино з вишні та порічки Михайла Лучина. Саме пан Михайло став володарем перехідного кубка. Володимир БОДАК