Промовляєш ці слова і навіть у роті стає солодко, а ніздрі лоскоче ягідний аромат літа. З настанням вітамінного сезону ми намагаємося споживати якомога більше овочів, фруктів, ягід, усілякої зелені. І це правильно! Адже сезонні фрукти-овочі набагато корисніші й смачніші за їх аналоги, що продаються в супермаркетах цілорічно. Колись наші прабабусі точно знали, яка ягідка помічна від якої недуги, як зберегти її цінність і смак. Минули століття, і екологічно чисті продукти стали справжнім дефіцитом. Люди, а особливо мешканці міста, бояться нітратів, пестицидів, радіонуклідів та інших незрозумілих хімічних сполук, які можуть ховатись в овочах. Наскільки безпечні ранні дарунки садів, полів та теплиць? Яку небезпеку вони можуть приховувати і як уберегти себе від отрути?
Подорож у фруктовий світ Попри песимістичні прогнози через дощову погоду, цьогорічний врожай ягід, хоча й розпочався із запізненням, є немалим. На центральному ринку Івано-Франківська прилавки заповнені вщерть: полуниці, черешні, баклажани, кабачки, молода картопля, болгарський перець, часник, капуста… «Тепличний врожай» відполірований до блиску. Спочатку придивляюсь до ягід і розпитую, звідки вони. На прилавках красуються великі яскраво-червоні ягоди, навпроти – темно-вишневі, навіть трохи фіолетові. Дальше – дрібніші, дещо підім’яті ягідки. По обіді народ висипав з прилеглих офісів на ринок купити харчів. Між рядами страшна задуха. Продавці у синіх фартушках, відганяючи руками надокучливих бджіл, охоче припрошують спробувати «домашніх», «солоденьких» ягідок. – Бабусю, купіть мені "клубнічок”, – не може відвести очі від спокусливих темно-червоних ягід дівча літ шести. – Я то куплю, але чи ти їх їсти будеш. Вони ж кислі, та й хімії там багато, – відтягує онучку турботлива бабця в бік. «Дати вам кульочок?» – продавці ловлять мій погляд, що блукає поміж рядами. «Беріть черешні! Свіжі! Тільки сьогодні вранці привіз із Чернівців. Всю ніч не спав, зараз іду відісплюсь трохи і увечері знову в дорогу», – жаліється бадьорий продавець втомленим голосом. «Ви точно не з Чернівців, – підбурюю торговця, – акцент у вас гуцульський». «Та я вже 10 років жонатий у Павлівці. А черешні і вишні із рідного села привожу. Не вірите, погляньте на мої документи», – знервовано показує мені водійські права невиспаний продавець. «Ну, тоді зважте півкіло черешень по 18 гривень», – кажу я. «Та беріть вже на десятку, бо не маю «здачі», – вдається до комерційного трюку пан Богдан. «А експертний висновок у вас є?» – цікавлюсь у продавця. «Сьогодні ще не встиг зробити. А ви не бійтесь, тут хімікатів немає. Занадто дороге задоволення», – констатує продавець.
Королева ягід – полуниця Травень-червень – пік полуничного сезону. Нині вона приваблює з лотків червоними боками і буквально п’янить своїм ароматом. А скільки вітамінів має ця «червона красуня»? У ній більше вітаміну С ніж у лимоні, вона багата на фолієву кислоту, залізо, мідь, органічні кислоти. Полуниця збуджує апетит, регулює травлення і швидко вгамовує спрагу. А ще ці соковиті ягоди є найсмачнішим афродизіаком та широко використовуються у косметології для збереження молодості шкіри. Цього року трускавки подорожчали. За перші ягоди просили навіть по 45 грн. за кілограм. Останні ж два тижні ціни впали: можна вже купити й за 13-18 грн., залежно від товарного вигляду. Проте до ранніх «вітамінів» слід ставитися прискіпливо й обережно. Щоб дослідити, що сховано за яскравим кольором, хрусткими кісточками і спокусливою формою, ми вирушили до міської лабораторії ветсанекспертизи. В. о. головного лікаря рослинного відділу Броніслава Семенівна Бунжукова розповідає, що процедура вимірювання вмісту нітратів в овочах та фруктах робиться за 2-3 хвилини. Рівень нітратів визначається спеціальним пристроєм — нітратоміром. Піддати цій процедурі можна будь-яку городину: від полуниці і кавунів до картоплі, капусти, кабачків, томатів. Пані Броніслава бере декілька ягід із торбини і розтирає їх у невеличкій тарілочці. Потім відважує 10 грамів продукту і розмішує його із 50 мг спеціального розчину алюмокалієвих квасців. Далі у рідину жінка вводить електроди і на табло нітратоміра висвітлюється вміст нітратів у продукті. «Закарпатська полуниця має 1 мл нітратів на кілограм ягід, її можна спокійно їсти, – каже пані Броніслава. – Адже допустима норма 60 мл/кг». А ось ягідка із Братківців взагалі 0 мл/кг показала. «Цього року нітратів більше 5-7 мл/кг у полуницях не виявляли», – запевняє лікар. Після цієї процедури спеціаліст виписує кожному підприємцю експертний висновок. "Якщо ж продавець не має таких документів, це повинно викликати сумнів у покупця. Не варто купувати овочі та фрукти на стихійних ринках, де їхня якість ніким не контролюється”, – попереджає лікар. – Санепідемстанції здійснюють вибірковий контроль за показниками безпеки продукції, яка реалізується населенню через торговельну мережу – ринки і магазини, – продовжує Броніслава Семенівна. – Одним з показників безпеки є вміст нітратів та залишкова кількість пестицидів. При цьому нітрати завжди присутні в рослинній продукції. Бо вони є солями азотної кислоти, а ті необхідні для росту рослин, а також складних біологічних процесів синтезу білка. 70-80 відсотків нітратів потрапляє в організм людини саме через овочі. Самі по собі нітрати не є небезпечними для здоров’я, – зауважує лікар. – Значна їх частина не затримується в організмі і виводиться з сечею. Загрозу натомість становлять метаболіти-нітрати. Перевіряти продукти до нас переважно приходять люди пенсійного віку. Зазвичай щороку це одні і ті ж самі. Однак перевіряють і ті, хто має малих дітей, – продовжує пані Броніслава. Проте цього року ще ніхто не приходив і скарг на неякісні ягоди взагалі не отримували. «Ягода повинна бути суха, із однорідною поверхнею, щоб не було ніяких плям ззовні, щоб ніжка трималася, щоб було видно, що процес гниття по ній ще не пройшов», – пояснює спеціаліст. Цього року ранні ягоди є трішки кислуватими та «водяними», адже тривалі дощі далися взнаки. За результатами перевірок, цього року завищена норма нітратів була тільки у ранній капусті та буряках.
За що люблять черешню люди і птахи У перекладі з латинської назва цієї ягоди означає «вишня пташина». Таку назву ці соковиті плоди дістали через те, що припали до смаку не тільки людям, а й птахам. Багаті на калій, вітаміни С, В2 і В6, а також залізо і магній, ягоди черешні корисні для серця і при анеміях. Аскорбінова кислота в поєднанні з вітаміном Р і дубильними речовинами тонізує і укріплює кровоносні судини, знижує підвищений артеріальний тиск і підвищує стійкість організму. Перші черешні до нас прибувають із Закарпаття та Чернівців, пізніше достигають у Тернополі. Лікар Петро Степанович Яворський, який 10 років працював начальником рослинного відділу, запевняє: «Боятись нітратів у черешнях не варто, адже дерева не підживлюють хімією. Головне, щоб вони були свіжими». Мамам слід стежити, аби діти їли ягоди без кісточок. Адже вони викликають не лише кишкову інфекцію, а й можуть провокувати гострий апендицит. Взагалі зірвані ягоди повинні зберігатись не більше двох днів у прохолодному приміщенні, тому переважно їх зривають ще напівзеленими. «Більшість скарг на отруєння нітратами – результат недотримання елементарних правил гігієни, – стверджує пан Петро. – Ягоди не миють взагалі або миють абияк. Це призводить до кишкових розладів і глистяних інвазій». Усі ранні овочі та фрукти лікарі радять мити у проточній воді, а потім – ошпарювати. Не варто їсти ягоди натщесерце, а також запивати мінеральною водою, що може викликати коліки у животі. – Всі овочі, які потрапляють на ринок міста, крім визначення вмісту нітратів, перевіряються на радіоактивність та органолептичні показники (смак, колір, запах), – зазначає Броніслава Бунжукова. – У черешнях потрібно звертати увагу на плодоніжки – у свіжої ягоди вони зелені. Якщо плодоніжка жовтого кольору, це означає, що ягода перестигла. До речі, у недозрілих плодах більше заліза й вітамінів, ніж у спілій черешні. Мар’яна Риндич