Четвер, 25.04.2024, 10:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 7 » ЖИТТЯ
09:39
ЖИТТЯ
Зберігаймо воду по краплинці

Минулого тижня в Івано-Франківську пройшов прес-тур для журналістів західного регіону про досвід міста Івано-Франківська у відновленні природних джерел води силами громади та підвищенні обізнаності населення щодо збереження та захисту природних водних ресурсів.

Ця робота ведеться на Прикарпатті та в Івано-Франківську вже з 2009 року, відколи в Україні почав діяти спільний проект Програми розвитку ООН та компанії «Кока-Кола» (за підтримки ТМ «BonAqua») «Кожна краплина має значення». Координатором проекту в Україні є Тетяна Кудіна, яка розповіла журналістам про підсумки роботи проекту. За її словами, технічним компонентом реалізації проекту стало відновлення природних водних джерел у 15 селах 12 областей України. Зокрема, на Прикарпатті було відновлено джерело у с. Бринь Галицького району. Крім того, в Івано-Франківську буквально минулого тижня урочисто було відкрито відновлене найстаріше в місті джерело у міському парку ім.Шевченка.
Другий, не менш важливий компонент реалізації проекту – інформаційна, просвітницька діяльність, спрямована на те, щоб населення концентрувало свої зусилля у раціональному використанні водних ресурсів, бережливому ставленні до водних запасів землі. В цьому напрямку в рамках проекту лише у 2011-12 роках було проведено 19 тренінгів для більш як півтисячі вчителів шкіл України, 5 тренінгів для 127 школярів, виготовлено шість вуличних біл-бордів, інформаційно-просвітницький фільм, проведено ще чимало просвітницьких кампаній.                  
В Івано-Франківську над реалізацією проекту працювала громадська організація «Центр муніципального та регіонального розвитку – Ресурсний центр», яка будувала свою діяльність переважно спільно з ГО «Здорова дитина», яка об’єднує всі навчальні заклади, та міською радою. Саме у відновленні природного джерела у парку брали участь вчителі та учні школи-ліцею №23 та природничо-математичного ліцею. Діти власними силами прибирали прилеглу територію. На очищення джерела, реставрацію альтанки, забезпечення зручного доступу до води було використано 206 тис. грн., в т. ч. по 93 тис. грн. – внесок проекту «Кожна краплина має значення» та міської ради, а 20 тис. грн. – внесок членів організації громади. Сьогодні відновлене джерело стало цінним компонентом  природного ландшафту і чудовим місцем відпочинку для городян та гостей міста. За результатами опитувань, проведених в рамках проекту, це джерело може забезпечити якісною питною водою майже 1500 людей, що проживають поруч з парком. Влада і громада Івано-Франківська планують у червні ц.р. відновити ще одне природне джерело, яке знаходиться на вул. Ленкавського. Проектна вартість робіт – понад 117 тис. грн.
Важливо, що в Івано-Франківську у цьому році відкрито також шість питних фонтанчиків з очисними фільтрами, які встановлені в школі-ліцеї №23 і про які дещо раніше писав «ЗК». У найближчих планах – встановлення таких фонтанчиків з очищеною водою у всіх медичних, шкільних та дошкільних закладах міста.
Крім технічного компоненту, проект «Кожна краплина має значення» в Івано-Франківську провів чимало тренінгів з учителями та школярами, організовував конкурси дитячого малюнка, підготував дитячі комікси, буклети, листівки, тематичні публікації у місцевих ЗМІ. Тільки за останні десять місяців випускалися щомісячні бюлетені, проведено круглий стіл, дитячий конкурс «Казка про воду», організовано екскурсію на КП «Водоекотехпром», випущено інформаційні матеріали, як-от: буклети «Водні традиції наших предків», «Як економити воду», комікс «Водними стежками», організовано святкування Всесвітнього дня води та багато іншого.      
 Те, як у житті юні іванофранківці ставляться до проблеми води, учасники прес-туру змогли побачити, відвідавши природно-математичний ліцей. Його вихованці власними силами підготували чудову фотовиставку «Вода – джерело життя», виставку плакатів «Три краплинки до океану», презентацію книжки «Водичка-мандрівничка» та представили інсценізацію казки «Краплинка Іта».
За словами  начальника управління економічного та інтеграційного розвитку виконкому Івано-Франківської міськради Богдана Білика, вся та робота, що проведена в рамках проекту «Кожна краплина має значення» та проводиться в рамках кількох інших проектів в нашому місті, безперечно, кардинально змінює ставлення мешканців до використання і споживання водних ресурсів. Крім того, проведені в рамках проектів соціологічні дослідження мешканців Івано-Франківська щодо споживання води взяли на озброєння у своїй роботі працівники КП «Водоекотехпром», що у свою чергу дозволить головній водопостачальній організації міста та громаді відповідально ставитися до водних ресурсів як до необхідної умови сталого розвитку регіону.
Наталка Стрілець
Переглядів: 998 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]