Четвер, 18.04.2024, 08:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 9 » ЖИТТЯ
11:54
ЖИТТЯ
Як застерегти дитячу телеманію

Ми вже давно перестали помічати, що телевізор став повноправним членом нашої сім’ї. Тільки но переступаємо поріг нашої квартири, одразу вмикаємо телевізор, намагаючись побачити щось цікаве. Але навіть не замислюємось над тим, наскільки це може бути шкідливим не тільки для нас, але й для нашої малечі. В компанії з телевізором ми граємось з дітьми, вчимо уроки і навіть їмо. Не дивно, що наші діти віддають перевагу більше комп’ютерам, телевізорам, а не книгам та іграм.

Якщо вірити твердженням науковців, що 80% всієї інформації, котра сприймається людиною за все життя, вона отримує у віці до трьох років, то надзвичайно важливо, яку життєву програму вона одержить у цей час. Потік як зорової, так і звукової телевізійної інформації формує в дитини базу даних, які впливатимуть на все її подальше життя. Агресивність, негативне ставлення до оточуючого світу, розчарування в житті – безпосередні наслідки отриманих у дитинстві вражень.
Майже 90% інформації людина одержує через органи зору. Ось чому для якісного сприйняття навколишнього світу важливо правильне формування зорової системи дитини. Якщо зорові навантаження надмірні, тривалі і постійні та не відповідають віку дитини, то через деякий час це може призвести до розвитку короткозорості. Крім того, яскраве підсвічування з екрана телевізора, особливо при зниженій освітленості в кімнаті, шкідливо впливає на зорову систему, викликаючи головний біль, різь, почервоніння очей.
Також дуже шкідливо для дитячого здоров'я дивитися телевізор під час їжі, що не завжди відомо батькам. Улюблені мультфільми часто виявляються підмогою для мам, які намагаються нагодувати своїх дітей з поганим апетитом: захоплено дивлячись на екран, малюк поглинає все, що йому запропонують. Але, як стверджують лікарі, коли ми їмо і зайняті іншими справами, організм зашлаковується в результаті неякісного перетравлення їжі.
Однак ми не можемо повністю виключити телевізор з життя наших дітей, тому треба шукати розумний вихід. Насамперед потрібно обмежити час перегляду певної передачі для дітей. Дітям віком до 2-х років взагалі не рекомендується дивитися телевізор. Загальна тривалість перегляду телевізійних програм для дітей до 3-х років не повинна перевищувати 30 хв. на день. Діти з 3 до 7 років можуть дивитися телевізор не більше 40-50 хв. на день; з 7 до 13 – не більше 2-х год. на день (при цьому безперервне навантаження повинно бути не більше 1,5 години).
Телевізор потрібно дивитися тільки сидячи; у вечірній час – з включеним додатковим освітленням у кімнаті, в жодному разі не в темряві. Інакше створюється велика різниця між освітленістю екрана і загальною освітленістю в кімнаті, що є несприятливою умовою для роботи зорової системи і призводить до зорового стомлення, а це впливає і на загальний стан дитини. Відстань до екрана не повинна бути меншою трьох метрів.
Батькам необхідно пам'ятати, що зір у дітей знижується поступово і часто вони не помічають цього. Тому, навіть за відсутності скарг, необхідно своєчасно (раз на рік) показувати дитину дитячому офтальмологу. Це дасть можливість виявити можливу патологію на ранніх стадіях і вчасно почати лікування.
БАТЬКАМ НА ЗАМІТКУ:
Щоб ваша дитина не стала телеманом, приділіть їй більше уваги. Ніколи не залишайте телевізор увімкненим для фону, коли діти виконують домашнє завдання, їдять, розмовляють або граються. Можна замінити перегляд телепрограм прогулянкою, іграми на свіжому повітрі. І дуже важливо не відмовлятися від своїх вимог після того, як ви визначили часові обмеження на перегляд телепрограм. Діти почнуть визнавати їх тільки тоді, коли ви будете непохитними. Не пропустіть щасливий час побути з дітьми разом, щоб потім не шкодувати, що вони люблять спілкуватися з комп’ютером і телевізором більше ніж з вами.
Тетяна ЧЕРВАК,
методист обласних курсів НМЦ
та БЖД області

Переглядів: 858 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]