Четвер, 28.03.2024, 17:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 1 » ЗДОРОВ'Я
10:26
ЗДОРОВ'Я
Обережно – ботулізм
Влітку часто зустрічаємося з проблемою  харчових отруєнь


Треба пам’ятати, що до смертельно небезпечних харчових отруєнь належить ботулізм. Збудник ботулізму – ботуліністична клостридія – в зовнішньому середовищі утворює спори, а при розмноженні в харчовому продукті здатна утворювати найсильнішу в природі отруту (токсин). Навіть велика концентрація солі, цукру, а також висока кислотність середовища не послаблює дію ботуліністичного токсину.
Ідеальні умови для ботулізму створюються при герметизації продуктів в консервних банках, в кишечнику риби і тварин після забою, всередині ковбас, окороків. Токсини практично зберігаються стільки ж, скільки і сам продукт, при цьому останній нічим не відрізняється від доброякісного. Але в багатьох випадках продукти, в яких утворився ботуліністичний токсин, можуть мати вигляд зіпсованих, тканини розм’якшуються, з’являється сторонній запах, утворюється газ, що призводить до здування кришок консервних банок.


Період від вживання їжі до проявлення ознак захворювання при ботулізмі може тривати від 2-ох годин до 3-ох діб і більше. Чим більше токсину попало в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим буде перебіг захворювання.
Захворювання починається із загальної слабкості, головокружіння, ослаблення зору, "сітки” перед очима, двоїння в очах, можлива важкість при ковтанні,  втрата свідомості, розлади дихання. Летальний кінець (смерть) може наступити досить швидко від паралічу органів дихання. Тому запорукою успішного лікування є своєчасне звернення по медичну допомогу, рання діагностика і термінове введення протиботуліністичної сироватки.

Щоб запобігти можливим випадкам отруєння та захворювання ботулізмом, необхідно пам’ятати:

1. При консервуванні дотримуватись технології приготування та рекомендованих рецептур, що включає в себе застосування теплової обробки сировини, необхідного вмісту солі, цукру, оцту тощо.
2. Проводити ретельну термічну обробку домашньої консервації перед вживанням.
3. Правильно при наявності холоду зберігати продукти консервації.
Треба пам’ятати, що на ринках, особливо на стихійних, не можна купувати продукти домашньої консервації. Не можна купувати олію, молоко в посуді, який був вже використаний. Не можна купувати на ринках молокопродукти, на які немає талонів про проведену ветеринарно -санітарну експертизу, а також плодоовочеву продукцію, яка не досліджена на вміст нітратів. Адже вживання в їжу овочів, в яких нітрати в кількостях, більших гранично-допустимих рівнів, можуть привести до погіршення стану здоров’я.
Як вберегти себе від нітратів, які є в овочах? Вони обов’язково присутні в овочах. Так закладено природою. Це завжди було, є і буде. Інаша справа – в яких кількостях. При вживанні великої кількості азотистих добрив, вирощуванні в затемнених парниках, неправильному зберіганні і несвоєчасному збиранні врожаю доза нітратів в зелені, стеблі є різною. Тому якщо раціон складено раціонально, якщо їсти в міру, то кількість нітратів, які надходять в організм, не перевищує гранично допустимої концентрації. Треба пам’ятати, що в різних частинах рослин кількість нітратів є різною. Так, у листях петрушки, селери, кропу їх на 50-60% менше, ніж в стеблах.У суцвіттях кольорової капусти на 70% менше, ніж у качані, в листках білокачанної капусти на 60-70% менше, ніж у качані.У поверхневій частині моркви нітратів на 70% менше, ніж всередині. А в огірку, редисці, навпаки, в шкірці на 70% більше, ніж всередині. Тому огірки краще чистити, а також потрібно зрізати місця прикріплення їх до стебел.
Таким чином, використовуючи в їжу ті частини рослин, які містять малу кількість нітратів, можна зменшити їх надходження в організм практично вдвічі.
Кожна господиня повинна пам’ятати деякі секрети кулінарної обробки. Навіть посередня обробка – це обов’язкове миття і чищення – знизять кількість нітратів в овочах на 10-15 %. При вимочуванні у воді протягом двох годин – з листя петрушки, кропу, салату вимивається до 25-30 %. Картоплю, моркву, столові буряки, капусту достатньо потримати у воді протягом години. Квашені, солені, консервовані, мариновані овочі у перші дні їсти не можна, оскільки іде посилене перетворення нітритів в нітрати. Їсти їх можна не швидше, як через 10-15 днів. І ось, що потрібно знати: їсти треба тільки свіжі страви.
Г. ЛОЗА, лікар загальної гігієни
Переглядів: 789 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]