Вівторок, 16.04.2024, 08:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 26 » ЗДОРОВ'Я
10:51
ЗДОРОВ'Я
Серіал «Швидка допомога» по-івано-франківськи
Місцеві лікарі розповідають про цікаві випадки зі своєї практики


Критикувати вітчизняну медицину й недооцінювати знання місцевих медиків стало вже мало не правилом хорошого тону. Ми звикли думати, що медичні дива і курйози – це десь там, далеко, у Західній Європі, США, чи на екрані телевізора, де демонструють черговий серіал. Однак і серед місцевих лікарів багато справжніх професіоналів і ентузіастів своєї справи, а в їхній практиці достатньо випадків, які могли би стати гідним сюжетом захопливої телевізійної саги. І ці історії – не вигадка сценаристів, їх написало саме життя.


Ігор Головчак,            
головний лікар Прикарпатського центру репродукції людини:
Івано-франківська мелодрама

Народження дитини – це завжди диво. Коли ж нова людина з’являється на світ у, здавалося би, повністю безнадійних умовах, то це – справжнє благословення долі. І не потрібно думати, що такі сюжети бувають лише у сльозливих мелодрамах. Одного разу до нас звернулася симпатична молода жінка, яка не могла завагітніти. Під час обстеження виявили, що в неї … не було матки. Ця рідкісна патологія не давала можливості жінці стати матір’ю, адже орган, у якому виношується  дитина, у неї був відсутній. Порадившись із рідними пацієнтки, ми прийняли непросте, але ефективне рішення: у молодої жінки була взята яйцеклітина, штучно запліднена спермою її чоловіка і … вживлена її 53-річній матері. Звичайно, до такого непростого випробування маму пацієнтки, вже немолоду жінку, довелося відповідним чином підготувати. Однак у результаті вона успішно виносила й народила маля. Для нашої молодої пацієнтки та її чоловіка це було велике щастя, в яке вони вже перестали вірити. Адже народжене маля генетично було абсолютно рідним для своїх батьків. Звичайно, й ми, лікарі, були дуже раді, що наша робота сприяла народженню ще однієї маленької людини.

Ія Рекетчук,
співвласниця стоматологічного кабінету «Аполонія-ІФ»:
З лиця води не пити

Приходить якось до нас пацієнт – красень-чоловік, модно вбраний, неначе модель з глянцевого журналу. Аж приємно було, що доведеться лікувати такого привабливого пацієнта. Однак згодом виявилося, що раділи ми передчасно. Красень скаржився на те, що в нього з незрозумілих причин хиталися зуби. Досвідчений лікар завжди намагається знайти глибинну причину тієї чи іншої проблеми, ось і нам здалося, що таке «зубне хитання» – це неспроста. Порекомендували пацієнту пройти обстеження, в тому числі й аналіз крові на сифіліс. І – оце так сюрприз! – він виявився позитивним. Справа в тому, що сифіліс інколи має такий негативний вплив на ясна, в результаті чого зуби починають хитатися. Недаремно кажуть в народі: «з лиця води не пити», адже краса часто буває оманливою. Що стосується нас, то ми лише пораділи, що працюємо в якісних медичних рукавичках.
«Вампірські» зуби
Лікували ми якось пацієнта з помітно загостреними зубами, які довелося пришліфовувати. Зуби досить сильно травмували йому язик, в результаті чого на ньому з’являлася кривава пляма. Ми скерували цього «графа Дракулу» на додаткове обстеження і, як виявилося, саме вчасно. В нього на язику був передраковий процес, можливо, викликаний постійним травмуванням. Ще півроку – і невідомо, чим би могла закінчитися ця «вампірська» історія. Однак, завдяки вчасному втручанню, здоров’я чоловікові вдалося повернути.
«Подвійний» діагноз
Нерідко так буває, що діагноз якогось загального захворювання вперше ставиться саме у стоматологічному кабінеті. Тому, працюючи з молодими колегами, я завжди наголошую: потрібно не лише працювати з тією проблемою, з приводу якої звернувся пацієнт, а й звертати увагу на його загальний стан. Звернулася до нас пацієнтка, яка довго й безуспішно лікувала пародонтит – запалення ясен. Згодом виявилося, що причиною проблем з яснами було ендокринологічне захворювання, про яке жінка й не підозрювала.    Ще одна подібна історія сталася, коли я звернула увагу на бліді слизові оболонки пацієнтки і на «аристократичну» блідість її обличчя. Почала розпитувати і почула скарги на слабкість, швидку втомлюваність. Порекомендувала пройти обстеження, і виявилося, що «аристократична» пацієнтка страждає на анемію. Але ж ця недуга може призвести до серйозних наслідків, якщо її вчасно не лікувати. Тому я була дуже рада, що та пані так вчасно нагодилася до стоматолога.

Марина Дуляновська,  лікар сімейної медицини, керівник  Медичного центру «Aquamarin»:
«Картопляна» історія

Основний напрямок роботи нашого Центру – допомога пацієнтам, які страждають від зайвої ваги. Одного разу мама привела до нас дуже повного хлопчика. Ми прописали йому курс лікування й відповідне дієтичне харчування, якого він повинен був дотримуватися 21 день. Все йшло добре, аж поки про лікування не дізналася бабуся хлопчика. Вона була шокована тим, що ми заборонили її онукові їсти смачну картопельку, щедро политу жиром, а він же так її любить! Ми намагалися пояснити цій пані, що у дитини проблеми з зайвою вагою, і таку їжу її онукові зараз споживати не можна, однак бабуся лише обурено вигукувала: «Та як? Та дитина ж помре без картоплі!» На жаль, у багатьох українських сім’ях свою любов до дитини проявляють не турботою про її здоров’я, а прагненням донесхочу нагодувати смачною, але шкідливою їжею. А нам, у свою чергу, доводиться потім боротися за нормальну статуру і хороше самопочуття наших пацієнтів.
Нерідко ми витрачаємо багато часу на вибір модної сукні, швидкісного автомобіля чи суперсучасного комп’ютера. Однак при цьому досить безвідповідально ставимося до вибору лікаря, якому довіримо своє здоров’я. Але ж воно значно важливіше, ніж наймодніша і найдорожча річ. Тому не варто стверджувати, що в нашому місті «немає хороших медиків», натомість потрібно просто затратити трохи більше часу на вибір спеціаліста, до якого ви звернетеся. Адже в кінцевому випадку ваше здоров’я – у ваших руках.
Записала Олена БУЧИК
Переглядів: 1008 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]