Субота, 20.04.2024, 11:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 26 » ЗДОРОВ'Я
10:48
ЗДОРОВ'Я
Метеозалежність та серцево-судинні захворювання

Ми завжди з нетерпінням чекаємо весни та літа. Бо кожен уявляє ці пори року теплими та погідними. Проте все частіше ми стикаємось з такою проблемою, як перепад температури, що досить часто впливає на організм людини будь-якого віку. Що ж говорити про літніх людей, у яких за такої погоди загострюються  та ускладнюються хвороби серця, понижується чи підвищується артеріальний тиск.

Щоб зрозуміти, як погода впливає на організм людини, лікар повинен зібрати безліч даних: чи добре вона переносить зміни клімату і погоди, чи змінюється її поведінка через зміни в атмосфері, як розвивається хвороба, якщо пацієнт хворий. Проаналізувавши ці дані, лікар визначає індекс погодної чутливості і робить висновок, чи відповідають нормі реакції організму людини.
Часто поля впливають на фізіологічні зміни в стані організму, що може негативно впливати на людину. Це так звані метеорологічно чутливі особи, самопочуття яких залежить від типу погоди. Відомо чотири медичні типи погоди.
Перший – надзвичайно сприятливий, коли фізичні характеристики погоди (напруженість полів, атмосферний тиск,  освітленість, напрямок та сила вітру, температура) майже не змінюються протягом тривалого часу, що буває досить рідко.
Другий – сприятливий, який є перехідним, бо починають змінюватись погодні характеристики, які формують третій тип погоди – несприятливий. Ці два типи погоди проявляються найчастіше.
Третій тип погоди небезпечний для людей зі слабким здоров’ям, бо відбуваються досить різкі зміни кров’яного тиску, стану кровоносних судин – виникають інфаркти, інсульти.
Наступний – четвертий тип погоди – надзвичайно несприятливий. Формується при надзвичайно швидких змінах метеорологічних умов. Це характерно для урагану, шторму – погодам з надзвичайно швидкими змінами метеоумов.
Перенапруження організму, щоб подолати дії зовнішніх факторів, сприяє більш активним проявам різних хвороб – гіпертонії, інсультам, серцевим нападам, кровотечам, різкому погіршенню самопочуття.

Гіпертонія
Найбільш негативний вплив на організм людини має перепад атмосферного тиску .
Адже різка зміна погоди призводить до стрибків артеріального тиску. Тому його потрібно контролювати та нормалізувати. Це треба робити людям старшого віку, спортсменам, а також тим, у кого є гіпертонічна хвороба – одне з найпоширеніших захворювань. Зазвичай її виявляють випадково. Підвищення тиску часто не супроводжується жодними скаргами, або вони є неспецифічними: головний біль, неспокій, втомлюваність. Тому протягом довгого часу людина може і не здогадуватись про наявність у неї артеріальної гіпертензії. Її виникненню сприяє надмірна вага, зловживання алкоголем, куріння, мала фізична активність, неправильне харчування, стреси, побічна дія ліків, спадкова схильність.
Також не варто зловживати кухонною сіллю – треба недосолювати їжу, не вживати маринованих продуктів та копченостей. Та постійно мати при собі тонометр, щоб знати, який у вас тиск, та в разі підвищення – прийняти відповідні препарати. Необхідно вчасно звернутись до лікаря, щоб виявляти хворобу на ранніх стадіях.

Стенокардія
Підвищена вологість повітря, коливання атмосферного тиску, надмірне хвилювання, фізичні навантаження, тютюнопаління, алкоголь, перебування у задушливому приміщення можуть спровокувати напад стенокардії. Симптомами цього захворювання є гострий біль у грудях через гостру нестачу кровопостачання. Зазвичай біль виникає у передранковий час – о 4-ій чи 5-ій годині. Найпершою профілактикою стенокардії є відмова від куріння, зловживання цукром, кавою, алкоголем. Обов’язкове перебування на свіжому повітрі, раціональне харчування з обмеженим вживання продуктів з високим вмістом холестерину (ікра, нирки, мозок, жирні сорти риби). Натомість продукти моря, рослинна їжа, кисломолочні продукти містять протихолестеринні (ліпотропні) речовини, які гальмують прогресування атеросклерозу.
Івано-Франківщина – метеонесприятливий регіон. У нас є проблеми з підвищеною вологістю, а коли до цього додаються серцево-судинні захворювання, необхідним є не самолікування пацієнта, а своєчасне звернення до лікаря – спеціаліста.
За різних температурних перепадів пацієнтами можуть стати і молоді люди, і офісні працівники, які скаржаться на запаморочення, задуху, нудоту, головний біль, зниження чи підвищення артеріального тиску. Найбільш чутливі в такий період –  літні люди, адже всі хронічні хвороби загострюються.
У всьому світі медицина, як правило, є профілактичною. За кордоном люди самі дбають про своє здоров’я, проходять систематичні медичні огляди. Українці звертаються до людей у білих халатах тоді, коли хвороба уже прогресує, пояснюючи такий стан речей важким матеріальним становищем, дороговизною ліків. Але попри домашні проблеми, здоров’я нічим не заміниш і не купиш.
Бережіть своє здоров’я – це найцінніший скарб! Приділяйте йому належну увагу. Тоді все вище написане Вас не стосуватиметься.
Любомира БРОДА,
лікар-кардіолог,
завідуюча відділенням профілактики  і консультативної допомоги міської поліклініки №3
м. Івано-Франківська
Переглядів: 767 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]