П`ятниця, 29.03.2024, 13:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 5 » ЗДОРОВ"Я
11:17
ЗДОРОВ"Я
Користь і шкода від сонячних ванн

Довгоочікуване літо в розпалі… Стовпчик термометра сягає за 30 градусів, і багатьох з нас тягне з душних офісів як не до моря, то хоча б на берег Бистриці. Купатися і засмагати бажає чи не кожний, але не кожний знає, як правильно приймати «сонячні ванни», щоб була для здоров’я користь, а не шкода.

Сонце – друг для розумних

Засмага, яку ми так полюбляємо, насправді є захисною реакцією орга-нізму на сонце. Внаслідок дії ультрафіолетових променів у зовнішньому пласті шкіри виробляється пігмент меланін. Він поглинає теплові промені, захищаючи шкіру від інфрачервоних сонячних променів, що можуть викликати загибель клітин і перегрівання організму.
Ультрафіолет під час нетривалої дії позитивно впливає на наш організм, допомагає обміну речовин, загартовує нашу шкіру. Він корисний для кісткової та гормональної системи. Сонце допомагає тим, хто має проблеми із шкірою (вугрі, псоріаз), сприяє загоєнню ран. Недостатність ультрафіолетового випромінювання погіршує самопочуття, викликає дитячий рахіт, різко знижує активність захисної системи організму.
Сонячні ванни також допомагають при болях у м’язах та ревматизмі, під впливом ультрафіолетових променів значно підвищується вміст антитіл у крові, що підвищує стійкість нашого організму до інфекційних та вірусних захворювань. Достатньо лише 15 хв. сонячних ванн на обличчя та руки, щоб виробилася добова доза вітаміну.

Коли засмагати і як
В середній кліматичній смузі нашої країни найкраще засмагати з 10 до 12 год., а на півдні – з 8 до 11 год. Перші сонячні ванни слід приймати 5-10 хв., не довше. Поступово тривалість процедури можна збільшити до 40-60 хв., але не перевищувати 1,5 години. Варто обмежити до мінімуму перебування на сонці людей похилого віку та дітей. У дітей шкіра дуже чутлива, і надмірне сонячне випромінювання може спричинити опіки, що підвищує ризик захворювання шкіри.
У юному віці здебільшого прагнуть засмагати біля річки, озера чи моря, щоб заодно покупатися. Але входити у воду під час сонячних ванн шкідливо для здоров'я. Нерідко це призводить навіть до нещасних випадків. Після купання не варто одразу виходити на сонце – волога шкіра надто чутлива до ультрафіолетових променів. Краплі на тілі діють як лінзи, посилюючи сонячне опромінення. Якщо крапля виявиться на родимці, може спрацювати механізм запуску злоякісного процесу.
Також слід використовувати сонцезахисні креми. Бажано, щоб крем був водозахисним, його необхідно наносити за 20 хв. до виходу на сонце, а також після купання.

Сонце диктує раціон
Щоб засмага на тілі була гарною, можна скористатися засобами природної косметики – гвоздичною, горіховою, персиковою чи іншою олією або міцною заваркою чаю. Але не слід користуватися на пляжі декоративною косметикою, дезодорантами і духами – вони можуть спричинити появу пігментних плям.
Спати на сонці небезпечно, бо можна отримати тепловий удар. Якщо ви все ж захотіли прилягти, то поверніться ногами в напрямку до сонця, голову прикрийте рушником, ще краще – легким солом'яним капелюхом. Не забувайте і про сонцезахисні окуляри.
Якщо на пляжі у вас розболілася голова, починає огортати сонливість чи з'являється дратівливість, слід одразу ж перейти в тінь – не виключено, що таке погіршене самопочуття зумовлене зниженням артеріального тиску.
Щоб захиститися від зневоднення, потрібно пити воду, найкраще негазовану. Не можна вживати алкогольні напої!
Варто також сказати, що сонячне світло зменшує в організмі кількість вітаміну С. Тому необхідно включати в свій раціон продукти, що багаті ним – капусту, смородину, цитрусові, ківі, петрушку, болгарський перець.
Переглядів: 799 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]