Середа, 24.04.2024, 12:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 23 » ЗДОРОВ"Я
11:02
ЗДОРОВ"Я
Здоровому і хрін за цукор

Захворіти взимку на грип  не штука. А ось одужати не так і легко. Медики кажуть, що людина за тиждень грипування втрачає річний запас сил.
Як відновити сили та здоров’я після цієї підступної хвороби? Чим допомогти організму видужати? Про це розмовляємо із  терапевтом Івано-Франківської  міської поліклініки №3 Стефанією Скрипник.


– Людина перехворіла на грип, закрила лікарняний, вийшла на роботу. Але ще кілька днів відчуває слабкість. Що це означає?
– Такий стан називається астенією. Можна скоротити його період, а ось уникнути не вдасться. Молоді, зазвичай здорові, люди цілковито відновлюються за 5-7 днів. Літні ж, буває, хворіють ще цілий місяць.
Що робити? По-перше, поберегти решту сил. Я раджу своїм пацієнтам після хвороби не перенапружуватися, не хапатися за великі справи, а більше відпочивати. Дітям після грипу дають звільнення від фізкультури. Слід остерігатися протягів, вітру, не пити нічого холодного, одягатися так, щоб було тепло, але при цьому не перегрітися.
По-друге, забезпечити організм енергією. Щодня випивати хоча б горня курячого бульйону, який допомагає організму боротися з бактеріями й відновлювати сили. Корисний він і для серця, яке під час хвороби також перетрудилося. У цей час особливо відчутна втрата білків, тому треба їсти нежирне м’ясо, сою, квасолю, горіхи та рибу.
Щоб відновити імунні клітини крові, потрібне залізо та цинк, тобто м’ясо, печінка, крупи. Дуже корисно у цей час вживати свіжі фрукти. Особливо ананаси, банани, манго. Або ж випивати по 2 склянки біойогурту чи кефіру.
Якщо ж одужання йде поволі, це означає, що організму потрібен вітамін С. Одна склянка свіжого апельсинового соку – добова потреба організму у цьому вітаміні.
Тим, хто переніс важку форму грипу, я б порадила не полінуватися, а приготувати собі універсальну суміш, у якій є все конче потрібне – і вітаміни, і мінерали, і білки, й жири та вуглеводи. Беремо по 300 грамів волоських почищених горіхів, кураги та родзинок, 2 лимони з цедрою, перемелюємо на м’ясорубці і додаємо 300 грамів меду. 1-2 ложки такого смаколику на день – і ви відразу відчуєте приплив сил.
– Грип особливо небезпечний для гіпертоніків та сердечників. Як вони його повинні лікувати?
– Будь-яке поєднання недуг не несе нічого доброго. Адже при вірусному захворюванні дуже часто загострюється хронічне.
При грипі треба багато пити чаю з малиною та медом, трав’яних узварів, теплого молока з маслом і медом як ефективний відхаркуючий засіб. А гіпертонікам строго дозується денна кількість рідини, інакше підвищуватиметься тиск. Тим паче, що під час грипу не можна вживати сечогінного препарату.
Тим, у кого проблема з тиском, вважливо під час хвороби постійно контролювати його рівень. Якщо лікар радить пити багато теплого, то бажано, щоб це був червоний чай «Каркаде» (суданська троянда). Цим одночасно й тиск будете знижувати. Хоча понад півлітри цього напою на день не рекомендую.
Сердечникам у першу чергу я б порадила рослинні препарати – запарити плоди глоду, корінь валеріани, вживати вітаміни групи В, препарати метаболічної дії, які прискорюють обмін речовин на клітинному рівні.
А ще не зайве піти до кардіолога й зробити контрольну кардіограму, аби переконатися, що грип не зашкодив.
Але найкраще – це не хворіти. Бо як кажуть у народі, здоровому і хрін цукром видається.
Розмовляла
Олександра БІЛЕЦЬКА


Переглядів: 875 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]