Четвер, 28.03.2024, 13:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 15 » ЗАПИТУЙТЕ-ВІДПОВІДАЄМО
12:38
ЗАПИТУЙТЕ-ВІДПОВІДАЄМО
На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик. 

– Чи буде ЄРЦ укладати договори на утримання будинків з власниками та наймачами квартир?

– Договір вважається укладеним як договір приєднання відповідно до ст. 634 Цивільного кодексу з моменту початку споживання послуги, тобто з моменту передачі будинку в управління КП «Єдиний розрахунковий центр». Текст договору було опубліковано в офіційному виданні Івано-Франківської міськради газеті «Західний кур’єр» та на сайті підприємства.
Водночас для захисту своїх інтересів споживачі мають право отримати належний їм примірник договору в ближчому офісі КП «ЄРЦ». Відповідне запрошення регулярно друкується в рахунках, а також розміщується на дошках оголошень будинків.

– Чи є підстави сплачувати за комунальні послуги до моменту укладання письмового договору?
– Підстави є, оскільки послуги фактично надаються. Зокрема, працює аварійна служба, паспортисти видають довідки, подвір’я прибирається, електро-енергія для місць загального користування постачається.
Відповідно до ст. 68 ЖК України споживачі зобов’язані своєчасно вносити плату за комунальні послуги. Згідно із ст. 162 ЖК України плата за комунальні послуги у житловому приміщенні, що належить громадянинові, береться, крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами, у строки, визначені угодою сторін.
Суди вважають, що договір між позивачами та відповідачами є укладеними, незважаючи на відсутність письмового договору, оскільки сторони тривалий час виконують конклюдентні дії: позивачі надають послуги, а відповідачі ці послуги отримують. Всі подані ЄРЦ позови на визнання договірних правовідносин підприємством виграні.

– Чому наданий для підписання договір відрізняється від типового, затвердженого урядом?
– Згідно з ч.3 статті 20 Закону «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Виконавцем відповідно до Закону є суб’єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.
Типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року №529. Сторони не можуть відступати від змісту типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, але мають право конкретизувати його умови.
КП «ЄРЦ» підготувало договір на управління та утримання житлових будинків саме на основі типового та конкретизувало його положення без зменшення обсягів прав, обов’язків сторін та якості послуг.

Запитання до керівництва ЄРЦ надсилайте за адресою: 76000, м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 6, редакція газети  «Західний кур’єр».

Переглядів: 640 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]