Четвер, 25.04.2024, 14:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 31 » Запитуйте–відповідаємо
11:44
Запитуйте–відповідаємо
На запитання читачів відповідає директор  КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик.

— Чи має право підрядник ЄРЦ зривати підлогу в квартирі для ремонту труби гарячого водопостачання будинку?
— Згідно із ст. 17 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний забезпечити доступ до мережі, арматури, засобів обліку, розподільчих систем представників виконавця/виробника за наявності в них відповідного посвідчення: 1) для ліквідації аварій — цілодобово; 2) для встановлення і заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення технічних та профілактичних оглядів, зняття контрольних показників засобів обліку тощо — згідно з істотними умовами договору.
У випадку необхідності такі роботи виконуються підрядником, а вартість робіт з доступу до мереж, зокрема демонтажу та монтажу підлоги, інших конструктивних елементів будинку включається до загального кошторису робіт.

— Нам нарахована плата за ремонт внутрішньобудинкових систем — заміну стояка гарячого водопостачання та водовідведення. Однак ми не користуємось послугами гарячого водопостачання, оскільки в нашій квартирі є індивідуальне опалення.
— Власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку. (Стаття 382 Цивільного кодексу України).
Згідно із ст. 151 Житлового кодексу УРСР (чинного до цього часу із змінами) громадяни, які мають у приватній власності житловий будинок (квартиру), зобов’язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку прибудинкову територію.
Власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 322 Цивільного кодексу України).
Таким чином, незалежно від факту користування окремим елементом обладнання, що перебуває у спільній власності, всі співвласники зобов’язані нести тягар з його утримання та ремонту.

P.S.
Запитання  до керівництва ЄРЦ надсилайте  за адресою: 76000,    м. Івано-Франківськ,  вул. Грюнвальдська, 6, редакція газети  «Західний кур’єр».

Переглядів: 775 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]