П`ятниця, 29.03.2024, 11:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 15 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
14:13
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Чи є нашими наші кошти?!


Микола ВІТЕНКО,
секретар Івано-Франківської міськради

"Боже, дай мені розум і душевний спокій, щоб змиритися з тим, чого я не можу змінити;
силу, аби змінити те, що можу, і мудрість відрізнити одне від другого”.

                                                                                                     Климентій Шептицький

Якщо на початку року розставляються пріоритети на поточний рік і вони відображаються в бюджеті міста, то літо – це найцінніша пора для реалізації всього запланованого. Це в першу чергу ремонт доріг, ремонт житлового фонду, підготовка міста до осінньо-зимового періоду та багато-багато іншого.
Звичайно, можливості міського бюджету вкрай обмежені і це пов’язано в першу чергу з політикою столичної влади, яка, по-перше,  свідомо завищує показники дохідної частини та занижує необхідні витрати, що призводить до його невиконання через недостатність коштів, і як наслідок – багато запланованих робіт не робиться. По-друге, з року в рік скорочується число податків, які надходять до міського бюджету і перекочовують вони до державного бюджету, а звідти у вигляді субвенцій можуть повернутися до міста, а можуть і не повернутися. Пріоритети теперішньої влади відомі – фінансування в першу чергу регіонів, де вони користуються електоральною підтримкою.
Але навіть при такому стані речей потрібно максимально ефективно використати наявні кошти. Тут вирішальне значення має оперативність виконавчої гілки влади міста (департаментів, управлінь) та своєчасне фінансування виконаних робіт зі сторони Державного казначейства. На жаль, цьогоріч наше місто регулярно зіштовхується з проблемою неналежного фінансування зі сторони Держказначейства, а тому невчасно отримує свої кошти за виконані роботи. Як наслідок – зриваються плани виконання ремонту доріг, ремонту лікарень та шкіл, а наздоганяти це восени буде дуже непросто.
Ось так і виходить, що є місцева влада, яка ухвалює бюджет та розставляє пріоритети, а що першочергово фінансувати, визначають люди, які ніякого відношення до міста не мають, а є частинкою адміністративної вертикалі столичної влади.
Від депутатів ВО «Свобода» у Верховній Раді України було з цього приводу зареєстровано законопроект, який би дозволив виправити цю ситуацію та дати можливість  місцевій владі самостійно та більш оперативно використовувати необхідні для міста кошти, але, звичайно, більшість його не підтримала. Напевне, нинішня влада вважає, що зі столиці та обласних державних адміністрацій видніше, що робити на місцях, а що ні. Хоча досвід країн Європи свідчить про абсолютно протилежне – там сповідується політика децентралізації влади, бо вони давно вже розуміють, що це набагато ефективніше. На жаль,  з таким підходом до справ ми ще довго будемо радіти за розвинені країни Європи і дивуватися, чому в нас все не так…
Переглядів: 629 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]