Четвер, 28.03.2024, 12:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 23 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
13:13
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Сервітути: кому вони потрібні?

Андрій ГНАТІВ,депутат міської ради, фракція ВО «Свобода»

Рішеннями Івано-Франківської міської ради минулої каденції були затверджені Положення про сервітутне користування часткою земельної ділянки, що знаходиться у комунальній власності територіальної громади м. Івано-Франківська (рішення 41 сесії від 04.06.2009 б/н), та Порядок оформлення права користування частиною земельної ділянки для прибудови  до житлового будинку, що розміщений на землях комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська (рішення 44 сесії від 30.07.2009 б/н).
Згідно з зазначеними рішеннями, для розміщення пересувних лотків   швидкого   харчування,   холодильних   вітрин  тощо, здійснення добудови для влаштування входу, приміщення санвузла, кухні, паливної, балкона, літніх приміщень та інших видів прибудов для обслуговування нерухомого майна достатньо було укласти з міською радою договір сервітутного користування земельною ділянкою. Процедура, на перший погляд, проста і зрозуміла. Але є «але».
Івано-Франківська міська рада як орган місцевого самоврядування в своїй діяльності керується принципом законності. Так, до виключної компетенції міської ради належить вирішення, відповідно до закону, питань регулювання земельних відносин (п. 34, ч. 1., ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).
Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України документами, що посвідчують право на земельну ділянку, є:
- державний акт на право власності на земельну ділянку;
- державний акт на право постійного користування земельною ділянкою;
- договір оренди землі;
- цивільно-правовова угода щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;
-  свідоцтво про право на спадщину.
Таким чином, на даний час ніяких інших, крім зазначених вище, документів, які б посвідчували право фізичної чи юридичної особи на земельну ділянку, законодавством не передбачено.
Що стосується сервітутів, то відповідно до ст. 98 Земельного кодексу України, право земельного сервітуту  –  це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками) для:
а) проходу та проїзду на велосипеді;
б) проїзду на транспортному засобі по наявному шляху;
в) прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій;
г) прокладання на свою земельну ділянку водопроводу із чужої природної водойми або через чужу земельну ділянку;
ґ) відведення води зі своєї земельної ділянки на сусідню або через сусідню земельну ділянку;
д) забору води з природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право проходу до природної водойми;
е) поїння своєї худоби із природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право прогону худоби до природної водойми;
є) прогону худоби по наявному шляху;
ж) встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів з метою ремонту будівель та споруд;
з) тощо.
Враховуючи викладене, право земельного сервітуту не передбачає розміщення пересувних   лотків   швидкого   харчування,   холодильних   вітрин   тощо, здійснення добудови для влаштування входу, приміщення санвузла, кухні, паливної, балкона, літніх приміщень та інших видів прибудов для обслуговування нерухомого майна. Крім того, особи, які укладали з міською радою договори сервітутного користування земельною ділянкою, не були власниками або землекористувачами суміжних земельних ділянок.
Таким чином, затверджуючи зазначені договори, міська рада діяла всупереч чинному земельному законодавству, що тягне за собою цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства (ст. 211 Земельного кодексу України).
Залишається тільки риторичне питання: кому потрібні такі сервітути?
Переглядів: 884 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]