П`ятниця, 19.04.2024, 02:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 16 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
12:07
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Володимир Чорноус,
депутат міської ради, фракція «УДАР-Громадський форум»


Прозорість – ворог зловживань

31 січня ц.р. сесія Івано-Франківської міськради відмовилася оприлюднити на шпальтах «Західного кур’єру» звіт нашої контрольної комісії про зловживання міських чиновників. Така позиція депутатської більшості різко розходиться із задекларованим ними курсом на прозорість та відкритість роботи ради. Що ж, доведеться скористатися депутатською колонкою, щоб принаймні частково довести актуальну інформацію до відома городян.

Отже, контрольна комісія з вивчення та перевірки матеріалів ЗМІ щодо фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів була створена 17 березня 2011 року у складі 8 депутатів від усіх фракцій міської ради. За 10 місяців роботи мною як головою комісії було спрямовано 38 звернень у різні органи влади, підприємства та організації стосовно оприлюднених у місцевих ЗМІ фактів нецільового використання бюджетних коштів. Наперед запевняю, що дана інформація знайшла документальне підтвердження.
В оприлюдненому на сесії звіті я акцентував увагу депутатів на неспростовних фактах заподіяння кількамільйонних збитків міському бюджету та громаді міста в цілому. Зокрема, це стосується придбання спеціальної гідравлічної установки для санації/заміни трубопроводів газу, води і каналізації, яка дає можливість, не розкопуючи доріг чи тротуарів, замінити протягом дня до 300  метрів зношених труб. Це дало би змогу значно скоротити втрати тепла і води в мережах, зменшити ризик катастроф внаслідок витоку газу, уникнути значних витрат на заробляння розкопок при поривах мереж (близько 1 млн. грн. щороку). Тим не менш, санаційна установка вже два роки стоїть без використання. Більше того, внаслідок свідомих дій міського керівництва щодо невиконання угоди про її придбання та зволікання з виконанням рішення суду на користь продавця, місто втратило 202 тис. грн., зайво відшкодованих з бюджету. 
Удвічі більші збитки потяг за собою процес створення геоінформаційної системи Івано-Франківська, який супроводжувався явними порушеннями вимог тендерного законодавства. В результаті місто заплатило 397,7 тис. грн. за науково-дослідну роботу, непридатну для практичного застосування. Проте будь-яких спроб для повернення коштів від виконавця роботи (позову до суду чи інших дій) керівництвом міста не здійснювалося.
Але це ще не межа підозрілої «щедрості» за рахунок платників податків: в історії з придбанням «швидких допомог» з’ясувалось, що кричущі порушення в ході тендерних закупівель призвели до втрат бюджетних коштів у розмірі 2,8 млн. грн. Інакше кажучи, замість 14 автомобілів місто могло придбати 34! Розтрата виглядає ще цинічнішою, оскільки виявилося, що придбані «швидкі» не відповідають нормативним вимогам МОЗ України до санітарного автотранспорту.
Крім того, у розпорядженні комісії є документи та свідчення на підтвердження фактів і з інших публікацій ЗМІ. Зокрема, це стосується свідомого доведення міським керівництвом до банкрутства ЖЕО, самовільного затвердження на користь приватних структур титульних списків щодо капітального ремонту будинків і т.п.
Загалом, на думку комісії, у виявлених діях посадових осіб міськвиконкому містяться ознаки злочинів, передбачених  ч.2 ст.364 Кримінального кодексу «Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки»,  ч.3 ст.365 «Перевищення влади або службових повноважень, яке спричинило тяжкі наслідки»,  ч.2 ст.367 «Службова   недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки».
Тим дивнішою була реакція ради на звіт комісії: його просто зігнорували! Втім, прокуратурою області за даними фактами порушені кримінальні справи і активно ведуться слідчі дії. Щиро вірю, що цього разу до відповідальності притягнуть справжніх винуватців, а не рядових виконавців чужої злочинної волі.
Переглядів: 863 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Українець  
0
Козліно сей Чорновус, підла людина, не вірте йому...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]