П`ятниця, 29.03.2024, 15:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 2 » трибуна депутата
11:50
трибуна депутата
Енергетична перспектива

Роман ЯКОВИНА, депутат облради, фракція ВО «Свобода»

Як відомо, енергетичні джерела – це матеріальні субстанції, в яких зосереджена енергія, що використовується в життєдіяльності людства. Нині основними є невідновлювальні джерела енергії, тобто такі, які утворені і накопичені в надрах планети.
У світовій енергетиці відбувається супротивний рух двох процесів. З одного боку, інтенсивно зростає споживання енергії. Використання моторного палива в 2030 році збільшиться в 7-8 разів порівняно з 2011 роком. З другого боку, запаси викопних енергетичних ресурсів стрімко зменшуються і,  залежно від виду,  їх залишилося на 40 - 250 років.
 Питома енергоємність економіки України набагато перевищує енергоємність на одиницю продукту країн світу, що є наслідком низьких темпів впровадження енергоефективних технологій. Це лягає важким тягарем на економіку, яка енергетично залежна від зовнішніх постачань.
Україна імпортує майже половину енергоносіїв, із них 60% з Росії. Чималий відсоток імпорту ставить нас в політичну та економічну залежність від Росії.
З огляду на це необхідно змінювати структуру енергетичного балансу з традиційної енергетики на відновлювальні види енергії - енергію сонця, землі, вітру, води, повітря, біомаси. На сьогодні відновлювальні джерела енергії в енергетичному балансі становлять близько 2,5 – 2,8 %.
Водночас у високорозвинених країнах Європи відновлювальні джерела енергії становлять понад 10% і до 2020 року в загальному енергоспоживанні частка відновлювальних видів енергії повинна зрости до 20%.
 Раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів є однією із актуальних проблем. На моє переконання, одним із найперспективніших напрямків її вирішення є застосування нових енергозберігаючих технологій і відповідного обладнання, використовуючи енергію сонця, води, землі, повітря (сонячні модулі, теплові насоси, теплові колектори та ін.)
Як пріоритетний напрямок щодо  ширшого використання джерел енергії сонця, землі, води, повітря, найбільший інтерес представляє галузь теплохолодопостачання для комунальних господарств міст, сіл, навчальних закладів, лікарень, готелів, будинків відпочинку, житлових секторів. Сукупне застосування технологій сонячних модулів, теплових насосів та колекторів дає можливість локального забезпечення енергопостачання (опалення, гаряче водопостачання, освітлення) багатоповерхових будинків, промислових, сільськогосподарських споруд тощо.
Такі системи успішно впроваджуються в Криму, Київській, Одеській, Херсонській, Львівській областях. В окремих районах м. Києва впроваджуються системи освітлення вулиць, під’їздів, парків, скверів, що базуються на роботі сонячних модулів.
Переваги технологій використання нетрадиційних (відновлювальних) джерел енергії,  порівняно з їх традиційними аналогами, пов’язані не тільки із значним скороченням затрат енергії в системах життєзабезпечення будинків і споруд, але із екологічною безпекою, а також новими можливостями в царині підвищення ступеня автономності систем теплопостачання, освітлення.
Переглядів: 823 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]