П`ятниця, 19.04.2024, 19:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 16 » ТИЖДЕНЬ
10:54
ТИЖДЕНЬ
Гра на мільйон

Одним з найбільш резонансних рішень нинішнього складу депутатського корпусу міської ради стало утворення в липні 2010 року господарчого товариства «Професійний футбольний клуб «Прикарпаття», яке взяло на себе зобов’язання щодо добудови центрального стадіону «Рух», реконструкція котрого ведеться майже чверть століття, а також утримання впродовж п’яти наступних сезонів однойменної футбольної команди. Загальна вартість проекту оцінюється сумою у півмільярда гривень. За рік, що минув, однак, головна арена краю анітрохи не змінилася. На обидві ноги шкутильгає й футбольна команда, яка втратила місце у першій лізі національного чемпіонату. То працює проект чи ні? Якщо – ні, то чому?

Хутко казка мовиться…
...та не хутко діло робиться. Одного рішення у справі ПФК «Прикарпаття» виявилося недостатньо. За час, що минув, народні обранці неодноразово поверталися до «футбольно-стадіонного питання», вносячи корективи у свої попередні рішення – чи то з подачі інвестора, чи з власної ініціативи.
Фактично крапку у бюрократичних процедурах було поставлено лише через рік, в липні 2011-го. Засновниками ТОВ ПФК «Прикарпаття» стали ТОВ «Скорзонера» (61% акцій у статутному фонді) і міськвиконком (39%), хоча попередньо планувалося включити сюди і ФСК «Прикарпаття» – клуб, від якого «новачок» успадкував права на виступ в чемпіонаті України. 
– Всі документи, необхідні для повноцінної діяльності клубу нами ухвалені, – розповідає секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків. – Підприємство створене. Внесок міста у статутний фонд товариства – стадіон та прилегла земельна ділянка. Всі формальності щодо них завершено, акти прийому-передачі підписані. Натомість інвестор повинен переказати на рахунок ТОВ ПФК певну суму коштів. За рішенням сесії перша половина вже мала надійти (йдеться про майже 80 млн. грн. – прим. ред.), друга – впродовж року.
Ми скерували листа до інвестора, щоб він проінформував депутатський корпус про виконання своїх зобов’язань, надав план фінансування команди і робіт на стадіоні. Наразі, як нам повідомили, команда забезпечується в обсягах, необхідних для виступів на рівні другої ліги. Правда, з боку інвестора є нарікання на те, що досі не підписано договір правонаступництва між попереднім і чинним клубами, через що ПФК «Прикарпаття» не може виконувати свої зобов’язання у повному обсязі. Не знаю з чим це пов’язано. Можливо справа в персоналіях: інвестор прагне вести самостійну політику з підбору кадрів і таке інше…

«Дай мільйон»
«Дай мільйон, дай мільйон…» – просили у громадянина Корейка персонажі безсмертного твору Ільфа і Петрова «Золоте теля». Щось подібне відбувається за лаштунками франківського клубу. Як стало відомо «ЗК» з добре поінформованих джерел, каменем спотикання при підписанні договору правонаступництва стала сума боргів, які мають перейти до ПФК «Прикарпаття» від попередників, – майже мільйон американських доларів (7,6 млн. грн)! Інвестор вважає її завищеною.
Звідки узявся мільйон? Приблизно 40 відсотків – заборгованість по заробітній платі. Приблизно стільки ж – позики від приватних осіб, використані на утримання клубу в минулому сезоні. Серед тих, хто жертвував своїми кровними задля прикарпатського футболу, – відомі в футбольних колах люди, навіть гравець національної збірної!!!
Це так би мовити свіжі борги. Але є й більш давні. Виявляється чотири роки тому згідно з угодою правонаступництва ФК «Факел» поступився місцем в 1 лізі реанімованому «Прикарпаттю» не просто так, а за... 1 000 000 (один мільйон) гривень. Ще на 300 000 грн. претендує асоціація «Футбол-Захід», один з співзасновників «Факела». Що це – «відкупне» чи знову борги? Цікаво, що в бухобліку попереднього «Прикарпаття» вони не відображені, але зареєстровані у ПФЛ. Чому так – не зрозуміло.
Словом, справа зайшла в глухий кут. «Низи» домовитися не можуть. Схоже, «розрулювати» ситуацію доведеться небожителям українського політикуму, з якими пов’язують відомий бренд. Їм фінансувати команду, їм добудовувати стадіон, їм, зрештою, і вирішувати – платити за старими боргами, чи ні. А якщо платити, то скільки. І допоки не завершиться ця гра без м’яча, про якісь успіхи на зелених полях годі й мріяти…  
Олександр Чорний

P.S. У вівторок, 13 вересня, Центральна Рада Професіональної футбольної ліги України прийняла до своїх лав ТОВ ПФК «Прикарпаття» як правонаступника ФСК «Прикарпаття», хоча правонаступницькі документи між клубами досі не підписано. Гра триває...
Переглядів: 1029 | Додав: bond | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]