П`ятниця, 19.04.2024, 05:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 2 » ТЕМА
12:04
ТЕМА
Краща школа та, що ближча до дому
Батьки першокласників, обираючи школу, звертають увагу насамперед на особу першого вчителя, чисті класи і гарантію безпеки здоров’я дитини



Сьогодні перший дзвінок покликав за парти франківських шкіл понад дві з половиною тисячі першокласників. Перший рік навчання для дитини є вирішальним. Тому дуже важливо не помилитись з вибором школи, щоб найближчі одинадцять років життя перетворились у захоплюючу подорож в Країну знань, а не у відбування тяжкої повинності.
У місті Івано-Франківську є 40 денних загальноосвітніх навчальних закладів, тому вибирати є з чого. Проте роками спостерігається така ситуація: престижні чи, як кажуть у народі, «блатні» школи переповнені, принаймні коли йдеться про перші класи, тоді як непопулярні школи не наповнені (йдеться про недостатню кількість учнів у перших класах і про мінімальну кількість самих класів). 


Рейтинг – справа невдячна

Цього року спостерігається позитивна тенденція збільшення кількості першокласників, загалом школи набрали 94 перших класи, що на два класи більше, ніж минулого навчального року.
Проте все частіше батьків майбутніх першокласників цікавить інформація про школу, у якій навчатиметься їхня дитина. Ідеться про педагогічний стаж і професійний рівень вчителів, організацію навчального процесу, наявність групи продовженого дня, секцій, гуртків, додаткових предметів, поглибленого вивчення іноземних мов, рівня безпеки, якості харчування, умови навчання, обладнання  класів. Це б значно полегшило пошуки тієї школи, у якій вашому малюку буде найзручніше.
У міському управлінні освіти зізнаються, що формувати офіційні рейтинги шкіл – справа невдячна. Адже критеріїв чимало, і щоб вивчити реальний стан речей у кожному навчальному закладі, потрібен час, кошти та незалежні фахівці.
«Щоб визначити рейтинг школи, потрібно врахувати якнайменше 20 напрямків діяльності навчального закладу, – говорить начальник управління освіти МВК Наталія Микула. – Ми визначаємо кращих за різними критеріями: досягнення у предметних олімпіадах, спартакіадах, художній самодіяльності; рівень матеріально-технічного, методичного забезпечення. І часто є так, що в одному напрямку школа є лідером у місті, а в іншому – пасе задніх. Наприклад, у школі навчальний процес проводиться добре, а спортивні досягнення – низькі. Одна школа славиться високим рівнем організації харчування,  інша – обладнанням навчальних кабінетів». 
Та й оцінювати всі школи однією міркою теж не можна. Адже є «молоді» школи, збудовані порівняно недавно: зі світлими кабінетами, просторими спортзалами, обладнаними туалетами, гардеробами тощо. А є такі, яким уже за сто, тому цілком зрозуміло, що у них частково і стара каналізація, і система опалення, водопостачання.  
Рейтинг школи залежить і від якісного складу педагогічного колективу, особистості першого вчителя. Не секрет, що у місті чимало вчителів початкових класів, яким уже далеко за 55, а є навіть і такі, яким майже 70. Зрозуміло, що батьки радше віддадуть дитину в ту школу, де вчителька молода, активна, може з дітками потанцювати, пострибати, вільно користується комп’ютерною технікою, Інтернетом і може застосувати їх під час навчального процесу, про що неодноразово вони говорять на зустрічах із керівництвом управління освіти. Чи зможе так себе вести вчитель, якому вже за 60? Далеко не кожен. Хоча за трудовим законодавством поняття «старий» вчитель відсутнє, і ніхто не може його звільнити як пенсіонера.

Що ж очікуємо  цього року?

У 2011 році школи Івано-Франківська набрали:
1. ЗШ №18 та №22 по 6 перших класів.
2. Школа №1 з поглибленим вивчення англійської мови та школа-ліцей ПНУ ім. В. Стефаника №23 по 5 перших класів.
3. Школи №3 з польською і російською мовами навчання, №10, №21, №25 по 4 перших класи.
Решта шкіл – по 2-3 перших класи.
Проте не поспішайте робити висновки про престиж тільки цих навчальних закладів.
Ось, наприклад, спеціалізована школа №5 набрала лише 3 перших класи, хоча вона завжди мала і має велику популярність серед батьків першокласників. Проте адміністрація закладу дотримується планової мережі з метою недопущення відкриття другої зміни, дотримання санітарно-гігієнічних вимог навчання, хоча заяв на конкурсний відбір до 1-го класу було на 5 класів.
Велику популярність серед мешканців міста має ЗШ І ступеня №26, де надзвичайно професійний, висококваліфікований молодий педагогічний колектив на чолі з творчим, креативним директором Наталією Ільчишин. Проте відповідно до потужності школа може вмістити лише три перших класи. Користуються популярністю також школа-садок №6, ЗШ І ступеня №№8, 9.
«У законі чітко написано, що у класі повинно бути не більше 30 учнів. Є встановлені санітарно-гігієнічні норми, та й потенціал вчителя не безмежний», – продовжує головна освітянка міста.
Пристойний рейтинг має школа №15 на вул. Незалежності, яка у цьому році додатково набрала ще один перший клас.
Заступник начальника міського управління освіти Петро Ласійчук зазначає: «Наповнюваність школи залежить перш за все від кількості дітей даного віку у її мікрорайоні. Якщо райони більш заселені, то відповідно і класів більше. Також є традиція віддавати своїх дітей у ту школу, де батьки самі колись навчались. Але найголовніші фактори, які впливають на кількість і контингент учнів, – імідж навчального закладу і віддаленість від місця проживання чи роботи батьків».
Спеціалізовані франківські школи (СШ №№ 1, 5, 11) відповідно до вимог міністерства у червні проводять конкурсний відбір для першокласників – співбесіди з майбутніми учнями. Під час співбесіди з дитиною спілкуються психолог і вчитель початкових класів, які визначають рівень розвитку дитини, вміння формувати думку, перевіряють елементарні навички, здобуті у дитсадку.

Хто в лідерах
Ще одним з критеріїв оцінки школи є підготовка до навчального року, тобто її матеріально-технічний стан. Загалом освітяни міста задоволені тим, як відповідально і ґрунтовно цього року підготувались навчальні заклади до прийому учнів. Фахова комісія відзначила якісну підготовку шкіл до нового навчального року, умови, які створили майже всі керівники шкіл у співпраці з педагогами та батьками.
Але місія школи, перш за все, – давати знання. А що краще може свідчити про їхній рівень, ніж предметні олімпіади та змагання школярів?
Отже, за результатами
ІІІ етапу олімпіад
у 2010-2011 рр. перемогли:
1. Українська гімназія №1 – 44 переможці.
2. Спеціалізована школа №5 з поглибленим вивченням німецької мови – 19.
3. Спеціалізована школа №11 з поглибленим вивченням англійської мови – 16.
4. ЗОШ №22 – 8.
5. ЗОШ №2 та №4 – по 5.
6. ЗОШ №18 – 4.
7. ЗОШ №№3, 23, 25 та Микитинецька школа –  по 3.
Решта шкіл мають по два, одному переможцю або не мають жодного.
Мар’яна РИНДИЧ
Переглядів: 1263 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ceren  
0
I serhcaed a bunch of sites and this was the best.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]