П`ятниця, 29.03.2024, 16:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 11 » СУСПІЛЬСТВО
10:35
СУСПІЛЬСТВО
Як вберегтися від «карткових» шахраїв

У міліції називають українцям кілька нехитрих способів уберегтися від шахраїв, що знімають кошти з банківських карток.

«Відсоток довірливих людей в будь-якому випадку буде, питання в тому, наскільки ефективно ми будемо роз'яснювати, як не варто поводитися. Можливо, людям похилого віку це не доступно, не цікаво і набагато більше часу треба витратити, щоб пояснити. Тут треба включатися близьким, родичам, дітям. Консультувати своїх батьків, роз'яснювати», – розповів начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов.
Він звернув увагу на те, що «банк ніколи не попросить інформацію про те, який термін дії картки – у банку ця інформація є». Також, за словами Литвинова, банк ніколи не запитає код у власника карти – він його не знає і не повинен знати.
«Зазвичай ми рекомендуємо нашим громадянам нікому не давати свій пін-код і номер карти», – сказав начальник управління.
Він розповів, що найпростіший і банальний спосіб уберегтися від шахраїв – «не носити в телефоні, кишені, гаманці пін-код до своєї картки».
«Я знаю людей, де, чоловік носить пін-код картки дружини, а дружина – пін-код картки чоловіка. І навіть якщо хтось втратив гаманець, то код, знайдений шахраєм, не підійде. А один одному можна завжди зателефонувати і запитати: «Який у мене там пін-код?». Це такий простий сімейний спосіб», – поділився Литвинов.
За його словами, номер телефону банку з картки слід внести до свого телефону, щоб у разі неприємної ситуації знати, як туди зателефонувати.
«Дуже ефективний засіб захисту – смс-інформування. Тобто, якщо ти втратив карту, то не завжди знаєш про це, і тоді приходить смс, що з твоєї картки зняли грошові кошти, розплатилися в магазині, наприклад. І тоді ти починаєш бити тривогу, бо розумієш, що ти картку втратив і нею хтось користується», – розповів співрозмовник агенції.
Литвинов також порадив завжди тримати картку у полі зору при розрахунку в магазинах, кафе, ресторанах, щоб у зловмисників не було можливості зчитати інформацію за допомогою скіммера.
«Якщо йде розрахунок платіжною карткою в ресторані, магазині, то обов'язково тримайте карту у полі зору, щоб не було такого, наприклад: прийшов офіціант, ти йому карту віддав, він пішов геть, а за годину повернувся. Він повинен принести термінал з собою! Не можна карту втрачати з поля зору. У нас люди халатні. Той же скіммер, який ставлять на банкомат, можна носити в кишені. Це маленький пристрій, і нічого не заважає офіціантові скористатися скіммером і зчитати інформацію з картки», – підкреслив начальник управління.
Литвинов також порекомендував знімати гроші в одному банкоматі, щоб знати, як він виглядає, і помітити вади, якщо на цьому банкоматі раптом виявиться апарат, що зчитує.
Що стосується шахрайств з інтернет-платежами, то, за словами начальника управління, найбільш поширений злочин – фішинг. «Створюються фішингові сайти, з дуже схожими адресами, що відрізняється буквально однією буквою. Наприклад, «Приватбанк» і «ПрівЕтбанк». І зовні дизайн цього сайту буде аналогічним. Людина зазвичай дивиться на сайт, а не на адресний рядок. А якщо йому надсилають смс і в поштовому повідомленні посилання, він може перейти на цей ресурс. Коли людина вводить свої дані на сторінці, яка належить злочинцям, вони заволодівають цією інформацією і користуються нею на свій розсуд», – пояснив Литвинов.
«Багато людей відчувають потім себе обдуреними, але не можуть погодитися, що вони самі в цьому винні», – резюмував начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю.
Переглядів: 673 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]