П`ятниця, 26.04.2024, 22:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 18 » СУСПІЛЬСТВО
11:41
СУСПІЛЬСТВО
Собаки одержать паспорти
В Івано-Франківську напрацювали проект нових правил утримання собак та котів


Скарги мешканців міста на чотирилапих «братів наших менших» непоодинокі. Особливо навесні, коли вони стають агресивнішими. Люди нарікають не лише на засилля зграй безпритульних тварин у мікрорайонах, але і на власників собак, які їх вигулюють (а інколи і дресирують) у громадських місцях – на вулицях, у парках і скверах. Без поводків і намордників. Нехтуючи елементарними правилами безпеки життя і здоров’я оточуючих.


За статистикою міського травматологічного пункту, більшість укусів людям, котрі звертаються сюди за медичною допомогою, завдають якраз не безпритульні тварини, які, можна сказати, людей бояться, а саме ті, що мають безвідповідальних власників. Декларуючи принципи гуманного ставлення до тварин і забезпечення належних умов гармонійного співіснування людей та тварин у Івано-Франківську, міська влада, спільно з громадськими організаціями, які працюють у сфері захисту тварин, та кінологами напрацювали проект нових правил утримання собак і котів. Він уже пройшов процедуру громадських слухань, а сьогодні на своєму черговому засіданні його мали б розглянути члени міськвиконкому.
До редакції нашої газети звернулася мешканка міста пані Олена. Вона розповіла про пригоду, яка трапилася з нею 9 квітня на міському озері. «Під час вечірньої пробіжки на міському озері у мене виник конфлікт зі старшим чоловіком, який вигулював великого собаку без намордника, – каже пані Олена. – На моє зауваження, що собака без намордника, він відреагував дуже агресивно і почав хамити та нецензурно лаятися. Коли мій сімнадцятирічний син, який був зі мною, попросив його не кричати, цей старший чоловік почав кидатися на сина з нецензурною лайкою та погрожувати фізичною розправою. При цьому, біля нього весь час був його великий собака без намордника, що створювало додаткову небезпеку мені та моєму синові».  Пані Олена попросила роз’яснити, як діяти у подібній ситуації, куди звертатися по допомогу і що загрожує власникам тварин, які нехтують правилами вигулу собак?
Ці питання ми переадресували заступнику директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайлові Смушаку. У таких ситуаціях він порадив мешканцям звертатися до дільничних інспекторів міліції, які б мали прибути на місце конфлікту, скласти за порушення правил утримання собак протокол на їхніх власників, до яких мали б застосовуватися адміністративні стягнення. «Теоретично зараз собак можна вигулювати будь-де, де це не заборонено, – каже М.Смушак, – але з дотриманням певних вимог. Всіх собак треба вигулювати лише на повідку, а собак великих порід і тих, що визнані потенційно небезпечними,  – на короткому повідку довжиною не більше 1,2 метра і обов’зково у наморднику. Зараз ми це все передбачили у проекті нових правил утримання собак і котів у місті Івано-Франківську».
За його словами, ці «Правила» саме і мають на меті впорядкування поводження власників з тваринами. «У них визначені умови утримання собак у квартирах, на територіях підприємств і їх використання для охорони. Основне нововведення – це обов’язкова реєстрація собак в уповноваженому комунальному підприємстві, – наголосив М.Смушак. – Незареєстрованих собак утримувати на території Івано-Франківська забороняється». Саму процедуру реєстрації, як і де це відбуватиметься практично, ще визначатимуть. Попередньо планується, що уповноваженим підприємством, яке її здійснюватиме, буде комунальне підприємство «Полігон ТПВ». За словами М.Смушака, при реєстрації собаки її власник заповнюватиме спеціальну анкету, куди вноситиме певні свої дані, а саму тварину фотографуватимуть, присвоюватимуть реєстраційний номер, видаватимуть власникам спеціальний жетон з числовим кодом, паспорт із зазначенням виду, породи, клички, дати народження тварини, проведення їй щеплень тощо і обов’язково – примірник правил утримання собак і котів.
Реєстрація буде одноразовою і діятиме протягом всього періоду життя собаки. Зареєструвати собаку власники повинні впродовж 30 днів з часу придбання, а у разі відчуження, – повідомити уповноважене з реєстрації собак підприємство не пізніше, ніж за  п’ятнадцять днів. Щодо котів, то їхня реєстрація буде здійснюватись за бажанням власників. «Все це робитиметься для того, щоб був налагоджений облік тварин, щоб люди не викидали собак і не збільшували кількості безпритульних тварин, – наголосив М.Смушак. – Звичайно, ми розуміємо, що одразу всіх собак ми не облікуємо, але, якщо за рік нам вдасться облікувати 20-30% собак, це буде добре. Зрештою, власникам буде краще зареєструвати тварин, бо, якщо вони цього не зроблять, їх можна буде оштрафувати на суму від одного до трьох, а юридичних осіб – на суму від трьох до семи  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».
Серед іншого «Правилами» передбачено, що утримувати тварин дозволяється у квартирах, де проживає одна сім’я, за кількістю, обмеженою можливістю забезпечення їм належних умов утримання, а у квартирах, де проживає кілька сімей, – лише за письмовою згодою усіх повнолітніх мешканців. Якщо собаку утримують на території присадибної ділянки чи подвір’ї власного будинку, вона має бути належно ізольована огорожею з обов’язковою попереджувальною табличкою про собаку. Власники собак, які проживають у багатоквартирних будинках, повинні забезпечувати тишу – попереджувати гавкіт собак з 22.00 до 8.00. У місцях загального користування утримувати тварин забороняється. Власники повинні також запобігати проявам небезпечних дій тварин щодо людей і забезпечувати дотримання санітарно-гігієнічних норм та громадського порядку.
Власники потенційно небезпечних собак (відповідно до переліку з 31 породи) повинні підтвердити їхню адаптованість в умовах міста шляхом тестування за програмою «Собака-компаньйон» і пройти процедуру обов’язкового страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна собаками третім особам. Власники собак, що визнані небезпечними, зобов’язані поставити їх на особистий облік та пройти процедуру електронної ідентифікації в міській лікарні ветеринарної медицини. Якщо потенційно небезпечна, або визнана небезпечною собака не змогла пройти тестування за програмою «Собака-компаньйон» у встановлений термін, її власник повинен ізолювати таку тварину, або передати її для здійснення охорони об’єктів, будинків тощо. При використанні собаки для охорони територій повинні бути виставлені попереджуючі таблички про небезпеку.
Порушення правил утримання собак і котів тягне за собою попередження або накладання штрафу: на громадян – від одного до трьох, а на посадових осіб – від трьох до п’яти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а також повторне, протягом року, вчинення порушення – тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від трьох до п’яти (з конфіскацією тварин), а на посадових осіб – від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Після розгляду на засіданні міськвиконкому правила утримання собак і котів у місті Івано-Франківську має затвердити сесія міськради. А чиновники тим часом напрацьовують ще одну нову програму – «Програму поводження з безпритульними тваринами». За словами М.Смушака, вона передбачатиме спорудження спеціального притулку для тварин. Їх там утримуватимуть на період реабілітації після стерилізації. «Ми прагнемо до гуманного поводження з безпритульними тваринами, – каже М.Смушак,  – тому будемо стерилізувати безпритульних тварин і відпускатимемо їх у те середовище, звідки забрали. Є попередні домовленості з міжнародною організацією «Чотири Лапи», що їхні фахівці відвідають Івано-Франківськ і  зроблять кілька безкоштовних операцій зі стерилізації. Місто також виділяє кошти на стерилізацію тварин. Це дешевше, ніж умертвляти тварин і відвозити на утилізацію».
Крім того, у рамках цієї програми у місті планують облаштувати кілька спеціальних місць і зон вигулу собак – обгороджених територій, де собаки зможуть бігати без повідків і намордників. «Ми звернулись у департамент архітектури, щоб вони визначили нам кілька потенційно можливих для цього місць, – каже М. Смушак. – Але це не просто, бо є певні вимоги. Такі майданчики можуть розташовуватись на віддалі не меншій, ніж 50 метрів від житлової і громадської забудови. Знайти такі ділянки у щільно забудованому місті важко». Однак, розглядається можливість облаштування таких майданчиків на території парку імені Шевченка та на вулиці Молодіжній, а також в окремих мікрорайонах на околицях міста.
Іван БРОВКО  

Переглядів: 971 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]